torstai 31. tammikuuta 2019

Journalisti: Vihaviestien vyörytyksessä

Journalisti: Vihaviestien vyörytyksessä 31.1.2019

Vihaviestien joukossa on kymmeniä uhkauksia, kunnianloukkauksia ja laittomaksi luokiteltavaa kuva- ja videomateriaalia. Kaikki kuluneen viikon ajalta.

”Ei tämä hyvältä tunnu. Tällaisessa laajuudessa ja näin henkilöön käyvää vihakampanjaa en ole koskaan kokenut”, pian 20 vuotta Ylessä työskennellyt oikeustoimittaja Päivi Happonen sanoo.

Erityisen vakavaksi Happonen kokee sen, että vihaviestien tulva sai alkunsa Oulun poliisin toiminnasta.

Uusi Suomi: Sisäministeri Mykkänen kävi pakolaiskriisin polttopisteessä – ”Moni tulija pettyy kun tajuaa, että pitäisi oikeasti jäädä Kreikkaan”

Uusi Suomi: Sisäministeri Mykkänen kävi pakolaiskriisin polttopisteessä – ”Moni tulija pettyy kun tajuaa, että pitäisi oikeasti jäädä Kreikkaan” 31.1.2019
Kai Mykkänen: Onko kriisinkestävä turvapaikkajärjestelmä mahdoton?

Sisäministeri Kai Mykkänen (kok) kertoo blogissaan työmatkastaan EU:n etelärajoilla Italiassa ja Kreikassa. Italia ja Kreikka olivat vuoden 2015 pakolaiskriisin merkittävimpiä saapumismaita. Mykkänen vieraili muun muassa Lesboksen saarella, ”joka oli vuoden 2015 pakolaiskriisin polttopisteitä”.

tiistai 29. tammikuuta 2019

Iltalehti: KHO:n ex-tuomari Migristä: ”Todennäköisesti järjestelmän läpi pääsee henkilöitä, jotka eivät ole kansainvälisen suojelun tarpeessa”

Iltalehti: KHO:n ex-tuomari Migristä: ”Todennäköisesti järjestelmän läpi pääsee henkilöitä, jotka eivät ole kansainvälisen suojelun tarpeessa” 29.1.2019

”Olisin ollut virastoa kriittisempi uskottavuusarvioiden ja näyttötaakan jakaantumisesta hakijan ja viraston kesken”, sanoo entinen korkeimman hallinto-oikeuden tuomari Ilkka Pere Maahanmuuttovirasto Migrin Esko Repo kiistää Peren arvostelun.

Ilta-Sanomat: Oulun imaami ottaa etäisyyttä rikoksista epäiltyihin: ”Yksikään heistä ei ole yhteisömme jäsen”

Ilta-Sanomat: Oulun imaami ottaa etäisyyttä rikoksista epäiltyihin: ”Yksikään heistä ei ole yhteisömme jäsen” 29.1.2019

27 vuotta Oulussa asunut imaami sanoo, että aidot muslimit ovat kaikille hyviä, sillä paratiisiin ei pääse pahoilla teoilla. Islamilaisessa yhdyskunnassa kerrotaan maahanmuuttajille suomalaisesta kulttuurista ja tavoista.

Itä-Savo: Pääkirjoitus: Maahanmuuttajatesti voisi edistää kotoutumista

Itä-Savo: Pääkirjoitus: Maahanmuuttajatesti voisi edistää kotoutumista 29.1.2019

Eduskunnan tarkastusvaltiokunta esitti viime viikolla kotouttamista koskevassa mietinnössään, että hallituksen tulee lisätä turvapaikanhakijoiden opintotoiminnan velvoittavuutta. Suomeksi tämä tarkoittaisi, että turvapaikanhakijalta edellytettäisiin suomalaisen yhteiskunnan tapojen, sääntöjen ja arvojen tuntemusta. Näiden omaksuminen testattaisiin kokeella.

maanantai 28. tammikuuta 2019

Ilta-Sanomat: Lasse Lehtisen kolumni: Pahalla on monet kasvot

Ilta-Sanomat: Lasse Lehtisen kolumni: Pahalla on monet kasvot 28.1.2019

Suurin osa seksuaalirikoksista epäillyistä ja tuomituista on omaa väkeä, mutta maahanmuuttajat ovat määräänsä nähden yliedustettuina. Näin on muuallakin Euroopassa, kirjoittaa Lasse Lehtinen.

HS: ”Päällimmäinen tunne on ollut tyrmistys” – Tunteet nousivat pintaan turvallisuus­keskustelussa Oulussa

Helsingin Sanomat: ”Päällimmäinen tunne on ollut tyrmistys” – Tunteet nousivat pintaan turvallisuus­keskustelussa Oulussa 28.1.2019
Yle: Yle seuraa Oulun turvallisuusinfoa – Poliisi: "Raiskaajat eivät vaani pusikoissa, vaan toimivat somessa"

TUNTEET nousivat pintaan Oulun kaupungin järjestämässä turvallisuusinfossa maanantaina. Kaupunginvaltuutetuille järjestetty tilaisuus oli kaikille avoin ja vastauksia haettiin myös kansalaisten etukäteen lähettämiin kysymyksiin.

HS: Maahanmuuttaja haluaa työtä

Helsingin Sanomat: Maahanmuuttaja haluaa työtä 28.1.2019

Jordanialaissyntyinen Alaa Daras etsii erityisesti metallialan töitä, mutta muutkin työt hänelle kelpaisivat.

