keskiviikko 30. syyskuuta 2009

Kymen Sanomat: Islaminuskoa netissä loukanneelle sakkotuomio

Kymen Sanomat: Islaminuskoa netissä loukanneelle sakkotuomio

Islaminuskoa internetin keskustelupalstalla loukannut kotkalainen 37-vuotias mies tuomittiin keskiviikkona Kotkan käräjäoikeudessa kunnianloukkauksesta 90 euron sakkoon.

Loukkaus kohdistui joulun alla 2007 islaminuskoiseen kotkalaiseen pizzeriayrittäjään, jonka yrityksen lautasliinoihin kotkalaismies kavereineen suunnitteli piirtelevänsä Allahia pilkkaavia kuvia.

HS: Professori: Rikoslain uskonrauhapykälät aikansa eläneitä


Uskonrauhaloukkauksia ja jumalanpilkkaa säätelevää rikoslakia pitäisi Suomessa uudistaa ja uskonrauharikosten kriminalisoinnista viime kädessä luopua, katsoo rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio Helsingin yliopistosta.

Uudistustarpeelle on useita syitä. Uskontokuntien määrä on yhtäältä lisääntynyt ja niiden pyhänä pitämien arvojen yhtäläinen suojeleminen on entistä hankalampaa.

Uusi Suomi: Pedofiiliparodia tuomittiin - Matti Nikki vie hovioikeuteen


Internetsensuurin vastustaja Matti Nikki on tuomittu tänään Helsingin käräjäoikeudessa päiväsakkoihin. Syynä on Nikin rakentama sivusto Pelastakaa lapset ry:n verkkosivun pohjalta. Nikin sivuston nimi oli Pelastakaa pedofiilit.

Kansan Uutiset: Päijät-Häme kartoittaa mamu-mielipiteitä


Päijäthämäläiset pääsevät sanomaan mielipiteensä siitä, miten heidän yhteiselämänsä maahanmuuttaneiden ulkomaalaisten kanssa sujuu.

YLE: Maahanmuuttajien kielenopetus puutteellista

YLE Uutiset: Maahanmuuttajien kielenopetus puutteellista

Maahanmuuttajille tarvitaan lisää suomen kielen opetusta. Esimerkiksi Rovaniemen aikuislukion rehtori Jorma Hämäläinen arvioi, että opetusta tarvitsee kaksi tai kolme kertaa suurempi ryhmä kuin mikä pääsee kouluun.

HS/STT: Tilastokeskus: Suomalaisia kuusi miljoonaa vuonna 2042

HS/STT: Tilastokeskus: Suomalaisia kuusi miljoonaa vuonna 2042
YLE Uutiset: Suomessa kuusi miljoonaa asukasta vuonna 2042
Tilastokeskuksen tiedote: Väestöennuste 2009–2060


Suomen väkiluku jatkaa kasvuaan. Tilastokeskuksen väestöennusteen mukaan väkiluku ylittää kuuden miljoonan asukkaan rajan vuonna 2042, jos väestökehitys jatkuu nykyiseen malliin.

Kuolleiden vuotuinen määrä ylittää syntyvyyden ennusteessa vuonna 2034, mutta maahanmuutto pitää senkin jälkeen väestönkasvua yllä. Vuosittaiseksi maahanmuuttovoitoksi on arvioitu 15 000 henkeä.

Ennusteen mukaan yli 65-vuotiaiden osuus väestöstä nousee ja työikäisten eli 15–64-vuotiaiden osuus laskee. Lapsia ja eläkeikäisiä oli viime vuoden lopussa 50,3 sataa työikäistä kohden. Ennusteen mukaan vuonna 2016 luku olisi 60,4 ja siitä kymmenen vuotta myöhemmin 70,5.

MTV3: Uudet poliisit purkamaan turvapaikanhakijoiden suma

MTV3/STT: Uudet poliisit purkamaan turvapaikanhakijoiden suma

Uusista poliisin viroista valtaosa menee turvapaikkahakemusten suman purkamiseen, kirjoittaa Turun Sanomat. Valtion lisätalousarviossa perustetuista sadasta poliisin virasta 44 varataan turvapaikanhakijoiden haastattelemiseen.

Esimerkiksi Varsinais-Suomessa kuudesta uudesta poliisista viisi keskittyy turvapaikkahaastatteluihin. Poliisi ei osallistu turvapaikkapäätösten tekoon, mutta se haastattelee hakijat ja luovuttaa aineiston ulkomaalaisvirastolle.

Uudet poliisin virat on jaettu eri puolille Suomea sen mukaan, missä on eniten turvapaikanhakijoita. Uusimaa saa 28 poliisia, Varsinais-Suomi kuusi, Pirkanmaa kolme ja Satakunta kaksi.

Uusia poliiseja sijoitetaan myös liikennevalvontaan. Liikkuva poliisi saa liikenneturvallisuuskeskuksiin seitsemän uutta virkaa. Lisätyövoimaa tarvitaan ennen kaikkea automaattisen kameravalvonnan pyörittämiseen

tiistai 29. syyskuuta 2009

YLE: Maahanmuuttajien aktiivisuutta lisättävä


Seuraavan kahden vuoden aikana painopistealueina maahanmuutajien keskuudessa ovat lapset, nuoret ja naiset. Kajaanissa kokoontunut Pohjois-Suomen etnisten suhteiden neuvottelukunta ETNO haluaa nostaa esille erityisesti maahanmuuttajanaisten aseman.

Kansainvälisen toimintakeskuksen Villa Victorin toiminnanohjaaja Shahnaz Mikkonen on asunut Suomessa 36 vuotta. Vasta kuusi vuotta sitten hän pääsi kertomaan mitä maahanmuuttajat ajattelevat ja haluavat.

MTV3: Egyptiläismummon kohtalo ratkeaa tällä viikolla


Egyptiläisen isoäidin Eveline Fadayelin kohtalo ratkeaa näillä näkymin perjantaina.

Isoäidin omaisten pitää perjantaihin mennessä hakea valituslupaa korkeimmasta hallinto-oikeudesta. Mikäli valituslupaa ei tule, jää karkotuspäätös voimaan.

Syyskuun alussa Helsingin hallinto-oikeus päätti olla muuttamatta maahanmuuttoviraston päätöstä oleskeluluvan kieltämisestä.

Fadayelin sukulaiset ovat valmistautuneet valittamaan aina Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen asti.

Husein Muhammed: Suurin osa muslimeista ei vaadi erillispalveluja

Helsingin Sanomat, mielipide: Husein Muhammed: Suurin osa muslimeista ei vaadi erillispalveluja 29.9.2009


HS uutisoi (27. 9.) huolestuttavasta kehityksestä joillakin Helsingin alueilla, joihin on syntymässä maahanmuuttajien keskittymiä valtaväestön muuttaessa pois alueelta.

Haastatellut asiantuntijat ja varsinkin haastateltu suomalaissyntyinen käännynnäinen muslimi vaativat maahanmuuttajien tarpeiden parempaa huomioimista. Jälkimmäinen toivoi moskeija-aluetta, jossa muun muassa olisi kokouspaikka, ravintola, ”meidän omien lääkäreidemme vastaanotto” ja halal-lihaa myyviä kauppoja.

Kaleva: Työpaikka Suomessa houkuttaa


Haapaveden ammattiopiston opiskelijoista ulkomaalaisten osuus on kasvanut hiljalleen. Tällä hetkellä se on noin kahdeksan prosenttia.

"Mielestämme se on pelkästään myönteinen asia. Me suomalaiset saamme tutustua uusiin kulttuureihin, ja meidän kulttuuristamme menee tietoa muihin maihin", sanoo vararehtori Päivi Joki-Kolehmainen.

maanantai 28. syyskuuta 2009

Optimist: Asenneilmastonmuutos - Risto Laakkosen haastattelu


Kanslianeuvos Risto Laakkonen on Suomen maahanmuuttopolitiikan voimallinen rakentaja. Alan konkarilla on näkemystä  työvoimapulaa ja maahanmuuttajien kotoutumista helpottavista toimista. Se, että maahanmuuttaja pääsee jouhevasti mukaan  työmarkkinoille, on paitsi maahanmuuttajan, myös Suomen etu.

»Jo maassa olevien uudelleenkoulutus ei yksin ehdi paikata työvoimapulaa. Suomi tarvitsee maahanmuuttajia.»

YLE: Ammattikorkeakoulut eivät luovu ulkomaisista opiskelijoista


Ammattikorkeakouluilla ei ole tarkoitusta pienentää ulkomaisten opiskelijoiden määrää, vaan pikemminkin nostaa sitä edelleen. Määrään lisääminen tukee oppilaitosten mielestä sitä, että tulevaisuudessa on tarpeeksi ulkomaalaista työvoimaa muun muassa sosiaali- ja terveysalalla.

ReiluMedia: Journalisteilla on yhä paljon opittavaa "maahanmuuttajat mediassa" -tutkimuksista

ReiluMedia: Journalisteilla on yhä paljon opittavaa "maahanmuuttajat mediassa" -tutkimuksista 28.9.2009
Journalistiliitto: Miksi monikultturisuus ei mediassa etene?

Helsinki (28.09.2009 – Juhani Artto) Suomessa on monta vuotta tehty päteviä "maahanmuuttajat mediassa" -aiheeseen keskittyviä tutkimuksia. Niiden havainnot ja johtopäätökset eivät kuitenkaan näytä vaikuttaneen median valtavirran toimintaan. Tähän oli helppo taas kerran päätyä, kun kuunteli alan tutkijoita Reetta Pöyhtäriä ja Anna Simolaa Journalistiliiton ja Muuttoliikkeessä -hankkeen seminaarissa perjantaina 25. syyskuuta.

He antoivat medialle kuitenkin myös tunnustusta. "On paljon asiallisia ja tasapuolisia juttuja maahanmuuttajista. Sellaisiakin joissa he esiintyvät itsenään, eivätkä kapeasti vain maahanmuuttajina." Parasta julkisuutta maahanmuuttajille ovat jutut, joissa he esiintyvät omana itsenään arkisessa vuorovaikutuksessa ympäristönsä kanssa tai asiantuntijoina, Pöyhtäri ja Simola määrittelivät.

HS: Hallinto-oikeus keskeytti väitetyn ex-lapsisotilaan käännytyksen

Helsingin Sanomat: Hallinto-oikeus keskeytti väitetyn ex-lapsisotilaan käännytyksen

Helsingin hallinto-oikeus keskeytti maanantaina angolalaisen nuoren miehen käännytyksen vanhaan kotimaahansa. Käännytyspäätöstä ei saa laittaa täytäntöön ennen kuin hallinto-oikeus on käsitellyt miehen tekemän valituksen siitä.

IS: Poliisi selvitti sata ulkomaalaisliigan asuntomurtoa


Keskusrikospoliisi on selvittänyt eri puolilla Suomea noin sata asuntomurtoa, joiden takana on ulkomainen liiga.

Kesän ja syksyn aikana on eri puolella Suomea selvinnyt laajoja asuntomurtosarjoja, joita epäillään ulkomaisen rikollisryhmittymän tekemiksi. Ryhmittymä on ollut aktiivinen myös Ruotsissa ja Norjassa.

MTV3: Kirkko nostaa panoksia egyptiläismummon tapauksessa


Vantaankosken seurakunta on jatkanut egyptiläisisoäiti Eveline Fadayelille jo aiemmin tarjoamaansa turvapaikkaa.