MIES ON suorittanut metallialan koulun jo synnyinmaassaan ja työskenteli siellä isossa metallialan yrityksessä. Nyt hän on parasta aikaa saamassa lisäoppia Suupohjan ammatti-instituutissa.

– Suomessa on monipuolisempaa hitsaamista kuin Jordaniassa, Daras sanoo.

HS: Rasismia käsittelevien kirjojen käsittely koulussa voi lisätä rasistisia asenteita

Helsingin Sanomat: Rasismia käsittelevien kirjojen käsittely koulussa voi lisätä rasistisia asenteita 27.1.2019

KYÖSTI NIEMELÄN kirjoitus Huckleberry Finnin seikkailujen suomennoksista (HS Kulttuuri 21.1.) ja Riitta Koivurannan juttu rasismia sisältävien teosten käytöstä kouluissa paneutuivat rasismiin lasten- ja nuortenkirjallisuudessa.

lauantai 26. tammikuuta 2019

MTV: Ivan Puopolon kolumni: Asiantuntijoiden päättely kiemurtelee kuin korkkiruuvi, kun he yrittävät selittää kulttuurin pois Oulun tapahtumista

MTV: Ivan Puopolon kolumni: Asiantuntijoiden päättely kiemurtelee kuin korkkiruuvi, kun he yrittävät selittää kulttuurin pois Oulun tapahtumista 26.1.2019

Oulun seudun "seksirikosepidemia" sai jälleen eilen jatkoa, kun ilmi tuli uusi törkeä lapsen raiskausepäily. Epäilty on tässäkin tapauksessa ulkomaalainen mies. Keskustelu tapahtumista on kuitenkin viime päivinä kääntynyt pilkunviilaukseen siitä, onko irakilaisten ja afganistanilaisten yliedustukselle raiskaustilastoissa yhtenä syynä heidän kulttuurinsa vai ei, kirjoittaa toimittaja Ivan Puopolo kolumnissaan.

Iltalehti: Ministeri Mykkänen: ”Tulemme tilanteeseen, että meillä on tuhansia ihmisiä palautusjonossa”

Iltalehti: Ministeri Mykkänen: ”Tulemme tilanteeseen, että meillä on tuhansia ihmisiä palautusjonossa” 26.1.2019

Suomi yrittää mm. palautusrahan korotuksella vauhdittaa kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita palaamaan vapaaehtoisesti kotimaihinsa. Vapaaehtoisen paluun tuki nousi vuodenvaihteessa 2 500 eurosta 5 000 euroon.

perjantai 25. tammikuuta 2019

MTV: Jussi Halla-ahon kolumni: Huono maahanmuutto on valinta, ei kohtalo

MTV: Jussi Halla-ahon kolumni: Huono maahanmuutto on valinta, ei kohtalo 25.1.2019
Suomen Uutiset: Halla-ahon viesti jokaiselle suomalaiselle: ”Millainen kansa antaa tämän tapahtua itselleen?”

Lähdin mukaan perussuomalaisten toimintaan vajaat 13 vuotta sitten, vuonna 2006. Koko tämän ajan media ja muut puolueet ovat motkottaneet minulle ja perussuomalaisille siitä, että puhumme liikaa maahanmuutosta. Kun maahanmuuttajamiehiin kohdistuvat raiskaus- ja hyväksikäyttöepäilyt joulu- ja tammikuussa räjähtivät silmille Oulussa ja Helsingissä, media ja muut puolueet eivät paljon muusta ole puhuneetkaan kuin maahanmuutosta, perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho kirjoittaa kolumnissaan.

HS: Mies vihjaili toimittajalle raiskauksen uhasta –  hovissa tuomio laittomasta uhkauksesta

Helsingin Sanomat: Mies vihjaili toimittajalle raiskauksen uhasta –  hovissa tuomio laittomasta uhkauksesta 25.1.2019

HELSINGIN hovioikeus tuomitsi perjantaina 42-vuotiaan miehen toimittajaan kohdistuneesta laittomasta uhkauksesta. Raiskauksella uhkailu tapahtui tuomion mukaan sen jälkeen, kun toimittaja oli kirjoittanut vuoden 2015 marraskuussa Kempeleessä Pohjois-Pohjanmaalla tapahtuneesta raiskauksesta.

Helsingin Sanomat: Eduskuntavaaleihin seksuaalirikoksilla ratsastavien on osattava ratkaista sekä turvapaikanhakijoiden että kantasuomalaisten rikokset

Helsingin Sanomat, kolumni: Frank Martela: Eduskuntavaaleihin seksuaalirikoksilla ratsastavien on osattava ratkaista sekä turvapaikanhakijoiden että kantasuomalaisten rikokset 25.1.2019

NAI­SIIN ja eri­tyi­sesti ala­ikäi­siin tyttöi­hin koh­dis­tuvat raiskaukset ja seksuaalinen väkivalta ovat viime aikoina täyttäneet otsikot. Rikokset herättävät väkeviä tunteita – raivoa, surua, pelkoa. Vihan lietsominen ei kuitenkaan kannata. Jos oikeasti haluamme auttaa uhreja, on pidettävä pää kylmänä.

torstai 24. tammikuuta 2019

HS: Perussuomalaisten Espoon valtuusto­ryhmän puheen­johtajalle syyte kiihottamisesta kansan­ryhmää vastaan

Helsingin Sanomat: Perussuomalaisten Espoon valtuusto­ryhmän puheen­johtajalle syyte kiihottamisesta kansan­ryhmää vastaan 24.1.2019

PERUSSUOMALAISTEN Espoon valtuustoryhmän puheenjohtajaa Teemu Lahtista vastaan on nostettu syyte. Syytteen rikosnimike on kiihottaminen kansanryhmää vastaan, kertoo syyttäjä Heikki Kohijoki Länsi-Uudenmaan syyttäjänvirastosta.