- Tarjoamme turvapaikkaa tämän ja ensi kuun ajan. Meillä on paikka jo mietittynä, kertoo seurakunnan kirkkoherra Jaakko Simonjoki.

sunnuntai 27. syyskuuta 2009

Ruben Stiller: "Uskonnolliset tunteet sananvapautta tärkeämpää"

Hakehila 4/2009, Ruben Stiller:

Jostain syystä mieleeni piirtyi äsken kuva Jussi Halla-ahosta. Näin käy usein valkoisille, jotka haluavat olla mustia. Jussi Halla-aho leimasi islamin pedofiiliuskonnoksi ja sai tuomion uskonrauhan rikkomisesta. Nyt hän esiintyy sananvapauden sankarina ja marttyyrina. Tämä oli odotettavissa, mutta olen ollut hämmästyneempi eräistä journalistisista reaktioista.

HS: Kokoomus ja Rkp empivät maahanmuuttajien sirottelua eri asuinalueille

Helsingin Sanomat: Kokoomus ja Rkp empivät maahanmuuttajien sirottelua eri asuinalueille

Valtaosa Helsingin valtuustoryhmistä on sitä mieltä, että maahanmuuttajat on sijoitettava tasaisesti joka puolelle kaupunkia. HS:n kyselyn mukaan useimpien ryhmien puheenjohtajat haluaisivat estää maahanmuuttajien keskittymisen tiettyihin kaupunginosiin.

Vain kokoomuksen ja Rkp:n ryhmien puheenjohtajat suhtautuvat keskittymistä estäviin toimenpiteisiin varauksellisesti.

Savon Sanomat: Kunnat saamassa lisää korvauksia pakolaisista

Savon Sanomat: Kunnat saamassa lisää korvauksia pakolaisista

Sisäministeriö pitää riittämättömänä hallituksen esittämää korotusta pakolaisten kotouttamisesta maksettaviin kuntakorvauksiin.

Valtion maksamat korvaukset pakolaisten vastaanotosta sekä valmistavasta opetuksesta ovat nousemassa ensi vuonna.

Maahanmuuttojohtaja Mervi Virtanen esittää, että korotusten lisäksi tulisi harkita pidennyksiä korvausaikoihin. Nykyään kunnat saavat valtion korvauksia vain ensimmäiset kolme vuotta.

- Osa tarvitsee enemmän. Luku- ja kirjoitustaidoton aikuinen ei pääse kolmessa vuodessa työmarkkinoille, Virtanen sanoo.

Asia on Virtasen mukaan pohdittavana kotouttamislain uudistuksessa, jonka odotetaan tulevan eduskunnan käsittelyyn ensi keväänä.

HS: Pääkaupunkiseudulle alkanut syntyä maahanmuuttajien keskittymiä

Helsingin Sanomat: Pääkaupunkiseudulle alkanut syntyä maahanmuuttajien keskittymiä

Pääkaupunkiseudulle on pikku hiljaa alkanut syntyä maahanmuuttajien keskittymiä. Esimerkiksi muslimienemmistöisistä maista muuttanutta väkeä on kerääntynyt etupäässä itäiseen Helsinkiin, Espoossa kolmeen kaupunginosaan ja Vantaalla pariin, kolmeen paikkaan.

Samaan aikaan Itä-Helsingin joillain asuinalueilla suomalaiset perheet muuttavat pois, vaihtavat vuokra-asunnon omistusasuntoon tai siirtyvät lähemmäksi työpaikkaa. Kun vuokra-asuntoja vapautuu, niihin muuttaa usein maahanmuuttajia.

lauantai 26. syyskuuta 2009

HS: Leo Pugin: Kansankodin kuolema

Helsingin Sanomat: Leo Pugin: Kansankodin kuolema 26.9.2009

Ruotsi ei ole enää Per Albin Hanssonin hahmottelema onnela

"Kodin perusta on yhteisöllisyys ja myötätunto. Hyvä koti ei tunne muutamia etuoikeutettuja tai syrjittyjä, ei lellikkejä eikä lapsipuolia. Siellä kukaan ei katso toista alaspäin. Siellä kukaan ei yritä hankkia itselleen etuja toisten kustannuksella, vahva ei lannista eikä ryöstä heikkoa."

YLE: Poliisien taustat monipuolistuvat

YLE Uutiset: Poliisien taustat monipuolistuvat

Poliisiammattikorkeakouluun hakeneiden määrä on yli kaksinkertaistunut viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna. Samalla myös maahanmuuttajataustaisia hakijoita on aiempaa enemmän.

Monikulttuurisia hakijoita on tullut lisää koska suomalaisen koulujärjestelmän ansiosta heidän suomenkielen taitonsa on parantunut.

MTV3: Käännytetty egyptiläisisoäiti vetoaa KHO:hon

MTV3: Käännytetty egyptiläisisoäiti vetoaa KHO:hon

Kielteisen päätöksen oleskelulupahakemukseensa saanut egyptiläinen Eveline Fadayel hakee valituslupaa korkeimmalta hallinto-oikeudelta.

64-vuotiaan Fadayelin asianajaja Eero Lamberg kertoo Helsingin Sanomille, että nainen tulee vetoamaan oikeuskäytännön yhdenmukaisuuteen ja esittämään tapauksen, jossa vastaavassa tilanteessa olleelle on myönnetty oleskelulupa.

Maahanmuuttovirastolta ja Helsingin hallinto-oikeudelta kielteisen päätöksen saaneella Fadayelilla on kolme Suomessa asuvaa lasta ja lapsenlapsia. Egyptissä leskellä ei oman kertomansa mukaan ole sukulaisia.

Ulkomaalaislain mukaan oleskelulupa voidaan myöntää perheenjäsenelle, jos lapsi on Suomen kansalainen. Perheeksi luetaan tällöin vain vanhemmat ja alaikäiset lapset. Fadayelin lapset ovat aikuisia, ja heistä yksi heistä on Suomen kansalainen.

perjantai 25. syyskuuta 2009

Aamulehti: Useita ulkomaalaisryhmiä otettu kiinni varkauksista epäiltynä

Aamulehti: Useita ulkomaalaisryhmiä otettu kiinni varkauksista epäiltynä
Helsingin Sanomat: Kaupustelijat ja varkaat riesana Varsinais-Suomessa
Turun Sanomat: Kaupustelijat häiriköivät Nauvon lauttaliikennettä


Varsinais-Suomen poliisi on joutunut tällä viikolla tekemiseen varkaussuman kanssa.

Poliisi on ottanut kuluvalla kiinni viikolla useita ulkomaalaisia ryhmiä varkauksista epäiltynä.

MTV3: Kurdien mielenilmaus päättyi Vantaalla

MTV3: Kurdien mielenilmaus päättyi Vantaalla

Kurdien mielenilmaus Vantaalla pääpoliisiaseman edessä on päättynyt.

Kurdit aloittivat mielenosoituksen maanantaina. Mielenilmaus liittyi kahteen kurdiin, joita säilytettiin Vantaalla vangittuna liittyen Keskusrikospoliisin rikostutkintaan.

YLE: Poliisin nettivihjejärjestelmä käyttöön vuoden lopussa

YLE Uutiset: Poliisin nettivihjejärjestelmä käyttöön vuoden lopussa
Sisäasiainministeri Anne Holmlundin puhe kokonaisuudessaan

Poliisi ottaa loppuvuodesta käyttöön internet-vihjejärjestelmän, jonka avulla netin käyttäjät voivat jättää poliisille vihjeitä netissä tapahtuvista rikoksista.

Uudistuksessa verkkosivuille lisätään linkki, josta poliisille voi helposti lähettää tiedon sivuilla olevasta epäilyttävästä materiaalista. Linkistä pääsee suoraan poliisille lähetettävälle lomakkeelle.

HS: Jussi Halla-aho teki Simo Rantalaisesta tutkintapyynnön poliisille

Helsingin Sanomat: Jussi Halla-aho teki Simo Rantalaisesta tutkintapyynnön poliisille
Ilta-Sanomat/STT: Halla-aho teki tutkintapyynnön Simo Rantalaisen väkivaltapuheista

Perussuomalaisten kaupunginvaltuutettu Jussi Halla-aho on tehnyt poliisille tutkintapyynnön Mujahed bin Risto Faisalin (entinen Simo Rantalainen) radiossa esittämistä uhkailuista.

Toimittajat Jussi Heikelä ja Aki Linnanahde haastattelivat Mujahed bin Risto Faisalia Radio Rock -kanavan Korporaatio-ohjelmassa viime maanantaina. Suorassa lähetyksessä Faisal toimittajien yllyttämänä uhkaili Halla-ahoa väkivallalla.

Halla-aho muistuttaa, että Faisal on tuomittu aiemmin kunnianloukkauksesta, laittomasta uhkauksesta, useista pahoinpitelyistä, ampuma-aserikoksesta ja perättömästä vaarailmoituksesta, joten hänellä on kaikki syy pitää tätä tasapainottomana ja vaarallisena ihmisenä ja suhtautua uhkailuihin vakavasti.

Halla-aho syyttää myös Heikelää ja Linnanahdetta rikokseen yllyttämisestä, koska nämä ohjelmassa sanoivat Halla-ahon "asuvan ihan tässä lähellä".

"Vihjailemalla jo uhkauksia esittäneelle ja väkivaltaiseksi tietämälleen Faisalille asuinpaikastani toimittajat Heikelä ja Linnanahde mielestäni tosiasiallisesti yllyttävät häntä joko esittämään laittomia uhkauksia tai suoranaisesti ryhtymään väkivallantekoihin", Halla-aho kirjoittaa blogissaan.

Kaleva: Helsinki testaa maahanmuuttajalääkäreiden kielitaidon

Kaleva/STT: Helsinki testaa maahanmuuttajalääkäreiden kielitaidon
Mediuutiset: Helsinki testaa lääkärin kielitaidon


Helsingin terveyskeskus aikoo testata maahanmuuttajalääkärien kielitaitoa. Testien perusteella maahanmuuttajalääkäreille voidaan antaa räätälöityä kieliopetusta.

Mediuutisten mukaan suomen kielen ammattilaiset ovat seuranneet terveyskeskuslääkäreitä vastaanottotilanteissa. Tätä kautta on tarkoitus määrittää kriteerit riittävälle kielitaidolle, kertoo Helsingin kaupungin hallintoylilääkäri Jukka Pellinen.

torstai 24. syyskuuta 2009

HS: Krp tutkii kurdien rahaliikkeitä keräysjupakassa

Helsingin Sanomat: Krp tutkii kurdien rahaliikkeitä keräysjupakassa
Kurdien mielenosoitus jatkuu Vantaalla jo kolmatta päivää

Kurdimielenosoittajat jatkoivat torstaina protestiaan Vantaan Tikkurilassa samaan aikaan kun keskusrikospoliisi askarteli omalla tahollaan epäillyn rahankeräysrikoksen parissa.

Tutkinnassa pyritään selvittämään, kuinka paljon Suomessa asuvien kurdien keskuudessa tehdyt keräykset ovat tuottaneet rahaa. Lisäksi poliisia kiinnostaa, mihin rahat päätyvät eli käytetäänkö ne toimintaan kotimaassa vai ohjataanko niitä ulkomaille.

Kansan Uutiset: Tutkija vertaa 1900-luvun alun työläisiä tämän päivän pakolaisiin

Kansan Uutiset: Tutkija vertaa 1900-luvun alun työläisiä tämän päivän pakolaisiin

Tutkija Ulla Aatsinki vertaa vuosisadan alun Lappiin muuttaneita vasemmistolaisia työläisiä tämän päivän pakolaisiin.

Lapin radikalisoituneesta työväenliikkeestä vuosisadan alussa kirjoittanut filosofian tohtori Ulla Aatsinki sanoo, että Lappiin muuttaneet radikaalit vasemmistolaiset työläiset olivat aikoinaan samassa asemassa kuin pakolaiset ja maahanmuuttajat tänään.

HS: Joka kymmenes Suomen vangeista on ulkomaalainen

Helsingin Sanomat/STT: Joka kymmenes Suomen vangeista on ulkomaalainen 

Melkein joka kymmenes Suomen vankiloissa oleva vanki on ulkomaalainen. Tilastokeskuksen mukaan viime vuonna vankeja oli keskimäärin reilut 3 500 päivässä. Ulkomaalaisia heistä oli 325.

Suomalaisten lisäksi vankeja oli 53 maasta. Melkein puolet heistä oli EU-maiden kansalaisia. Suurin ryhmä olivat virolaiset, joita oli Suomen vankiloissa lähes 100.

Vankien kokonaismäärä pysyi viime vuonna lähes edellisvuoden tasolla, mutta ulkomaalaisten vankien kokonaismäärä kasvoi 18 hengellä.

Melkein joka toinen vankeusvanki kärsii rangaistusta henki- tai muusta väkivaltarikoksesta. Toiseksi eniten on omaisuusrikollisia ja kolmanneksi eniten huumeista tuomittuja. Lähes joka kolmas vankeusvanki oli ensimmäistä kertaa vankilassa.

Viime vuoden loppupuolella kolme neljästä vangista oli suljetussa vankilassa, loput suorittivat tuomioitaan avolaitoksissa.

YLE: Suomalaiset pyrkivät töihin ulkomaille

YLE Uutiset: Suomalaiset pyrkivät töihin ulkomaille

Huono työtilanne Suomessa ajaa monet koulutetut nuoret ja aikuiset ulkomaille töihin. Töitä haetaan etenkin Britanniasta, Ruotsista ja Saksasta.

Kasvava kiinnostus ulkomailla työskentelyä kohtaan on huomattu työ- ja elinkeinotoimistoissa sekä työnvälitysyrityksissä. Kansainvälisen työnvälitysyritys Monsterin tuote- ja kehitysjohtaja Marja Pylkkänen sanoo, että yhä useammat työnhakijat haluavat kirjoittaa ansioluettelonsa sekä suomeksi että englanniksi.

keskiviikko 23. syyskuuta 2009

YLE: Tehy vaatii tiukempaa valvontaa ulkomailta rekrytointiin

YLE Uutiset: Tehy vaatii tiukempaa valvontaa ulkomailta rekrytointiin

Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehy on laatinut ohjeistuksen periaatteista, joita tulee noudattaa rekrytoitaessa ulkomailta hoitohenkilökuntaa. Ohjeistuksessa kiinnitetään huomiota muun muassa palkkaukseen, kielitaitoon ja edunvalvontaan.

Tehy ei vastusta työperäistä maahanmuuttoa, mutta haluaa kiinnittää huomiota niihin ongelmiin mitä työvoiman rekrytoimisessa ulkomailta on ilmennyt. Erityistä huomiota Tehy haluaa kiinnittää kielitaitoon, sillä hoitoalalla riittävällä kielitaidolla on oma erityismerkitys.

YLE: Thors: Turvapaikanhakijoille ruoka-apua

YLE Uutiset: Thors: Turvapaikanhakijoille ruoka-apua
Helsinki antaa turvapaikanhakijoille jatkossa ruokaa rahan sijaan

Maahanmuuttoministeri Astrid Thors haluaa selvittää, voidaanko kaikkien turvapaikanhakijoiden toimeentulotuki muuttaa tulevaisuudessa osittain ruoka-avuksi. Sosialidemokraattien mukaan toimeentulotuen muuttamisessa ruoka-avuksi on pidettävä mielessä turvapaikanhakijoiden ihmisarvo.

Bulgariassa ja Romaniassa puolet turvapaikanhakijoiden toimeentulotuesta annetaan ruoan muodossa. Tämä tarkoittaa sitä, että turvapaikan hakija saa ruuan lisäksi kuusi euroa päivässä käytettäväksi puhtauteen, vaatteisiin, paikallisliikenteen maksuihin ja reseptittömiin lääkkeisiin.

Nyt halutaan selvittää, voitaisiinko käytäntö ulottaa kaikkiin vastaanottokeskuksiin, myös Suomeen. Thorsin mukaan asian selvittämisestä sovittiin kesän alussa annetun turvapaikkaselvityksen yhteydessä.

YLE: Kristilliset tempaisevat Eveline Fadayelin puolesta

YLE Uutiset: Kristilliset tempaisevat Eveline Fadayelin puolesta

Kristillisdemokraatit vetoavat tänään kansanedustajiin egyptiläisisoäiti Eveline Fadayelin oleskeluluvan puolesta. Puolue järjestää eduskuntatalossa tilaisuuden, jossa on läsnä karkotusta vastustavien poliitikkojen lisäksi Eveline Fadayel sekä hänen poikansa.

Eveline Fadayel on saanut karkotuspäätöksen Suomesta, sillä maahanmuuttovirasto ei katso hänen kuuluvan ydinperheeseen. Fadayel on asunut Vantaalla kolmen poikansa kanssa kaksi vuotta.

Aloitteen tilaisuuden järjestämisestä tehnyt kansanedustaja Tarja Tallqvist (kd.) paheksuu lain tulkintaa.

- Kyseessä on sairas, 63-vuotias ihminen, jolla ei ole elämää Egyptissä. Kaikki, mikä jotain hänelle merkitsee, on täällä hänen perheensä myötä.

Sekä arkkipiispa Jukka Paarma että arkkipiispa Leo ovat julkisuudessa vedonneet maahanmuuttoviranomaisiin ydinperheen käsitteen laajentamisen puolesta. Myös presidentti Martti Ahtisaari on julkisesti tuominnut Fadayelin käännytyspäätöksen.

tiistai 22. syyskuuta 2009

YLE: Maanpuolustuskoulutuksesta turvataitoja ja suomen opintoja

YLE Uutiset: Maanpuolustuskoulutuksesta turvataitoja ja suomen opintoja

Pienen palon voi itse sammuttaa ja poliisiin voi luottaa, opetetaan maahanmuuttajan turvakurssilla Rovaniemellä. Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen (MPK) kurssi on lajinsa ensimmäinen kotoutuville tarkoitettu koulutus Suomessa.

YLE: Ote elämään voi löytyä taiteen avulla

YLE Uutiset: Ote elämään voi löytyä taiteen avulla

Maahanmuuttajanaisen syrjäytymiseen riittää usein pelkkä suomenkielen ja kulttuurin taidon puute. Syrjäytymisuhan alla ovat myös suomalaiset nuoret henkilöt. Molempia ryhmiä pyritään auttamaan uudessa Matkakumppanit-hankkeessa.

YLE: Luvattomat rajanylitykset Venäjältä Suomeen yleistyneet

YLE Uutiset: Luvattomat rajanylitykset Venäjältä Suomeen yleistyneet 22.9.2009
MTV3: Afgaanit yrittivät kaivaa tunnelin Suomeen
YLE Uutiset: Rajavartiosto oikoo salakäytäväuutista
Helsingin Sanomat: Hollantilaiselta kauppa-alukselta löytyi salamatkustajia Haminassa
Helsingin Sanomat: Naisen epäillään tuoneen kaksi ulkomaalaista miestä laittomasti Suomeen  18.9.2009
YLE Uutiset: Miehet yrittivät lentokentältä Suomeen ilman passeja
Ilta-Sanomat: Rajan rikostutkinta selvittää törkeää laitonta maahantuloa
Ilta-Sanomat: Tallinnassa napattiin laittomasti Suomeen pyrkineitä afgaaneja 15.9.2009


Luvattomat rajanylitykset Venäjältä Suomeen ovat yleistyneet tänä vuonna. Erityisesti afgaaneja on yrittänyt rajan yli tavallista enemmän. Viimeisin yritys oli sunnuntaina, jolloin neljä afgaania yritti alittaa raja-aidan alikulkukaivannon kautta Vaalimaan pohjoispuolella muutaman kilometrin päässä Suomen rajasta.

HS: HJK-valmentaja Muurista syljettiin, syynä ehkä ramadan-kommentti

Helsingin Sanomat: HJK-valmentaja Muurista syljettiin, syynä ehkä ramadan-kommentti
Vartti: HJK:n valmentaja rasistisen syljeskelyn kohteena

Helsingin Jalkapalloklubi pelaa Suomen mestaruudesta, mutta valmentaja Antti Muurinen on lähinnä hämmentynyt. Klubin otteluissa on huudettu Muurista eroamaan, mutta nyt tilanne kärjistyi erikoisella tavalla, kun maahanmuuttajataustainen mies sylki Muurista kohti Itäkeskuksessa maanantaina.

Kansan Uutiset: Hallitus aikoo poistaa turvapaikanhakijoilta oikeuden tehdä työtä

Kansan Uutiset: Hallitus aikoo poistaa turvapaikanhakijoilta oikeuden tehdä työtä

Maahanmuuttopolitiikan kiristykset eduskuntaan marraskuussa

Valmistelijan mukaan työnteko-oikeuden rajaaminen on jossain muodossa menossa lakiin. Samaan aikaan valmistellaan kuitenkin työlupakäytännön höllentämistä.

Hallitus kaavailee kiristyksiä turvapaikanhakukäytäntöihin. Lakiluonnoksen mukaan turvapaikanhakijan työnteko-oikeus halutaan sitoa turvapaikanhakijan henkilöllisyyden selvittämiseen.

maanantai 21. syyskuuta 2009

Vartti: Verkkosaaren romanialaisleiri saattaa kasvaa


Vartti:
Verkkosaaren romanialaisleiri saattaa kasvaa
21.9.2009


Helsingin Verkkosaaressa majoittuneilla romanialaisilla ei ole aikeita poistua Vapaa Katto ry:n vuokraaman punatiilitalon pihamaalta.

Vapaa Katto ry:stä arveltiin elokuussa, että suuri osa romanialaisista poistuu Verkkosaaresta ja Suomesta todennäköisesti syyskuun aikana. Tällä hetkellä näyttää kuitenkin siltä, etteivät talon pihassa majoittuneet kaksi perhettä ole poistumassa.

– Vaikuttaa siltä, että paikalla majoittuvat romanialaiset ovat hankkimassa lisää asuntovaunuja, joissa majoittua, kertoo talon aktiivi Katja Tuominen.

Alueella majailee Tuomisen mukaan edelleen reilut 20 ihmistä. Romanialaisten kanssa on sovittu, että he saavat majoittua alueelle toistaiseksi. Heillä on lupa käyttää rakennuksen wc-, suihku- ja peseytymistiloja sekä ottaa talosta vettä.

Pihaan ei haluta suurta leiriä

Taloa vuokraavan Nuorisoasiankeskuksen periaate on, että pihassa saavat majoittua vain kaksi perhettä, jotka ovat olleet alueella jo pidempään.

– Emme halua pihaan isoa leiriä. Viikko sitten sovimme, että pihalla olleet lautarakennelmat on purettava, kertoo Nuorisoasiainkeskuksen osastopäällikkö Leena Ruotsalainen.

Vapaa Katto ry:llä on toistaiseksi voimassa oleva vuokrasopimus taloon. Ruotsalaisen mukaan alustavasti puhe on ollut noin kolmesta vuodesta, sillä talo on tulevaisuudessa tarkoitus purkaa satama-alueen muutostöiden myötä.

Korporaatio: "Simo Rantalainen uhkaili Jussi Halla-ahoa"


Korporaatio:
"Simo Rantalainen uhkaili Jussi Halla-ahoa" (10:30-12:00)
21.9.2009


Simo Rantalainen on jo pitkään ollut toiselta nimeltään Mujahed bin Risto Faisal. Kuinka kiihkeästi Rantalainen suhtautuu tunnustamaansa uskontoon? Ainakin Korporaation lähetyksessä niin kiihkeästi, että hän uhkaili islaminuskoa kritisoinutta Jussi Halla-ahoa suorassa lähetyksessä.