Uusi Suomi: Tutkijat uutuuskirjassa: Paperittomien määrä kasvanut Suomessa dramaattisesti – syynä Sipilän hallituksen politiikka

Uusi Suomi: Tutkijat uutuuskirjassa: Paperittomien määrä kasvanut Suomessa dramaattisesti – syynä Sipilän hallituksen politiikka 24.1.2019

”Suomen vuodesta 2015 lähtien harjoittama rajapolitiikka on mahdollistanut paperittomien ihmisten lukumäärän dramaattisen kasvun.”

Näin toteavat tutkijat Talvikki Ahonen ja Annastiina Kallius torstaina julkistetussa, Eveliina Lyytisen toimittamassa kirjassa Turvapaikanhaku ja pakolaisuus Suomessa (Siirtolaisinstituutti 2019).

keskiviikko 23. tammikuuta 2019

MTV: Turkulainen: Uusi terrori-isku kohdistuisi Helsinkiin tai Turkuun – Supo ei kommentoi, mutta kertoo symbolisen arvon vaikuttavan

MTV: Turkulainen: Uusi terrori-isku kohdistuisi Helsinkiin tai Turkuun – Supo ei kommentoi, mutta kertoo symbolisen arvon vaikuttavan 23.1.2019

Suojelupoliisi ei kommentoi, mitä se pitää todennäköisimpänä terroriteon kohteena Suomessa.

Turkulainen-lehti kertoi tänään, että suojelupoliisin ylietsivän Säkylässä pitämässä luennossa kerrottiin, että terrori-isku kohdistuisi todennäköisimmin Suomessa Turkuun tai Helsinkiin.

MTV: Eduskunnan tarkastusvaliokunta vaatii laajoja uudistuksia kotouttamispolitiikkaan – työministeri: "Pitää uskaltaa sanoa ääneen silloin, kun jokin ei onnistu"

MTV: Eduskunnan tarkastusvaliokunta vaatii laajoja uudistuksia kotouttamispolitiikkaan – työministeri: "Pitää uskaltaa sanoa ääneen silloin, kun jokin ei onnistu" 23.1.2019

Eduskunnan tarkastusvaliokunta on selvittänyt kotouttamisen onnistumista ja edellyttää tällä hetkellä laajoja uudistuksia nykyiseen kotouttamispolitiikkaan.

– Pitää uskaltaa sanoa ääneen silloin, kun jokin ei onnistu, työministeri Jari Lindström (Sin.) toteaa.

Helsingin Sanomat: Seksuaalirikoksissa ei ole kyse kulttuurista tai etnisyydestä – Niiden takana on syvään juurtunut ajatus siitä, että miehet ovat naisia arvokkaampia

Helsingin Sanomat, mielipide: Seksuaalirikoksissa ei ole kyse kulttuurista tai etnisyydestä – Niiden takana on syvään juurtunut ajatus siitä, että miehet ovat naisia arvokkaampia 23.1.2019

VIIME AIKOINA laajasti esillä olleet Oulun tapahtumat ovat kauhistuttavia. Kun viha on etusijalla tapahtumien käsittelyssä, on vaarana, että näiden tapahtumien keskeisin ulottuvuus jää keskustelussa sivuun.

Onkin olennaista pysähtyä hetkeksi ajattelemaan, mistä nämä tapahtumat kertovat ja mihin ne kehottavat tarttumaan.

Verkkouutiset: AL: Monikulttuuriset vierailut keskeytetty Oulussa

Verkkouutiset: AL: Monikulttuuriset vierailut keskeytetty Oulussa 23.1.2019

Aamulehti uutisoi kotouttamistyötä tekevien organisaatioiden arjessa näkyvästä ”kärjistyneestä keskustelusta” maahanmuuttajista. Oulussa tapahtuneista seksuaalirikoksista epäiltyinä on turvapaikanhakijoita.

Oulussa toimiva Vuolle Setlementti on keskeyttänyt monikulttuuriset vierailut alueen työpaikkoihin, kouluihin ja päiväkoteihin. Ratkaisuun kerrotaan päädytyn työrauhan ja turvallisuuden säilyttämiseksi.

tiistai 22. tammikuuta 2019

Helsingin Sanomat: ”Kotouttamis­politiikka ei toimi” – Eduskunta ehdottaa turva­paikan­hakijoille Suomi-koetta ja kaikille oleskelu­luvan saaneille kielikoetta

Helsingin Sanomat: ”Kotouttamis­politiikka ei toimi” – Eduskunta ehdottaa turva­paikan­hakijoille Suomi-koetta ja kaikille oleskelu­luvan saaneille kielikoetta 22.1.2019
Helsingin Sanomat: Vaatimukset maahanmuuttajien kielitaidosta ovat kohtuuttomia, sanoo asiantuntija

EDUSKUNTA haluaa, että Suomeen turvapaikanhakijana tulleen täytyisi suorittaa koe, jossa mitattaisiin suomalaisen yhteiskunnan toimintatapojen, sääntöjen sekä arvojen tuntemusta.