Rantalainen: (Irak, Afganistan jne.) ...jos ei me panna hanttiin, niin kohta juutalaiset asekauppiaat, niin ne jyrää meitinkin täällä. Ja sitä mä en hyväksy.

Juontaja: Mitä aiot tehdä asialle?

Rantalainen: No ehkä on parempi, että mä jätän kommentoimatta, ettei tuu väärinkäsityksiä.

Juontaja: Mut... Jussi Halla-aho esimerkkinä. Tässon Suomessakin herätty nyt tähän islam-keskusteluun ja vedetty pedofiiliuskonto-yhtäläisyysmerkit ja mitä kaikkea.

Juontaja: Siis entistä negatiivisemminhan tähän asiaan suhtaudutaan ja vihamielisemmin.

Rantalainen: Halla-ahosta vielä puheenollen -- mä en tiedä, oonks mä oikee henkilö kommentoimaan, koska mä oon vaan -- huhujen ja kuulopuheiden -- varassa, et mä en oo lukenut hänen kirjoitelmiaan. Mutta: jos hän on jollain tavalla -- rinnastanut islamin pedofiliaan tai pedofiiliseksi uskoksi, tai näin, niin tuokaa se tänne, niin taas saadaan vähän niinkun säpinää tänne studioon, niin mä voin vähän ravistella...

(juontajat naurahtavat)

Juontaja: Tämä olis nimenomaan siis pitänyt tajuta tehdä. Ilmeisesti hän käytti ironiaa tehdessään näin, mutta siis kiistattahan Halla-aho viittasi, vertasi islamia pedofiiliuskontoon.

Juontaja: Se on ihan fakta.

Juontaja: Tästähän ollaan leivottu ihan oikeutta myöten.

Rantalainen: Jos se on fakta, niin toivottavasti tavataan tän jätkän kans joskus.

(juontajat naurahtavat)

Juontaja: Asuu muuten ihan tässä lähellä.

Rantalainen: Antakaa osoite, niin Vellun kanssa tost lähetään...

Juontaja: (nauraen) Okei.

(välisoitto)

HS: Thors: Ruotsi se vasta ottaakin alaikäisiä turvapaikanhakijoita


Helsingin Sanomat:
Thors: Ruotsi se vasta ottaakin alaikäisiä turvapaikanhakijoita
21.9.2009


Maahanmuutto- ja eurooppaministeri Astrid Thorsin mukaan Ruotsiin saapuu huomattavasti enemmän alaikäisiä turvapaikanhakijoita kuin Suomeen.

Ruotsiin heitä on saapunut 2009 elokuun loppuun mennessä jo 1 300.

Suomen kohdalla luku on 400.

Thorsin mukaan onkin väärin, että Suomesta puhutaan usein alaikäisten turvapaikanhakijoiden suosikkikohteena.

"Suomeen tulon tahti on laantunut", Thors sanoi maanantaina Brysselissä.

Brysselissä kokoontuivat maanantaina EU-maiden maahanmuuttoministerit.

Pohjoismaihin matkaavat kolmansien maiden alaikäiset hakevat usein turvapaikkaa. Etelä-Euroopassa maahan saapuvat alaikäiset siirtyvät sen sijaan suoraan pimeille työmarkkinoille.

Siksi Etelä-Euroopassa sijaitsevat EU-maat ovat havahtuneet vasta nyt alaikäisongelmaan.

Alaikäisten iän määritys ja perheen jäljittäminen on erittäin vaikeaa ja kallista. Jos vanhemmat löytyvät, antaa Suomi usein heidänkin muuttaa Suomeen. Monissa muissa EU-maissa ollaan tiukempia.

Iltalehti: Hämeenlinnan ampujalle viisi vuotta vankeutta


Iltalehti/STT:
Hämeenlinnan ampujalle viisi vuotta vankeutta
21.9.2009

Pitserian pitäjälle syyte kahdesta murhan yrityksestä
7.9.2009


MTV3/STT:
Hämeenlinnan ampujalle viisi vuotta vankeutta


Tuomittu joutuu maksamaan uhreille korvauksia noin 20 000 euroa.

Ulkomaalaistaustainen ravintoloitsija on tuomittu Hämeenlinnan käräjäoikeudessa viideksi vuodeksi vankeuteen tapon yrityksestä ja laittomasta uhkauksesta. Syyttäjä oli vaatinut vähintään kahdeksaa vuotta kahdesta murhan yrityksestä.

Tuomittu joutuu maksamaan uhreille korvauksia noin 20 000 euroa.

Ravintoloitsija kertoi puolustaneensa aseella kunniaansa rasistista kielenkäyttöä ja nimittelyä vastaan. Välikohtaus sattui hämeenlinnalaisessa lähiöravintolassa toukokuussa.

_____________________________

MTV3/STT:

Hämeenlinnan käräjäoikeus arvioi toukokuisen ampumavälikohtauksen livemmäksi kuin syyttäjä. Ravintoloitsija Fatmir Mollakuqe sai maanantaina viisi vuotta vankeutta tapon yrityksestä ja laittomasta uhkauksesta, kun syyttäjä vaati vähintään kahdeksaa vuotta kahdesta murhan yrityksestä.

Käräjäoikeudelle jäi epäselväksi, mikä todellisuudessa aiheutti jännitteitä Mollakuqen ja kahden suomalaismiehen välille hämeenlinnalaisessa lähiöravintolassa 3. toukokuuta.

Mollakuqe, 45, väitti suomalaisten käyttäneen rasistista kieltä ja uhkailleen häntä ja hänen yritystään. Yksi todistaja muisti rasistista kiroilua, toinen taas ei. Oikeus katsoi, ettei jutun kannalta ollut merkitystä sillä, että toisella suomalaisella oli Suomen lippu harteillaan.

Käräjäoikeus uskoi Mollakuqen pelänneen suomalaismiehiä. Aseen noutaminen kotoa ei oikeuden mukaan osoittanut, että hän olisi alkuaan halunnut tappaa ketään.

Oikeus päätteli, että ravintoloitsija olisi halutessaan voinut ampua heti palattuaan. Sen sijaan hän oli yrittänyt puhua ystävyydestä sekä ravintolan terassilla että ampumapaikalla, koulun pihalla, jonne hän seurasi suomalaismiehiä.

Murhan yritys -rikosnimikettä vastaan puhui oikeuden mukaan sekin, ettei Mollakuqella ole aseisiin muuta koulutusta kuin vuoden varusmiespalvelus entisessä Jugoslaviassa.

Tapon yrityksestä oli kuitenkin kyse, sillä syytetty ampui kuusi laukausta kohti ihmistä.

Kun tästä uhrista löytyivät kaikkien kuuden laukauksen reiät, oikeus päätteli, ettei yhtään laukausta ammuttu hänen toveriaan kohti. Toisellakin miehellä oli silti perusteltu syy pelätä turvallisuutensa puolesta. Kyse oli oikeuden mukaan laittomasta uhkauksesta, joka oikeuttaa 2 500 euron kärsimys- ja haittakorvauksiin.

Pahoja sisäelinvammoja saanut jyväskyläläismies pelastettiin teho-osastolla Helsingissä. Hän saa korvauksia yhteensä 17 000 euroa, vaatimiensa 28 000:n asemesta.Tuomittu joutuu korvaamaan liki 6 000 euroa vastapuolen asianajolaskuja.

YLE: Vantaan poliisiaseman edustalla ulkomaalaistaustaisten mielenosoitus


Poliisin tiedote:
Rahankeräysrikoksen esitutkinta
24.9.2009


Helsingin Sanomat:
Kurdien mielenosoitus jatkuu Vantaalla jo kolmatta päivää
23.9.2009

Helsingin Sanomat:
Kurdien mielenosoitus vantaalaisella poliisiasemalla jatkuu toista päivää
22.9.2009

YLE Uutiset:
Vantaan poliisiaseman edustalla ulkomaalaistaustaisten mielenosoitus
21.9.2009


MTV3:
Parisataa kurdia osoittaa mieltään Vantaan poliisiaseman edessä


Ilta-Sanomat/STT:
Kurdit osoittivat mieltään poliisitalolla


Uusi Suomi/STT
Mielenosoittajat kimpaantuivat kurdien kiinniotoista


Noin 200 pääasiassa kurditaustaista ihmistä osoittaa mieltään Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen edustalla Vantaalla. Joukko vaatii kahden vangitun vapauttamista.

Poliisin käsityksen mukaan mielenosoittajat ovat tyytymättömiä poliisin toimintaa kohtaan. Keskusrikospoliisilla on tutkittavana rahankeräysrikos, jonka takia käräjäoikeus vangitsi kaksi kurditaustaista henkilöitä viime viikolla.

Mielenosoittajien mukaan vangitut olivat keränneet rahaa niin kutsutun Kurdien kulttuurikeskuksen toimintaa varten. Kulttuurikeskuksen tarkoitus on ollut järjestää muun muassa konsertteja. Mielenosoittajien mukaan rahankerääjät eivät ole syyllistyneet mihinkään laittomaan.

Mielenosoitus on sujunut rauhallisesti ja ihmiset oleskelevat poliisiaseman edustalla. Mielenosoittajien mukaan he eivät aio poistua ennen kuin kaksi vangittua vapautetaan.

Mielenilmaus alkoi päivällä kello 13.

______________________________

MTV3

Noin 200 kurdia osoittaa mieltään Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen Vantaan-poliisiaseman edessä Tikkurilassa. He vaativat kahden rikosepäilyn vuoksi vangitun kurdin vapauttamista.

Keskusrikospoliisi tutkii epäiltyä rahankeräysrikosta, ja Helsingin käräjäoikeus vangitsi perjantaina kaksi rikoksesta epäiltyä kurdia. Keski-ikäisistä miehistä ainakin toinen on tutkinnanjohtajan mukaan Turkin kansalainen.

- Poliisin toiminnassa ei ole mitään poliittista, vaan epäilemme rahankeräysrikosta, rikoskomisario Kari Jalonen KRP:stä sanoo.

Mielenosoittaja Nazmi Basalak kertoi poliisitalolla, että mielenosoittajat pitävät epäiltyjä syyttöminä.

- Poliisilla ei ole mitään todisteita. Silti ystävämme on vangittu, Basalak sanoi.

Hänen mukaansa epäilty rahankeräysrikos liittyy kurdiyhdistyksen toiminnan rahoittamiseen.

- Olemme antaneet vapaaehtoisesti rahaa. Mitään keräystä ei ole.

Basalak sanoi poliisin kuulustelleen myös häntä ja muita paikalla olleita. Basalakin mukaan poliisi ei kertonut kuulustelluille, ovatko nämä rikoksesta epäiltyjä vai todistajia.

- Se ei pidä paikkaansa. Suomessa kuulusteltavalle kerrotaan aina hänen asemansa esitutkinnassa, tutkinnanjohtaja Jalonen sanoo.

Jatkoa ehkä sisäministeriöllä

Mielenosoittajien mukaan Oulussa on asian johdosta kuulusteltu 20:tä kurdia. Jalonen kieltäytyy kommentoimasta asiaa ja ylipäänsä kertomasta esitutkinnasta mitään.

Basalakin mukaan mielenosoitus pysyy rauhallisena.

- Kurdien mielenosoitukset sujuvat aina rauhanomaisesti, ja poliisikin tietää sen.

Poliisitalon edustalla seisoskeli myös paljon lapsiperheitä ja nuoria naisia. Hieman ennen kello 15:tä mielenosoittajien huomio kiinnittyi Sefa Yakariin, joka oli käynyt keskustelemassa poliisin kanssa.

Yakar kertoi muille mielenosoittajille poliisin sanoneen, että kyseessä ei ole poliittinen asia vaan rikostutkinta. Basalakia poliisin vastaus ei vakuuttanut.