Tämä on yksi osa uusia kotouttamistoimia, joita eduskunnan tarkastusvaliokunta ehdottaa tiistaina julkistamassaan mietinnössä. Mietintö on yksimielinen: siihen ovat valiokunnassa sitoutuneet kaikki puolueet vihreistä perussuomalaisiin.

sunnuntai 20. tammikuuta 2019

Ilta-Sanomat: Setä Arkadia: Sipilän imaami-esitys sai hallituksessa aikaan vaivautuneen hiljaisuuden

Ilta-Sanomat: Setä Arkadia: Sipilän imaami-esitys sai hallituksessa aikaan vaivautuneen hiljaisuuden 20.1.2019

Kulunut viikko oli mielenkiintoinen maahanmuuttoviikko, pakinoi Setä Arkadia alias Timo Haapala. Pääministeri Juha Sipilä esitti hallituksen kokouksessa että imaameista olisi tehty opettajia, kokoomus käyttäytyy kuin se ei hallituksessa olisikaan.

perjantai 18. tammikuuta 2019

Valtioneuvosto: Hallitus kokoontui neuvotteluun käsittelemään lapsiin kohdistuvaa seksuaalirikollisuutta

Tiedote: Hallitus kokoontui neuvotteluun käsittelemään lapsiin kohdistuvaa seksuaalirikollisuutta 18.1.2019
Twitter

Hallitus sai neuvottelussaan poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaisen tilannekatsauksen lapsiin kohdistuvasta seksuaalirikollisuudesta sekä Oulun ja Helsingin tapauksista. Ongelma on laaja, ja erityisesti lapsia ja nuoria lähestytään netissä entistä enemmän. Poliisin on panostettava erityisesti nettipoliisitoimintaan.

torstai 17. tammikuuta 2019

Yle: Vauvakriisi: Jos sama meno jatkuu, maahanmuutto on kaksinkertaistettava – ja eläkkeiden on joustettava

Yle: Vauvakriisi: Jos sama meno jatkuu, maahanmuutto on kaksinkertaistettava – ja eläkkeiden on joustettava 17.1.2019

Asiantuntijoiden mukaan eläke voisi joustaa ylöspäin, kun tilanne on hyvä. Tai alaspäin, kun näyttää huonolta. Eläkejohtajat panostaisivat maahanmuuttoon.

Yle: Suomi vahtii ulkomaalaisia entistä tarkemmin – uusi seurantakäytäntö johtanut lukuisiin karkotuspäätöksiin

Yle: Suomi vahtii ulkomaalaisia entistä tarkemmin – uusi seurantakäytäntö johtanut lukuisiin karkotuspäätöksiin 17.1.2019

Maahanmuuttajien perusteita Suomessa asumiseen on vuodesta 2017 lähtien tarkistettu säännöllisesti eri rekistereistä. Tulokset ovat jo nyt merkittäviä.

Helsingin Uutiset: Tutkija nostaa esiin poikkeuksellisen mahdollisuuden afgaanien raiskausepäilyjen selittäjänä – "Asia tulisi selvittää"

Helsingin Uutiset: Tutkija nostaa esiin poikkeuksellisen mahdollisuuden afgaanien raiskausepäilyjen selittäjänä – "Asia tulisi selvittää" 17.1.2019

Turvapaikanhakijoiden tekemiä seksuaalirikoksia koskeva keskustelu on viime päivinä ollut vilkasta.

Sosiaaliantropologian tutkija Susanne Dahlgren Tampereen yliopistosta nostaa esiin osan tulijoista kulttuuriin liittyvän seikan, joka tuskin tulisi suomalaiselle mieleen.

– Afganistanissa on tietyillä alueilla pöyristyttävä tapa, että mies voi hyvittää raiskauksen menemällä naimisiin raiskaamansa naisen kanssa, kertoo Dahlgren.

Iltalehti: Näkökulma: Siniset kalastavat vaalipaniikissaan samoilla apajilla kuin Halla-ahon perussuomalaiset - oikeusvaltio ei milloinkaan tahraa käsiään vereen

Iltalehti: Näkökulma: Siniset kalastavat vaalipaniikissaan samoilla apajilla kuin Halla-ahon perussuomalaiset - oikeusvaltio ei milloinkaan tahraa käsiään vereen 17.1.2019

Sinisen logiikan mukaan turvapaikan Suomesta aiemmin saanut raiskaaja voitaisiin palauttaa esimerkiksi Syyriaan, vaikka hänen tiedettäisiin joutuvan siellä presidentti al-Assadin hirmuhallinnon kidutettavaksi ja teloitettavaksi. Samaan aikaan siniset puhuvat oikeusvaltiosta. Vaikka raiskaus on rikoksista hirvittävimpiä, oikeusvaltio ei rauhan aikana missään olosuhteissa tahraa käsiään vereen. Tämän pitäisi olla jokaiselle kansanedustajalle täysin selvää, kirjoittaa toimittaja Lauri Nurmi.

keskiviikko 16. tammikuuta 2019

Ilta-Sanomat: Pääkirjoitus: Maahanmuutto­keskustelu teki poliitikoistakin sopuleita – toivottavasti Suomen sinisilmäisyydelle tuli vihdoin stoppi

Ilta-Sanomat: Pääkirjoitus: Maahanmuutto­keskustelu teki poliitikoistakin sopuleita – toivottavasti Suomen sinisilmäisyydelle tuli vihdoin stoppi 16.1.2019

Presidentti Mauno Koivisto vertasi vuonna 1984 toimittajia sopulilaumaan, joka seuraa sokeana kulloistakin mielipidejohtajaa. Koiviston viisaus toimittajiin pätee yhä. Mutta uusi ilmiö on, että sopulivertaus näyttää ainakin vaalien alla pätevän erityisesti poliitikkoihin.