Hän sanoi, että mielenosoitusta jatketaan, kunnes vangitut vapautetaan. Osa mielenosoittajista saattaa hänen mukaansa lähteä vielä tänään sisäministeriölle, ja poliisitalon edessä kiersi adressi, jota allekirjoitettiin vangittujen vapauttamiseksi.

___________________

Ilta-Sanomat:

Parisataa kurdia kerääntyi maanantaina Vantaan poliisitalon edustalle osoittamaan mieltään kahden vangitun kurdimiehen vapauttamiseksi.

Miesten vangitseminen liittyy keskusrikospoliisin rahankeräysrikostutkintaan. Mielenosoittajien mielestä miehet on vangittu perusteettomasti, ja he ilmoittivat jatkavansa protestiaan niin kauan, että vangit vapautetaan.

Helsingin käräjäoikeuden mukaan 37- ja 32-vuotiaat miehet vangittiin viime viikon perjantaina epäiltyinä rahankeräysrikoksesta. Rikollisen toiminnan epäillään tapahtuneen vuosien 2004-2009 välillä.

Mielenosoittaja: Rahankeräys jatkunut 20 vuotta

Mieltään osoittamaan tullut Nazmi Basalak kertoi, että juttu liittyy Suomen kurdiyhdistyksen varainkeruuseen.

- Keräämme vapaaehtoisia maksuja, koska meidän on tärkeää pitää yllä kulttuuriamme. Opetamme lapsille äidinkieltä ja järjestämme joka vuosi useita kulttuuritapahtumia, joihin tulee esiintyjiä ulkomailta, Basalak selitti.

- Näin on tehty jo yli 20 vuotta. Jos (vangitut miehet) ovat syyllisiä, me kaikki kurdit olemme syyllisiä.

Juttua tutkiva rikoskomisario Kari Jalonen KRP:sta painottaa, että rahan kerääminen ilman lupaa on rikos.

- Mielen osoittaminen on sallittua, ja on hienoa, että kurdeilla on yhteisöllisyyttä, mutta Suomessa ei voi kerätä rahaa ilman asianmukaista lupaa, hän sanoo.

- On kiinnostavaa, jos toiminta on jatkunut noin pitkään. Herää kysymys, minkälaisista summista on kyse.

Basalakin mukaan yhdistyksen toimintaan kuluu ainakin 8 000 euroa kuussa, ja yhdistys on joskus hakenut toiminnalleen valtionavustusta.

Mielenosoittajilla ja poliisilla erilaiset käsitykset

Basalak on vakuuttunut, että vangitsemisen taustalla ovat poliittiset syyt.

- Nato ja EU painostavat Suomea toimimaan kurdeja vastaan. Monissa maissa on otettu samasta syystä kiinni meidän edustajiamme, ja myöhemmin heidät on todettu syyttömiksi.

Jalonen vakuuttaa, ettei jutussa ole mitään kurdeja vastaan suunnattua.

- Vastaavanlaisia juttuja tutkitaan päivittäin. On valitettavaa, jos kurdit kokevat asian henkilökohtaiseksi tai yhteisöään koskevaksi. Tämä ei ole millään tavalla henkilökohtaista.

STT-Maria Annala

_____________________________

Uusi Suomi/STT:

Parisataa kurdia kerääntyi tänään Vantaan poliisitalon edustalle osoittamaan mieltään kahden vangitun kurdimiehen vapauttamiseksi.

Miesten vangitseminen liittyy keskusrikospoliisin rahankeräysrikostutkintaan. Mielenosoittajien mielestä miehet on vangittu perusteettomasti, ja he ilmoittivat jatkavansa protestiaan niin kauan, että vangit vapautetaan.

Helsingin käräjäoikeuden mukaan 37- ja 32-vuotiaat miehet vangittiin viime viikon perjantaina epäiltyinä rahankeräysrikoksesta. Rikollisen toiminnan epäillään tapahtuneen vuosien 2004–2009 välillä.

Mieltään osoittamaan tullut Nazmi Basalak kertoi, että juttu liittyy Suomen kurdiyhdistyksen varainkeruuseen.

Juttua tutkiva rikoskomisario Kari Jalonen KRP:sta painottaa, että rahan kerääminen ilman lupaa on rikos.

Basalakin mukaan yhdistyksen toimintaan kuluu ainakin 8 000 euroa kuussa, ja yhdistys on joskus hakenut toiminnalleen valtionavustusta.

Basalak on vakuuttunut, että vangitsemisen taustalla ovat poliittiset syyt. KRP:n Jalonen vakuuttaa, ettei jutussa ole mitään kurdeja vastaan suunnattua.



Ministeri Thors: Uudelleensijoittamisohjelmasta yksi osa EU:n turvapaikkapolitiikkaa


Sisäasiainministeriön tiedote:
Ministeri Thors: Uudelleensijoittamisohjelmasta yksi osa EU:n turvapaikkapolitiikkaa
21.9.2009


YLE Uutiset:
Euroopan unioni pyrkii kohti yhteistä turvapaikkapolitiikkaa


Keskustelu komission ehdotuksesta
(video, valitse tulkkauskieleksi "fi")

EU:n oikeus- ja sisäasiainneuvostossa keskusteltiin tänään komission ehdotuksesta EU:n yhteisen pakolaisten uudelleensijoittamisohjelman perustamisesta. Maahanmuutto- ja eurooppaministeri Astrid Thorsin mukaan uudelleensijoittamisohjelma olisi yksi askel kohti EU:n yhteistä turvapaikkapolitiikkaa.

- Suomi tukee uudelleensijoittamisohjelman perustamista. Ohjelma on tärkeä osa EU:n yhteistä turvapaikkapolitiikkaa ja toimenpiteitä pakolaisten suojelussa globaalisti, ministeri totesi.

Ministeri Thors korosti, että uudelleensijoittamisohjelman käyttöä tulisi edistää jäsenvaltioiden yhteistoiminnalla. Ministeri Thorsin mukaan jäsenvaltioiden tulisi komission kanssa olla päättämässä vuosittain uudelleensijoittamisen prioriteeteista. Prioriteetit olisivat myös perusta EU-rahoituksen saamiseksi pakolaisten uudelleensijoittamisesta aiheutuviin kuluihin. Jatkossa uudelleensijoittamisohjelmaan osallistuvat maat saisivat pakolaisrahastosta nykyistä joustavammin ja kattavammin rahoitusta pakolaisten vastaanoton aiheuttamiin kuluihin.

- Ohjelma tulisi toteuttaa kiinteässä yhteistyössä YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n kanssa ja hyödyntää jo olemassa olevia yhteistyömalleja, ministeri Thors korosti.

Suomessa tällainen ns. kiintiöpakolaisjärjestelmä on ollut käytössä jo vuosia ja Suomella on hyviä kokemuksia uudelleensijoittamisesta. Euroopan maista vain muutamat ottavat vastaan kiintiöpakolaisia.

Kaleva: Ritva Viljanen: Viina ja väkivalta suurimmat turvauhkat

Kaleva: Ritva Viljanen: Viina ja väkivalta suurimmat turvauhkat 21.9.2009

[...]
"Omat kasvonsa turvattomuuteen tuo lisääntynyt rasismi. "Ongelma kasvaa, asenteet ovat kiristyneet. Kontiolahdella kyläaktiivit ehdottavat mustille ja valkoisille omia urheilukenttiä, jossain muualla pystytetään kylttejä, etteivät thaimaalaiset saa poimia marjoja, väkivaltaiset hyökkäykset lisääntyvät", Viljanen kuvaa.

Hän toivoo, että rasistiset motiivit kestäisivät nykyistä paremmin oikeusprosessissa.
"Poliisi havaitsee tuhannessa tapauksessa rasismia, syyttäjä löytää saman motiivin kolmessakymmenessä ja tuomioistuin korkeintaan parissa tapauksessa vuosittain", Viljanen tiivistää ongelman.
Nämä kolme osapuolta selvittävät, miten rasistiset motiivit kantaisivat nykyistä paremmin aina tuomioistuimeen asti.

ENAR-Finland: Racism in Finland 2008


ENAR-Finland:
Percy Mashaire and Jonna Roos: Shadow report 2008 - Racism in Finland
(pdf)

This report covers the time period from January 1st to December 31st 2008. One significant development towards the end of 2008 was a notable rise in anti-immigrant/refugee sentiments (particularly on the internet), which coincided with the rise in popularity of Timo Soini’s True Finns party, an anti-EU and anti-immigrant xenophobic outfit, which in 2007 doubled its share of the popular vote from 2003, and increased its shared of seats in parliament from three to five seats. Closely related was also the rising popularity of Jussi Hala-aho, a strident critic of immigration and multiculturalism, who secured close to 3 000 votes during the 2008 municipal elections. Halla-aho contested the elections as a nonparty member of the True Finns Party, and belongs to Suomi Sisu, a rightwing nationalist organization. He is currently facing charges of blasphemy (against Islam) and ethnic incitement to hatred against the Somali community.
[...]

Pohjalainen: Pakkopuuro ei pysäytä turvapaikkakiertolaisuutta


Pohjalainen:
Pakkopuuro ei pysäytä turvapaikkakiertolaisuutta
20.9.2009


Vaasan vastaanottokeskuksessa ei uskota, että toimeentulotuen maksaminen ruoassa vähentäisi perusteettomien turvapaikkahakemusten määrää. Tärkeintä on nopeuttaa hakemusten käsittelyaikoja.

Eräässä Etelä-Suomen vastaanottokeskuksessa maksetaan osa turvapaikanhakijoiden toimeentulotuesta aterioina (HS 17.9).

Maahanmuuttoministeri Astrid Thorsin (r.) tukemaa käytäntöä on perusteltu sillä, että kyseisessä vastaanottokeskuksessa ollaan vain lyhyitä aikoja.

Taustalla on myös ajatus siitä, että toimeentulotuen antaminen ruokana voisi vähentää perusteettomia turvapaikkahakemuksia, koska toimeentulotuesta jäisi vähemmän käteen.

Vaasan vastaanottokeskuksessa ei tähän uskota.

- Tärkeintä olisi nopeuttaa turvapaikkahakemusten käsittelyaikoja. Toimeentulotuen maksaminen ruoassa on tässä yhtälössä mitätön asia, Vaasan vastaanottokeskuksen vastaava ohjaaja Risto Hankosaari sanoo.

Kymmenen vuotta maahanmuuttajatyötä tehnyt Hankosaari ei kuitenkaan peittele harmistustaan siitä, että jotkut turvapaikanhakijat kiertävät vuosia EU-maista toiseen. Eniten ihmetyttävät kuitenkin EU-kansalaisten, kuten bulgarialaisten romanien, turvapaikkahakemukset.

Turvapaikkakiertolaisuus pitäisi saada kuriin, jotta vastaanottokeskuksissa voitaisiin keskittyä aidosti turvapaikan tarpeessa olevien auttamiseen.

- Ongelma on EU:n ratkaistavissa. Sääntöjä pitäisi muuttaa, Hankosaari linjaa.

Hankosaaren mielestä tärkeintä olisi nopeuttaa niiden niin sanottujen Dublinin tapausten käsittelyä. EU-maiden solmiman Dublinin sopimuksen mukaan turvapaikkahakemus pitää jättää siihen EU-maahan, mihin on ensimmäisenä saapunut.

Pienennetty toimeentulotuki

Hankosaarta kismittää se, että turvapaikanhakijoiden saamista tuista puhutaan huhujen ja kaverinkaverin kertomusten, eikä faktatiedon pohjalta.

- Esimerkiksi turvapaikanhakijoiden toimeentulotuen taso on täysin julkista tietoa. Mutta kukaan toimittaja ei ole aiemmin kysynyt sitä minulta.