Iltalehti: Näkökulma: Seksuaalirikosaalto uhkaa pyyhkäistä SDP:n ja Antti Rinteen pääministerihaaveet

Iltalehti: Näkökulma: Seksuaalirikosaalto uhkaa pyyhkäistä SDP:n ja Antti Rinteen pääministerihaaveet 16.1.2019

Vihreiden ahdingosta ja ay-liikkeen voimannäytöstä tukea saanut SDP on nyt tiukassa paikassa. Oulussa ja Helsingissä paljastunut seksuaalirikosvyyhti hyödyttää perussuomalaisia.

MTV: Ainakin yksi Oulun seksuaalirikossarjan tyttöuhreista huumattiin tiedottomaan tilaan ennen tekoa

MTV: Ainakin yksi Oulun seksuaalirikossarjan tyttöuhreista huumattiin tiedottomaan tilaan ennen tekoa 16.1.2019

MTV:n tietojen mukaan ainakin yksi Oulun seksuaalirikosvyyhdin tyttöuhreista oli epäilyjen mukaan huumattu tiedottomaan tilaan ennen tekoa. Poliisi vahvistaa asian MTV:lle.

Demokraatti: Timo Soinilta tuki Simon Elon puheille hallituksesta lähdöstä: ”Tosissaan ollaan” ja ”kaikki fileet on pöydällä”

Demokraatti: Timo Soinilta tuki Simon Elon puheille hallituksesta lähdöstä: ”Tosissaan ollaan” ja ”kaikki fileet on pöydällä” 16.1.2019
Ilta-Sanomat: Siniset vaatii poikkeuslakia, väläyttää hallituksesta lähtemistä – Elo: ”Tarvittaessa mennään viimeiselle rannalle”

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kertoi eilen velvoittaneensa ulkoministeriötä antamaan raportin siitä, missä Suomen palautuspolitiikassa mennään.

Suomi on jo pitkään yrittänyt neuvotella palautussopimusta Irakin kanssa siinä onnistumatta. Pakkopalautukset Irakiin ovat olleet keskeytyneinä. Maa ei ota vastaan kuin vapaaehtoisesti palaavia.

Yle: Kotouttamista pohtinut työryhmä: Lisää maahanmuuttajataustaisia opettajia, oppivelvollisuus pidemmäksi

Yle: Kotouttamista pohtinut työryhmä: Lisää maahanmuuttajataustaisia opettajia, oppivelvollisuus pidemmäksi 16.1.2019

Opetusministeriön työryhmä esittää, että vastaanottokeskuksissa olevilla lapsilla pitäisi olla mahdollisuus päästä päivähoitoon vähintään 20 tunniksi viikossa.

Yle: 2 400 turvapaikanhakijaa tuli Suomeen 2018 – karkotuspäätös yli tuhannelle

Yle: 2 400 turvapaikanhakijaa tuli Suomeen 2018 – karkotuspäätös yli tuhannelle 16.1.2019
Maahanmuuttovirasto: Maahanmuuton vuoden 2018 tilastot: Yhä useampi haki viime vuonna oleskelulupaa työn perusteella

Saapuvien turvapaikanhakijoiden määrä oli viime vuonna jo pienempi kuin ennen ennätysvuotta 2015. Yhteensä vuonna 2018 turvapaikkaa haki Suomesta yli 4 500 henkilöä, kertoo Migri.

Suomenmaa: Jussi Halla-aho unohtaa oman vastuunsa

Suomenmaa, pääkirjoitus: Jussi Halla-aho unohtaa oman vastuunsa 16.1.2019
Suomenmaa: Anna-Mari Vimpari: Halla-aho pakottaa maahanmuuton vaali­a­gen­dalle 11.1.2019

Pe­rus­suo­ma­lai­set ovat odo­te­tus­ti yrit­tä­neet ke­rä­tä kai­ken mah­dol­li­sen po­liit­ti­sen hyö­dyn kan­sa­lai­sia kuo­hut­ta­neis­ta uu­ti­sis­ta ul­ko­maa­lais­taus­tais­ten hen­ki­löi­den syyl­lis­ty­mi­ses­tä alai­käis­ten tyt­tö­jen sek­su­aa­li­seen hy­väk­si­käyt­töön Ou­lus­sa ja Hel­sin­gis­sä. Pu­heen­joh­ta­ja Jus­si Hal­la-aho vaa­ti 12. tam­mi­kuu­ta fa­ce­boo­kis­sa jopa Juha Si­pi­län hal­li­tuk­sen eroa.

tiistai 15. tammikuuta 2019

Yle: Eduskuntaryhmät linjasivat: Nämä kolme lakihanketta saatava läpi tällä vaalikaudella, hallituksen panostettava seksuaalirikosten estämiseen

Yle: Eduskuntaryhmät linjasivat: Nämä kolme lakihanketta saatava läpi tällä vaalikaudella, hallituksen panostettava seksuaalirikosten estämiseen 15.1.2019
Yle: Raiskauslait remonttiin: Sukupuoliyhteys lapsen kanssa halutaan muuttaa raiskaukseksi
MTV: Siniset haluaa poikkeuslakia YK:n pakolaissopimusta vastaan, oikeusministeri Häkkänen toppuuttelee: "Ei yhtäkkiä voi tehdä perustuslain muutoksia tällaisessa kysymyksessä"
MTV: Eduskuntaryhmät kokoontuvat Suomea järkyttäneiden seksuaalirikosten takia – katso keskustelun ensitunnelmat ryhmänjohtajilta
MTV: Oikeusministeri Häkkänen Oulun tapauksista: "Täysin hävytöntä" – Raiskauslainsäädännölle valmistellaan kokonaisuudistusta
MTV: Eduskuntaryhmät sopivat seksuaalirikosten ennaltaehkäisykeinoista: Kolme lakihanketta pikaisena läpi – "Tämä on se vaihtoehto, mikä meillä on"
MTV: Sisäministeri Mykkänen: "Viestin täytyy olla selvä – jos Suomessa syyllistyy naisen seksuaaliseen hyväksikäyttöön, täältä joutuu pois"
MTV: Oikeusministeri Häkkänen: Kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita pitää kontrolloida tarkemmin – "Ja mahdollisimman nopeasti palautus lähtömaahan"
MTV: Kommentti: Oulun jälkipyykki on jälkiviisaiden ja takinkääntäjien taistelua – myös Geneven pakolaissopimus voi mennä pesuveden mukana
MTV: Jussi Kärjen kommentti: Poliitikot koolla tänään Oulun tapahtumista, luvassa enemmän sanoja kuin tekoja
Yle: Karkottaako Suomi seksuaalirikokseen syyllistyneen ulkomaalaisen? 7 asiaa, jotka sinun tulisi tietää karkottamisesta
Uusi Suomi: Sdp:n Sanna Marin: Turvapaikanhakijoiden seksuaalirikoksista puhuttava – mutta ”vastaus ei ole rajojen sulkeminen”
Uusi Suomi: Sauli Niinistön ”jäätävät sanat” nousivat nyt esiin – Siniset valmis puuttumaan pakolaissopimukseen
Uusi Suomi: ”Nyt pikkaisen jäitä hattuun” – Oikeusministeri Häkkäseltä tyrmäys pakolaissopimukseen puuttumiselle
Ilta-Sanomat: Mykkänen vei hallituksen viestin eduskuntaryhmille: ”Toivomme eduskunnalta kansallista yhtenäisyyttä”
Tiedote: Sinisten toimenpide-esitykset 15.1.2019 seksuaalirikollisuuden ja ulkomaalaisten tekemien rikosten ehkäisyyn
Helsingin Sanomat: ”Kun asiaan liittyy ulkomaalaisia, keskustelu muuttuu kuin taikaiskusta” – HS kysyi tutkijoilta, miten media on hoitanut Oulun seksuaali­rikoksista uutisoinnin
Helsingin Sanomat: Kaikki eduskunta­ryhmät yhteis­ymmärrykseen siitä, mitä lakeja on nopeasti edistettävä seksuaali­rikosten torjumiseksi
Helsingin Sanomat: Siniset esitti kovia vaatimuksia maahanmuuttoa säätelevien lakien kiristämiseksi – Osa vaatisi perustuslain muutosta
Helsingin Sanomat: Kommentti: Sinisten kovat ehdotukset eivät toteudu, mutta ne kertovat keskustelun siirtymisestä kohti äärilaitaa

Oulun seksuaalirikosepäilyt saivat kansanedustajat niin hallitus- kuin oppositiopuolueistakin yhteisymmärykseen.

Kolmea eduskunnan käsittelyssä olevaa lakihanketta aiotaan kiirehtää vielä ennen vaalikauden loppua.

Ilta-Sanomat: Näin 32-vuotias saalisti tyttöjä sosiaalisessa mediassa – "Honey Don’t tell private thing"

Ilta-Sanomat: Näin 32-vuotias saalisti tyttöjä sosiaalisessa mediassa – "Honey Don’t tell private thing" 15.1.2019

Vankeuteen tuomittu 32-vuotias mies kehui ja liehitteli nuoria tyttöjä sosiaalisessa mediassa. Yksi viestittely johti törkeään lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön.

MTV: Ivan Puopolon kolumni: Raiskaustilastot eivät kotouttamalla pienene

MTV: Ivan Puopolon kolumni: Raiskaustilastot eivät kotouttamalla pienene 15.1.2019

Kaikki lähti liikkeelle Oulusta, kun siellä alkoi purkautua pöyristyttävä lapsiin kohdistunut seksuaalirikosten sarja. Sen jälkeen tuli tietoa Helsingissä tapahtuneesta lapsen törkeästä raiskaamisesta. Tämän kaiken päälle tuli poliisin eilen julkaisema ennakkotilasto koskien seksuaalirikoksia viime vuodelta. Se on karua luettavaa, kirjoittaa MTV:n Huomenta Suomen juontaja, toimittaja Ivan Puopolo.

maanantai 14. tammikuuta 2019

MTV: Kahta henkilöä esitetään vangittavaksi Oulun seksuaalirikoksista – alle 15-vuotias kuollut tyttö liittyy tapaukseen