Aikuisten turvapaikanhakijoiden toimeentulotuki on 10 prosenttia ja lasten 15 prosenttia pienempi kuin suomalaisten toimeentulotuki. Se on ainoa tuki, mitä he saavat odottaessaan oleskelulupapäätöstä.

- Turvapaikan hakijoiden toimeentulotuki on alennettu, koska he eivät maksa mitään asumisesta, vastaanottokeskuksen sosiaalityöntekijä Mirva Mäki perustelee.

Turvapaikanhakijat velvoitetaan suomen kielen opiskeluun.

- Toimeentulotuen perusosasta vähennetään 24 prosenttia, mikäli asiakas kieltäytyy suomenkielen opinnoista, Mäki selventää.

Toimeentulotuen lisäksi turvapaikanhakijat voivat hankkia lisätuloja tekemällä töitä. Työoikeutta voi anoa kolmen kuukauden maassaolon jälkeen. Yli puolet Vaasan vastaanottokeskuksen asiakkaista on tätä oikeutta hakenut.

- Kyllä se vaan niin on, että perinteiset elämän muodot eivät muutu, vaikka tulisi Indokiinasta asti. Työ ja perhe ovat tärkeitä. Samat arvot niillä on kuin meilläkin, Hankosaari sanoo.

Hajautettu vastaanottokeskus

Vaasan vastaanottokeskus poikkeaa muista Suomen vastaanottokeskuksista siten, että turvapaikanhakijat elävät normaaleissa vuokra-asunnoissa ympäri kaupunkia. Laitostumisen riski on Mäen ja Hankosaaren arvion mukaan pienempi Vaasassa kuin vastaanottokeskuksissa, jotka toimivat vanhoissa oppilaitoksissa tai sairaaloissa.

- Meidän asiakkailla on enemmän valmiuksia muuttaa kuntaan, jos he saavat myönteisen päätöksen. He ovat jo todella itsenäisiä, koska huolehtivat omista asioistaan. Perinteiset asiat, kuten kaupassa käyminen ja ruoan laitto - mitä nyt normaaliin elämään kuuluu, Mäki pohtii.

Vastaanottokeskuksen käyttöaste on ollut perustamisestaan asti yli 100 prosenttia. Tällä hetkellä asiakkaita on 170, kun paikkoja on 150.

- Kaksioissa asuu neljä, kolmioissa asuu kuusi. Laitetaan vaan tarpeen mukaan lisää sänkyjä. Vanhoissa kerrostaloasunnoissa olohuoneet ovat onneksi aika isoja, Hankosaari pohtii.

sunnuntai 20. syyskuuta 2009

HBL: Halpaa pisteidenkeruuta budjettikeskustelussa


HBL:
Billig poängjakt i budgetdebatten
17.9.2009


(käännös ruotsista)

Halpaa pisteidenkeruuta budjettikeskustelussa


Ben Zyskowicz jatkoi maahanmuuttoministerin ahdistelua kysymyksillään. Eduskunta olisi mieluummin voinut keskustella pakolaisten vastaanoton hitaudesta.

Eduskunnan budjettikeskustelun ensimmäinen päivä sai loppua kohti kummallisen maahanmuuttajavihamielisen luonteen. Kokoomuksen Ben Zyskowicz esitti Eurooppa- ja maahanmuuttoministeri Astrid Thorsille (RKP) kohtuuttoman kovaa kritiikkiä, ilmeisessä yrityksessään kerätä halpoja irtopisteitä niiden keskuudesta, jotka mieluimmin sulkisivat Suomen kaikelta pakolaisuuteen liittyvältä.

Se meni niin pitkälle, että oppositio sai aihetta tehdä pilaa hallituksen heikosta keskinäisestä solidaarisuudesta. Kuten Eero Heinäluoma (SDP) totesi, on kohtuutonta antaa yhden ministerin kantaa vastuu yksinään, vaikka kritiikki olisi perusteltuakin.

Monet täysin perusteettomat turvapaikkahakemukset toisesta EU-maasta, Bulgariasta, olivat oletettavasti syy Zyskowiczin sanomisiin. Thorsilla oli vastaus tähän:

Kielteiset päätökset tehdään nopeutetussa käsittelyssä ja toteutus on poliisin avulla ollut nopeaa. Mutta EU-direktiivin mukaan EU-kansalaisella on neljä viikkoa aikaa valmistautua vapaaehtoiseen lähtöön. Ellei tätä EU-direktiiviä muuteta, ei bulgarialaisia "turvapaikanhakijoita" voida poistaa parissa päivässä, kuten Zyskowicz haluaa. Joskus lainsäädäntö osoittautuu vanhentuneeksi ja sitä täytyy muuttaa. Se kestää siinä tapauksissa niin kauan kuin kestää. Voimassaolevaa lakia on noudatettava; poikkeuksia ei voida tehdä pelkästään meidän mukavuutemme tähden.

Thorsin täytyi toistaa itseään muutaman kerran. Samaan hengenvetoon hän muistutti muun muassa, että ulkomaalaislakia ollaan tarkistamassa. Eduskunta saa jo syksyllä esityksen joka muun muassa tiukentaa turvapaikanhakijoiden toimeentulon ehtoja.

Tarkoitus on poistaa vetovoimatekijät, jotka köyhien ja sorrettujen bulgarialaisten - ja romanien - silmissä saattavat houkutella edes lyhyeen turvapaikanhakuun Suomessa. Tämä on toki oikeutettua, mutta se täytyy tehdä harkitulla tavalla normaalein perusteellisin valmisteluin.

Rehellisesti sanottuna eduskunnan ajan olisi voinut käyttää paremmin, jos keskustelu olisi käsitellyt sitä, miksi 350 henkilöä, jotka jo ovat saaneet oleskeluluvan, edelleen odottavat muuttamista uuteen kotikuntaan, aloittaakseen uuden elämänsä. Jos se on johtunut valtion liian pienistä kuntakorvauksista, niin nyt on uutta toiveikkuutta, kun budjettiehdotus myöntää kymmenen prosentin tasokorotuksen.

Sitä paitsi kaksi miljoonaa euroa menee pakolaisten kotouttamiseen pääkaupunkiseudulla. Lisäksi valtio voi allekirjoittaa aiesopimuksen, joka oli esillä jo vuosia sitten.

Kysymys on tietysti edelleen siitä, riittääkö tämä nostamaan Suomen pakolaispolitiikan riittävälle tasolle.

EU kamppailee monien "spontaanien" turvapaikanhakijoiden kanssa, mutta ottaa samaan aikaan vastaan suhteellisen vähän henkilöitä, joilla on tunnustettu pakolaisstatus. Nyt valmistellaan muutosta tähän asiaan. Välimerenmaat joihin tulvii paperittomia siirtolaisia saavat apua muilta EU-mailta. Aiempaa useampia pakolaisia otetaan vastaan Euroopan ulkopuolisista maista. Yli 200 tuhannella on paperit käsittelyssä.

Suomi on yksi kymmenestä EU-maasta, jotka jo ottavat vastaan ns. kiintiöpakolaisia. Jos valtiovarainministeri Jyrki Kataisen (kok) puheet lähimmäisenrakkaudesta otetaan edes osaksi vakavissaan, pitäisi kiintiön olla suurempi kuin aiemmin, mutta ensi alkuun koko 750 pakolaisen vuosikiintiö pitäisi saada täytettyä.

Jatkossa lähimmäisenrakkaus vaatii muun muassa sitä, että perusteettomien turvapaikanhakijoiden aiheuttamat kohoavat kustannukset eivät johda kehitysapuvarojen vähennykseen budjetissa. Tässä kehitysministeri Paavo Väyrynen (kesk) on täysin oikeassa.

Johanna Westman

Helsingin Uutiset: Aben Anshur löysi paikkansa Suomessa bussinkuljettajana

Helsingin Uutiset: Aben Anshur löysi paikkansa Suomessa bussinkuljettajana 20.9.2009

Työvoimatoimiston virkailijoiden ei enää tarvitse pohtia Aden Anshurin tulevaisuutta. Mies on löytänyt paikkansa Helsingin Bussiliikenne Oy:stä ja ajaa sinistä bussia jo seitsemättä vuotta.

Paikka suomalaisessa työelämässä löytyi vasta monen mutkan kautta.

–Opiskelin aina uuden ammatin, kun ei ollut töitä. Oli vaikea päästä edes työhönottohaastatteluihin. Olin puutarhatöissä ja ajoin jakeluautoa, mutta palkka ei riittänyt perheen elättämiseen. Otin kaksi kertaa tietoisen riskin ja jätin vakituisen työpaikan etsiäkseni parempaa työtä, Anshur kertoo.

YLE: Ramadanin päättymistä juhlitaan myös Suomessa


YLE Uutiset:
Ramadanin päättymistä juhlitaan myös Suomessa
20.9.2009


Suomessa asuvat muslimit viettävät tänään sunnuntaina Eid Al-Fitr -juhlaa Ramadanin päättymisen kunniaksi. Päivään kuuluu muun muassa Eid-rukoukseen osallistuminen, sukulaisten luona vieraileminen - ja tietenkin syöminen.

Helsinki Islam Keskuksessa järjestettiin sunnuntaiaamuna yksi maan suurimmista Eid Al-Fitr -tapahtumista. Juhlaan suorastaan tulvi parhaisiinsa pukeutuneita muslimimiehiä, -naisia ja -lapsia.

- Hyvin meni, vaikka olikin niin paljon ihmisiä, kehuu keskuksen imaami Abdirazak Sugulle Mohamed.

Ramadan on muslimien pyhä paastokuukausi, jonka aikana muslimit pidättäytyvät syömästä, juomasta, tupakoimasta ja harrastamasta seksiä auringon nousun ja laskun välillä. Ramadanin tarkoitus on puhdistaa ruumis ja sielu. Se myös opettaa ymmärtämään nälkäisiä.

- Tarkoitus on, että Ramadanin aikana totellaan Allahin käskyä Islamin viidestä peruspilarista. Me rukoilemme, maksamme almuja, jos on varaa, ja teemme kerran elämässämme Ramadanin jälkeen pyhiinvaellusmatkan Mekkaan, Sugulle kertoo.

Tilaisuuksien järjestäminen tärkeätä

Koska Suomessa on jo noin 40 000 muslimia, Eid Al-Fitr -juhlat näkyvät jo ympäri maata.

- Joissain paikoin joutuu miettimään, että mihin kaikki ihmiset mahtuvat rukoilemaan. Mutta eihän kukaan voi viettää tätä juhlaa, jos tällaisia tilaisuuksia ei järjestetä, Sugulle sanoo.

Suomessa olosuhteet Eid Al-Fitrin viettämiseen ovat hänen mukaansa olleet hyvät.

- Ongelmana on vain se, että ne jotka ovat töissä, eivät saa tätä päivää vapaaksi. Kotimaassamme meillä olisi tänään vapaapäivä. Suomen kouluissa tämä ei ole ollut ongelma, hän kertoo.

Helsinki Islam Keskus on Suomen suurin islamilainen yhdyskunta. Siihen kuuluu kaikkiaan 1 555 jäsentä.

lauantai 19. syyskuuta 2009

HS: Egyptiläisen koptikirkon pappi ihmettelee Suomen perhekäsitystä


Helsingin Sanomat:
Egyptiläisen koptikirkon pappi ihmettelee Suomen perhekäsitystä
19.9.2009


Käännytysuhan alla Suomessa elävän egyptiläisen isoäidin ja koptikristityn Eveline Fadayelin tapaus kummeksuttaa egyptiläisen koptikirkon pappia.

Koptikirkon pappi, isä Makari ihmettelee suomalaista perhekäsitystä, jonka mukaan isoäidin ei katsota kuuluvan perheeseen.