MTV: Kahta henkilöä esitetään vangittavaksi Oulun seksuaalirikoksista – alle 15-vuotias kuollut tyttö liittyy tapaukseen 14.1.2019
MTV: Miksi irakilaiset ovat yliedustettuina raiskaustilastoissa? – Pekka Haavisto: "En osaa sanoa, olisiko irakilaisessa kulttuurissa jotain aivan erityistä"
MTV: Suomen raukkamaisia tekoja paheksutaan Irakissa asti – "Islamilaisissa maissa on hyvin tiukka rikoslaki: Raiskaaja teloitetaan heti, se on fakta!"
MTV: Tutkija: Pohjois-Afrikasta tai Lähi-idästä tulleet yliedustettuina raiskaustilastoissa – "Lähtömaa ei olennaisin rikollisuuden selittäjä"
MTV: Rasismi nostaa päätään Oulussa – tappouhkauksia ja huutelua
MTV: Eduskuntaryhmät käsittelevät lasten seksuaalista hyväksikäyttöä koskevia lakeja huomenna – Kaikkonen: "Eduskunnassa jo sisällä olevia lakihankkeita voidaan kiirehtiä"
MTV: Kansa tulistui taas uusista raiskausuutisista, allekirjoitusten määrässä räjähdysmäinen kasvu: Aloite seksuaalirikoksesta tuomittujen karkottamiseksi etenee eduskuntaan
Yle: Oleskeluluvan saaneen seksuaalirikollisen karkottamista vaativa kansalaisaloite sai riittävästi kannatusta – eduskunta ei ennätä käsitellä
Yle: Maahanmuuttajat huolestuivat uusista rikosepäilyistä ja välttelevät Oulun keskustaa – ”Kun tuli lisää näitä, loppui voimat”
Yle: Nämä 9 asiaa tiedämme nyt Oulun ja Helsingin seksuaalirikostutkinnoista
Kansan Uutiset: Anna Kontula Oulun tapahtumista: Keskustelu raiskauksista maahanmuuttokysymyksenä menee vikaan
Kansan Uutiset: Persut saivat mitä halusivat – lasten ja nuorten hädällä tehdään maahanmuuttopolitiikkaa iltapäivälehden toimittajia myöten

Oulun poliisi esittää vangittavaksi kahta ulkomaalaistaustaista henkilöä epäiltyinä lapsiin kohdistuneista seksuaalirikoksista. Alle 15-vuotiaan tytön kuolema liittyy tapahtumaketjuun.

Kaleva: Halla-aho syyttää muita puolueita te­ko­py­hyy­des­tä: "Kun kohu Oulun tapahtumista laantuu, mitään ei taaskaan tehdä"

Kaleva: Halla-aho syyttää muita puolueita te­ko­py­hyy­des­tä: "Kun kohu Oulun tapahtumista laantuu, mitään ei taaskaan tehdä" 14.1.2019

Mihinkään lainsäädännöllisiin hankkeisiin ei ehditä ryhtyä, ennen kuin vaalit tulevat. Näin sanoo viisitoista vuotta maahanmuutosta varoitellut perussuomalaisten puheenjohtaja.

Helsingin Sanomat: Helsingissä otettiin kiinni kolme ulkomaalaistaustaista miestä epäiltyinä lapsen törkeästä seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja törkeästä raiskauksesta

Helsingin Sanomat: Helsingissä otettiin kiinni kolme ulkomaalaistaustaista miestä epäiltyinä lapsen törkeästä seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja törkeästä raiskauksesta 13.1.2019
Yle: Poliisi: Helsingissä kolme miestä kiinni epäiltyinä lapseen kohdistuneista seksuaalirikoksista
Ilta-Sanomat: Helsingistä otettu kiinni kolme ulko­maalais­taustaista miestä – epäillään törkeistä lapseen kohdistuvista seksuaali­rikoksista
MTV: Kolme ulkomaalaistaustaista miestä otettiin kiinni Helsingissä – poliisi epäilee lapsen törkeää raiskausta
Helsingin Sanomat: Nuorisotyöntekijä HS:lle: Myös Helsingissä tulee tietoon nuoriin kohdistuvia seksuaalirikoksia, Oulun kaltaista ilmiötä ei ole kuitenkaan havaittu
MTV: Poliisi Helsingin hyväksikäyttötapauksen tutkinnasta: "Tekokertoja epäillään olleen useita"
MTV: Ulkomaalaistaustaisia miehiä otettiin kiinni epäiltynä lapsen törkeästä raiskauksesta: Poliisin operaatio kohdistui taloon, jonka ympärillä elämä on ollut rauhatonta – "Ikkunasta katsoin ulos ja ihmettelin, mitä siellä tapahtuu"
Yle: Poliisi valottaa Helsingin seksuaalirikosepäilyjä: Yksi uhri, tekokertoja useita, tapahtuneet talven aikana
MTV: Kolmea ulkomaalaistaustaista miestä epäillään lapsen törkeästä raiskauksesta Helsingissä: Ensimmäiset kuulustelut tehty – "Pyrimme siihen, että kiveäkään ei jää kääntämättä"

POLIISI otti kiinni kolme ulkomaalaistaustaista miestä epäiltynä törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja törkeästä raiskauksesta lauantai-iltana Helsingissä, kertoo rikoskomisario Pekka Korhonen HS:lle.