"Egyptissä ajattelemme, että kun vanhemmat ovat ensin huolehtineet lapsistaan, lasten velvollisuus on pitää huolta vanhemmistaan. Ei äitiä saa erottaa lapsistaan ja lastenlapsistaan", Makari sanoi Helsingin Sanomille Aleksandriassa Egyptissä.

Suomen maahanmuuttovirasto on evännyt 64-vuotiaalta Fadayelilta oleskeluluvan. Fadayelin Suomessa asuva perhe on kertonut, ettei isoäidillä ole Egyptissä enää sukulaisia, ja että paluu kotimaahan huolettaa myös koptien heikon aseman vuoksi. Fadayel asuu Suomessa lastensa ja lastenlastensa luona.

Egyptin koptilainen kirkko on maailman vanhimpia kirkkoja. Islamilaisessa Egyptissä koptit ovat suurin uskonnollinen vähemmistö. Heitä on arviolta 10–15 miljoonaa.

HS: Arkkipiispa: Luterilainen kirkko valmis kansalaistottelemattomuuteen


Helsingin Sanomat/STT:
Arkkipiispa: Luterilainen kirkko valmis kansalaistottelemattomuuteen
19.9.2009


Pod.fi:
Arkkipiispa: Kirkko valmis kansalaistottelemattomuuteen
(haastattelu, mp3)

Arkkipiispa Jukka Paarma sanoo, että luterilainen kirkko on ääritapauksessa valmis kansalaistottelemattomuuteen estääkseen turvapaikanhakijoiden käännytykset.

"Äärimmäisessä tapauksessa pidän mahdollisena, että suoranaiseen kansalaistottelemattomuuteenkin mennään. Se on kuitenkin viimeinen keino, ja silloin on kyse todella vakavista asioista, ihmisten hengestä tai lähes siitä", Paarma linjaa luterilaisen kirkon pod.fi-nettiportaalissa.

Arkkipiispa tähdentää, että kirkon toiminnassa ei turvapaikanhakijoiden osalta ole varsinaisesti ollut kysymys kansalaistottelemattomuudesta. Paarman mielestä asioita on hoidettu lakien mukaan ja yhteistyössä viranomaisten kanssa.

Käännytyspäätöksen saaneiden suojelu kirkoissa on saanut viime aikoina runsaasti julkisuutta.

"Tässä turvapaikkakysymyksessä ei niinkään ole kyse lain vääryydestä, vaan lain tulkinnoista", Paarma lisää ja painottaa, että kirkon tehtävä on olla kriittinen viranomaisia ja lainsäätäjiä kohtaan.

perjantai 18. syyskuuta 2009

Ylioppilaslehti: Hylätään monikulttuurisuus


Ylioppilaslehti:
Pääkirjoitus: Hylätään monikulttuurisuus
18.9.2009


Syksy onkin aloitettu reippaasti oikein ministeritason aivopierulla.
Elokuun lopussa sosiaali- ja terveysministeri Liisa Hyssälä kyseli, edistääkö ulkomaisten opiskelijoiden ”liiallinen” ottaminen yliopistoon suomalaisnuorten syrjäytymistä ja työttömyyttä. Opiskelijajärjestöt tuomitsivat kilpaa ministerin puheet. Hyssälän ajatuksenkulku oli ristiriidassa sen kanssa, että hän on itse ministerinä osallistunut korkeakoulujen kansainvälistymisstrategian luomiseen ja hyväksymiseen. Lisäksi se oli silkkaa populistista hölynpölyä.

Poliitikkoja varmasti kiihottaa surffata kiristyneen yhteiskunnallisen ilmapiirin aallonharjalla. Silti maahanmuuttopoliittisen keskustelun soisi perustuvan faktoihin. Todellisuudessa Suomessa on ulkomaisia opiskelijoita vähemmän kuin OECD-maissa keskimäärin: alle kuusi prosenttia, kun houkuttelevimmissa maissa luku lähentelee kahtakymmentä. Ja syrjäytymisen ja yliopiston opiskelupaikkojen koplaaminen yhteen osoittaa hämmentävää tietämättömyyttä niin syrjäytymisen syistä kuin yliopiston tehtävistä.

Maahanmuuttokriitikoiden mielestä meidän tulisi luopua monikulttuurisuudesta ja suvaitsevaisuudesta puhumisesta. Minusta se on heidän järkevin ehdotuksensa. Kukaan tuskin haluaa tulla armosta suvaituksi, ja minulle käy mainiosti, että esimerkiksi kotouttamispolitiikkamme perustuu tietyille yhteisille arvoille: demokratian, ihmisoikeuksien ja yhdenvertaisuuden kunnioittamiselle.
Suvaitsevaisuuden ja monikulttuurisuuden sijaan meidän pitää puhua niistä konkreettisista ja arkisista ongelmista, joihin ulkomaalaiset opiskelijat Suomessa törmäävät. Sellaisia asioita ovat esimerkiksi töiden saannin vaikeus, riittämätön kieltenopetus, kankea ja hidas viisuminhakumenettely, kohtuuttoman korkeat suomen kielen osaamisvaatimukset, ulkomaalaisilta opiskelijoilta vaaditut kalliit sairausvakuutukset ja englanninkielisten palvelujen puute.

Amerikkalaisella ystävälläni on opintoja suomalaisessa yliopistossa, hyvä työpaikka ja suomalainen avopuoliso. Juuri nyt hän on uusimassa oleskelulupaansa. Tähän mennessä se ei olekaan vaatinut kuin kolme käyntiä poliisitalolla ja joka kerta tuntien jonotuksen. Viime kerralla poliisi vaati häntä jättämään talolle passinsa.
Ystäväni oli raivoissaan: ”Eikö riitä, että on jo pirun vaikeaa saada töitä, mutta lisäksi he ottavat ainoan henkilöpaperini määrittelemättömäksi ajaksi ja kohtelevat minua kuin toisen luokan kansalaista?” Juuri nyt ystäväni ei tarvitse monikulttuurisuutta eikä suvaitsevaisuutta.
Hän tarvitsee passinsa.

Veera Luoma-aho
päätoimittaja

KSML: Marko Ahonen: Hei, me loukkaannutaan


Keskisuomalainen:
Marko Ahonen: Hei, me loukkaannutaan
18.9.2009


[...]
Hyvä esimerkki on tapaus Jussi Halla-aho. Mies sai juuri sakkotuomion blogikirjoituksistaan, jotka oikeuden mielestä rikkoivat uskonrauhaa. Minusta Halla-aho on idiootti, jotakin vaarallisen kansankiihottajan ja tahattoman pellen välimaastosta. Halla-aho on myös rasisti, vaikka mitä muuta selittäisikin. Myös Halla-ahon kannattajista suurin osa on rasisteja, vaikka mitä muuta selittäisivätkin.

Halla-aho kirjoittaa blogissaan jatkuvasti ääliömäisyyksiä. Ne jutut, joista hänet nyt tuomittiin, olivat aivan erityisen ääliömäisiä. En ole Halla-ahon kanssa samaa mieltä mistään, mistä tiedän hänen jotain mieltä olevan.

Silti oikeus tuomitsi väärin.

Typeryys ei kuitenkaan pitäisi olla tuomioistuinasia. Eikä se, että joku kirjoituksista loukkaantuu. Varsinkin uskonasioissa ollaan niin hiton herkkiä. Ajatelkaa: kaikkivaltiaaseen maailman luojaan uskovat ihmiset loukkaantuvat tällaisen mahtiolennon puolesta. Aika hurja itsetunto tuollaisilla ihmisillä. Itse en kyllä moiseen pystyisi. Jumalan puolesta loukkaantumista voisi pitää jo jumalanpilkkana.

Halla-ahon kohtaloa ei sääli yhtään. Suoraan sanoen tunnen jopa vahingoniloa hänen sakoistaan. Mutta ne tarkoittavat sitä, että kuka tahansa muu räväkästi provosoiva voidaan tuomita jatkossa oikeudessa. Halla-ahon tuomio kavensi sananvapautta Suomessa.
[...]

Kansan Uutiset: Nuorisojärjestöjen puheenjohtajat haukkuvat turvapaikkajärjestelmän


Kansan Uutiset:
Nuorisojärjestöjen puheenjohtajat haukkuvat turvapaikkajärjestelmän
18.9.2009


Vasemmistonuorten ja Vinon tiedote:
Angolalaisen lapsisotilaan käännytys asettaa koko turvapaikkajärjestelmän kyseenalaiseksi


Taustaa:

Mediaseuranta:
Suomi aikoo karkottaa entisen lapsisotilaan Angolaan
10.9.2009


Vasemmistonuoret ja Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitto (Vino) arvostelevat voimakkaasti Maahanmuuttoviraston aikomusta karkottaa Suomesta entinen angolalainen lapsisotilas, jota on kidutettu kotimaassaan.

– Jos turvapaikkaa ei myönnetä tällä taustalla henkilölle, jolla lisäksi on työpaikka ja perhe Suomessa niin, mikähän sitten mahtaa olla koko järjestelmän olemassaolon syy? Vinon puheenjohtaja Sini Terävä kysyy.

Vasemmistonuorten puheenjohtaja Dan Koivulaakso toivoo kansanedustajien suoraa puuttumista käännytyksiin ja muihin vakaviin ihmisoikeusloukkauksiin.

– Vain korkean tason poliittinen paine ja julkisuus voivat muuttaa näitä mielivaltaisia käännytyspäätöksiä, Koivulaakso arvioi.

Vinon samanarvoisista puheenjohtajista toinen, Erkki Perälä, pitää virkamiehille annettua tulkintavaltaa liian suurena ja syyttää päätöksentekoa käännytystapausten järjestelmällisestä ratkaisemisesta hakijoiden edun vastaisesti.

Maahanmuuttovirasto perustelee päätöstään viittaamalla virheelliseen turvapaikanhakuprosessiin.

torstai 17. syyskuuta 2009

MTV3: Vanhanen haluaa maahanmuuttajat töihin


MTV3:
Vanhanen haluaa maahanmuuttajat töihin
17.9.2009


Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) perää Suomeen työperäistä maahanmuuttoa. Se olisi pääministerin mukaan sekä Suomen että maahanmuuttajien etu.

- Kotouttamisen kannalta on tärkeää se, että maahanmuutto on ennen kaikkea työperäistä maahanmuuttoa. Kun tänne tullaan tekemään töitä, sen työn kautta integroidutaan myös muuhun yhteisöön, muistuttaa pääministeri.

Maahanmuuttajien kotouttamista Vanhanen pitää merkittävänä haasteena. Kotouttaminen on merkitty myös hallitusohjelmaan.

- Tässä olisi syytä ottaa oppia niiden maiden virheistä, missä siirtotyövoima ei ole sopeutunut muuhun yhteiskuntaan.

Vanhanen povaa, että osaavasta työvoimasta tulee olemaan metropolialueella lähivuosina kova kilpailu.

- Metropolialueen on tarjottava sellaisia työpaikkoja, että ihmiset eivät lähtisi muualle maailmaan työn perässä.

MTV3: Maahanmuuttokeskustelu äityi väittelyksi rasismista


MTV3:
Maahanmuuttokeskustelu äityi väittelyksi rasismista
17.9.2009


- Olemme syyllisiä, jos teemme Suomessa töitä, koska silloin viemme suomalaisten työpaikat. Syyllisiä olemme myös silloin, kun olemme kotona, koska siinä tapauksessa elämämme suomalaisten verovaroilla.

Näin totesi Aden Anshur MetropoliAreenan maahanmuuttajakeskustelussa Helsingissä.

Helsingin bussiliikenteen luottamusmiehenä toimiva Anshur muistutti, ettei kukaan aidosti halua jättää kotimaataan vapaaehtoisesti.

- Moni meistä tulee tänne levottomuuksien ja sotien keskeltä.

Vantaan kaupunginvaltuutettu, perussuomalaisten Juha Malmi puolestaan painotti, että poliittisten päättäjien vastuulla on turvata ensisijaisesti suomalaisten työpaikat.

- Tätä vastuuta he eivät ole kantaneet. Eikö ensin pitäisi työllistää jo täällä olevat maahanmuuttajat ennen kuin otetaan uusia?

"Suomalaiset eivät tykkää hoitaa toisiaan"

Uudenmaan maahanmuuttokoordinaattori Börje Mattsson muistutti keskustelussa, että Suomi ei yksinkertaisesti tule pärjäämään ilman maahanmuuttajia.

- Suomen vanhustenhoito on rempallaan hoitohenkilöstöpulan vuoksi. Näyttää siltä, etteivät kaikki suomalaiset tykkää hoitaa tosiaan. Tälle alalle on pakko saada työvoimaa muualta. Eikö se ole ihan sama, mistä tai minkä väristä työvoimaa saamme? Eihän tällaisessa asiassa voi laittaa rasistisia rajoja, Mattsson arvosteli Malmia.

Perussuomalaisten Malmi hermostui Mattssonin käyttämästä rasismi-sanasta.

- Perussuomalsiet eivät ole rasisteja! Kumma juttu, että perussuomalaiset leimataan sen vuoksi rasisteiksi, kun tuomme näitä asioita julkiseen keskusteluun.

Malmi myös muistutti Mattsonia siitä, että hoivatyö ennen kaikkea on työtä, jossa vaaditaan hyvää suomen kieltä.

- Ylipäätään tänne tulevilla maahanmuuttajilla on oltava suomen kielen taito. Heille olisi jo lähtömaassa opetettava Suomen kulttuuria ja kieltä.

Mattsson valitteli sitä, että maahanmuuttajista puhutaan ainoastaan työvoimana.

- Me tarvitsemme maahanmuuttajia, jotta opimme uusia kulttuureita ja jotta oppisimme jotain myös itsestämme.

_______________________

MTV3:n järjestämässä MetropoliAreenassa äänestettiin tänään kiperistä metropolialueen kehittämiseen liittyvistä kysymyksistä. Äänestykseen osallistui kaikkiaan 14 kunnan valtuutetut. Näin valtuutetut vastasivat:

[...]

10. Pitääkö maahanmuuttajat sijoittaa alun perin kaikki metropolialueelle, koska näin tapahtuu ajan myötä joka tapauksessa?

KYLLÄ: 6,0 %

EI: 94,0 %

Maria Guzenina: Tunnelataukset pois maahanmuuttopolitiikasta


Maria Guzenina:
Tunnelataukset pois maahanmuuttopolitiikasta
17.9.2009


Maahanmuuttopolitiikasta keskustelua pitää pystyä käymään ilman tunnelatauksia.Tämä on tuntunut paikoin jopa niin vaikealta, että julkinen pohdinta on jätetty maahanmuuttovastaiseksi leimautumisen pelossa äärimielipiteiden esittäjien kontolle.

Esimerkiksi Jussi Halla-Ahon muukalaisvastaisten lausuntojen ruotiminen on vienyt huomiota maahanmuuttoa koskevilta olennaisimmilta kysymyksiltä, kuten mikä on valtiovallan vastuu kuntien ja kaupunkien kotouttamistoimien onnistumiselle ja millä tavalla haluamme maahanmuuttajiemme elävän suomalaisessa yhteiskunnassa nyt ja tulevaisuudessa. Niin, ja minkälaisiin maahanmuuttajamääriin rahkeemme riittävät, niin että Suomeen ei synny omien syrjäytyneittemme lisäksi syrjäytyneiden maahaanmuuttajien kasvava joukko. Tokkopa kukaan haluaa Suomesta yhteiskuntaa, jossa elää muutaman vuosikymmenen päästä muukalaisiksi koettu irrallinen väestönosa vailla työtä ja toivoa omasta tai lastensa tulevaisuudesta.

Pääkaupunkiseudun kunnat joutuvat kantamaan raskaimman vastuun maahanmuuttajista. Muualle Suomeen tulleista turvapaikanhakijoista suuri osa päätyy Helsingin alueelle. Ei ole ihme, että kaupunginjohtaja Jussi Pajunen viritteli aiheesta keskustelua viime syksynä. Hän vaati valtiolta nopeasti rahoitusta maahanmuuttajien kotouttamiseen.

Pääkaupunkiseudun kunnat ovat tehneet valtion kanssa aiesopimuksen, joka toisi 40 miestyövuotta työvoimatoimistoihin. Tulos on ollut kuitenkin laiha. Hyvin vähän on tapahtunut sellaista konkreettista, jonka voi katsoa edesauttavan kantaväestön ja etenkin turvapaikan saaneiden välistä sujuvaa yhteiseloa – vaikka juuri tuo sujuvuus pitkälti vaikuttaa siihen, miten kantaväestön keskuudessa suhtaudutaan tiettyihin maahanmuuttajaryhmiin.

Terästystä vaaditaan kielen opetukseen, ammattiin koulutukseen, asumisen järjestämiseen ja yleisiin insentiiveihin vahvistaa maahanmuuttajien halua osallistua yhteiskuntaamme täysivaltaisina jäseninä vastuineen ja oikeuksineen. Jos näihin ei panosteta, on se valinta, joka saattaa johtaa pitkällä aikavälillä yhä kasvavampaan juopaan eri väestöryhmien välillä. Siihen meillä ei ole varaa.

Maria Guzenina-Richardson,

Espoon kaupunginvaltuuston 2. varapuheenjohtaja

Vantaan Sanomat: Maasta karkotuksella uhatun egyptiläisen isoäidin kamppailu jatkuu


Vantaan Sanomat:
Maasta karkotuksella uhatun egyptiläisen isoäidin kamppailu jatkuu
17.9.2009


Helsingin hallinto-oikeus hylkäsi syyskuun alussa egyptiläisen Eveline Fadayelin valituksen maahanmuuttoviraston kielteisestä oleskelulupapäätöksestä.

Leskeksi jäänyt Fadayel on asunut Martinlaaksossa kolmen poikansa ja lastenlastensa luona kaksi vuotta (VS 22.7.).

Fadayel ja hänen asianajajansa Eero Lamberg aikovat nyt valittaa hallinto-oikeuden päätöksestä korkeimpaan hallinto-oikeuteen (KHO).

Valituslupaa pitää hakea 30 päivän kuluessa hallinto-oikeuden päätöksestä.

–Jos KHO ei anna lupaa, valitamme Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen, sanoo Fadayelin poika Maher Gerges.

Hallinto-oikeus perusteli päätöstään sillä, että 64-vuotias Fadayel ei ole täysin riippuvainen Suomessa asuvista lapsistaan. Oikeuden mukaan hän voi saada sairauksiinsa hoitoa myös Egyptissä. Ulkomaalaislain tulkinnan mukaan isoäiti ei ole myöskään perheenjäsen.

–En ymmärrä tällaista päätöstä. Miksi äiti ei saa viettää viimeisiä päiviään meidän kanssamme, Gerges kysyy.

Eveline Fadayelilla ei ole Egyptissä sukulaisia, jotka voisivat pitää hänestä huolta.

Vantaankosken seurakunta on tarjonnut Fadayelille edelleen turvapaikkaa kirkon tiloista. Päätöstä perustellaan humanitaarisilla ja diakonisilla syillä.

Seurakunta tarjosi egyptiläiselle isoäidille turvapaikkaa jo heinäkuussa, jolloin häntä uhkasi karkotus.

keskiviikko 16. syyskuuta 2009

HS: Thors: Turvapaikanhakijoiden tuet voidaan maksaa osin ruokana


Helsingin Sanomat:
Thors: Turvapaikanhakijoiden tuet voidaan maksaa osin ruokana
Vastaanottokeskus maksaa aterioina osan toimeentulotuesta
16.9.2009


Eduskunnan täysistunnon pöytäkirja PTK 76/2009 vp

Turvapaikanhakijoiden toimeentulotuki nousi esille keskiviikkoiltana eduskunnassa.

Ben Zyskowicz (kok) vaati maahanmuuttoministeri Astrid Thorsilta (r) bulgarialaisten turvapaikanhakijoiden hakemusten käsittelyaikojen lyhentämistä.

Zyskowicz sanoi bulgarialaisten tietävän, ettei heillä ole mitään mahdollisuutta saada turvapaikkaa Suomesta. "Heidän kannattaa tulla tänne jo sen takia, että käsittelyajat ovat täällä pitkiä ja he saavat täyden ylläpidon ja toimeentulotuen siltä ajalta, kun ovat täällä."

Thorsin mukaan "käsittelyajoissa ei ole kysymys kuukausista, vaan muutamista päivistä".

Zyskowicz sanoi, että toimeentulotukeen puuttuminen on yksi tekijä, jolla aiheettomia hakemuksia voitaisiin estää.

Thors lyhyesti viittasi tässä eräässä vastaanottokeskuksessa käyttöön otettavaan menettelyyn. Eräässä eteläsuomalaisessa vastaanottokeskuksessa turvapaikanhakijoille maksettava toimeentulotuki aiotaan osin korvata ruoka-apuna.

Jos osa toimeentulotuesta annetaan ruokana, sillä voi olla turvapaikanhakemista ennaltaehkäisevää merkitystä.

_____________________

Ministeri Thors puoltaa kokeilua, joka voisi hillitä turvapaikanhakua

Eräässä eteläsuomalaisessa vastaanottokeskuksessa turvapaikanhakijoille maksettava toimeentulotuki aiotaan osin korvata ruoka-apuna.

Maahanmuuttoministeri Astrid Thors (r) sanoo, että kokeilusta on päätetty hänen ministeriössään virkamiesvoimin. Hän ei paljasta, mistä keskuksesta on kysymys eikä näe asiassa mitään laitonta.

Turvapaikanhakijoilla on oikeus toimeentulotukeen sinä aikana, jonka he ovat Suomessa odottamassa päätöstä. Tuen maksamisesta vastaa vastaanottokeskus, ja turvapaikkapäätöstä odottava voi tuen turvin hankkia itselleen ruokaa ja valmistaa sen itse.

Thors sanoo, että tällä tavalla yritetään estää päätöstä odottavien laitostuminen.

Thorsin mukaan tämän tietyn vastaanottokeskuksen osalta ministeriössä päädyttiin siihen, että kun laitostumisvaaraa lyhytaikaisissa sijoituksissa ei ole, on parempi tarjota turvanpaikanhakijoille valmis ruoka ja maksaa heille vähemmän ruoan hankkimiseen.

"Se osittain korvaa toimeentulotuen", Thors sanoo.

Turvapaikanhakijoiden toimeentulotuki nousi esille keskiviikkoiltana eduskunnassa. Ben Zyskowicz (kok) vaati Thorsilta bulgarialaisten turvapaikanhakijoiden hakemusten käsittelyaikojen lyhentämistä. Zyskowicz sanoi bulgarialaisten tietävän, ettei heillä ole mitään mahdollisuutta saada turvapaikkaa Suomesta.

"Heidän kannattaa tulla tänne jo sen takia, että käsittelyajat ovat täällä pitkiä ja he saavat täyden ylläpidon ja toimeentulotuen siltä ajalta, kun ovat täällä."

Thorsin mukaan "käsittelyajoissa ei ole kysymys kuukausista, vaan muutamista päivistä".

Kun Zyskowicz sanoi, että toimeentulotukeen puuttuminen on yksi tekijä, jolla aiheettomia hakemuksia voitaisiin estää, Thors lyhyesti viittasi tässä eräässä vastaanottokeskuksessa käyttöön otettavaan menettelyyn.

Jos osa toimeentulotuesta annetaan ruokana, sillä voi olla turvapaikanhakemista ennaltaehkäisevää merkitystä.