”Rikosnimikkeet saattavat muuttua vielä tutkinnan edetessä”, Korhonen sanoo.

lauantai 12. tammikuuta 2019

Iltalehti: Pääministeri Sipilä ei pidä Oulun raiskausvyyhdin uhrimäärää poikkeuksellisena - ”Suomessa tehdään viisi lapsiin kohdistuvaa seksuaalirikosta joka päivä - ja sekin on liikaa”

Iltalehti: Pääministeri Sipilä ei pidä Oulun raiskausvyyhdin uhrimäärää poikkeuksellisena - ”Suomessa tehdään viisi lapsiin kohdistuvaa seksuaalirikosta joka päivä - ja sekin on liikaa” 12.1.2019
MTV: MTV Oulussa: Pääministeri Sipilä ei pidä Oulun seksuaalirikosten määrää poikkeuksellisena – "Suomessa tapahtuu keskimäärin viisi alaikäisiin kohdistuvaa seksuaalirikosta päivässä, ja joka ikinen niistä on liikaa"
Yle: Sipilä: Suomeen tulevien on sopeuduttava lainsäädäntöömme ja arvoihimme
Uusi Suomi: Juha Sipilä Oulussa: ”Käytännössä se ei ole ihan näin yksinkertaista”
Ilta-Sanomat: IS Oulussa – Pääministeri Sipilä, miksi rikokset tapahtuivat juuri Oulussa, ja missä on menty vikaan? ”Tapauksia on pidemmältä aikaväliltä”
Ilta-Sanomat: Pääministeri Sipilä myöntää: Palautettavia tai paperittomia turvapaikanhakijoita on Suomessa ”liikaa”
MTV: Seksuaalirikosepäilyt kuohuttavat Oulussa: Egyptistä muuttanut Ahmed joutui puolustautumaan: "Tuntematon mies kysyi minulta, miksi te raiskaatte"
MTV: MTV Oulussa: Kaupunginjohtaja kertoo kaksi syytä, miksi Oulussa on paljastunut useita lapsiin kohdistuneita seksuaalirikosepäilyjä
Yle: "Tämä on kriisitilanne" – Järkyttynyt kaupunginjohtaja vaatii Oulun seksuaalirikosepäilyjen jälkihoitoon valtion tukea
Iltalehti: Sisäministeri Mykkänen lupaa hallitukselta kriisiapua Ouluun - ”Puhutaan poikkeuksellisen törkeästä ja pöyristyttävästä vyyhdistä”

Juha Sipilän mielestä Oulun raiskausvyyhdin lapsiuhrien määrä ei ole poikkeuksellinen, kun sen suhteuttaa kaikkiin lapsiin kohdistuviin seksuaalirikoksiin, joita maassamme tapahtuu. Pääministeri kommentoi Oulun raiskausvyyhtiä lauantai-iltana Oulun kaupungintalolla.

Yle: SDP:n Marin Oulun seksuaalirikoksista: Lisää poliiseja ja lainsäädäntömuutoksia

Yle: SDP:n Marin Oulun seksuaalirikoksista: Lisää poliiseja ja lainsäädäntömuutoksia 12.1.2019
MTV: SDP:n Marin vaatii nopeita toimia Oulun seksuaalirikosvyyhdin takia – "Hallituksen on herättävä"
MTV: Siniset vaatii hallitusta hätäkokoukseen lapsiin Oulussa kohdistuneista seksuaalirikosepäilyistä: "Vastenmielisydessään vertaansa vailla"

SDP:n varapuheenjohtaja Sanna Marin haluaa, että hallitus lisää poliisien määrää ja resursseja. Marinin mukaan hallituksen on herättävä sisäisen turvallisuuden ongelmiin ja ihmisten huoleen lasten ja nuorten turvalisuudesta. Oulun tapauksia hän pitää järkyttävinä ja vastenmielisinä.

Yle: Kun yksinhuoltajaäiti sai kielteisen turvapaikkapäätöksen, vuokra tuplaantui – pimeillä asuntomarkkinoilla maahanmuuttajia käytetään härskisti hyväksi

Yle: Kun yksinhuoltajaäiti sai kielteisen turvapaikkapäätöksen, vuokra tuplaantui – pimeillä asuntomarkkinoilla maahanmuuttajia käytetään härskisti hyväksi 10.1.2019

Pääkaupunkiseudulle on syntynyt maahanmuuttajia hyväksikäyttävät pimeät asuntomarkkinat. Vuokralaisilta on esimerkiksi vaadittu lainvastaisia lisävuokrasopimuksia. Ahtaisiin oloihin majoitetaan useita ihmisiä. Patjapaikan lisäksi heille myydään virallinen osoite muualta.

keskiviikko 9. tammikuuta 2019

HS: Tuusulan ”natseiksi” julistautuneet lapset katuvat – Poliisi: Nuorten oireilua

Helsingin Sanomat: Tuusulan ”natseiksi” julistautuneet lapset katuvat – Poliisi: Nuorten oireilua 9.1.2019

PIENEN lapsi- ja nuorisoporukan keskuudessa Tuusulassa viime aikoina päätään nostanut uusnatsismin ihannointi on laantumassa, arvioi poliisi.

tiistai 8. tammikuuta 2019

MTV: Levottomat skinhead-nuoret piinaavat Tuusulaa – osa rötöksistä kohdistunut maahanmuuttajiin: "Nuorten miesten oireilua"

MTV: Levottomat skinhead-nuoret piinaavat Tuusulaa – osa rötöksistä kohdistunut maahanmuuttajiin: "Nuorten miesten oireilua" 8.1.2019

Muutaman nuoren skinhead-porukka aiheuttaa pahennusta Tuusulassa. Poliisi on pyrkinyt puuttumaan nuorten käytökseen ja Tuusulan kunta on tehnyt porukkaan kuuluvista lastensuojeluilmoituksia.

Iltalehti: Maahanmuuttajat säikähtivät vihaa Oulussa - suosittu ajanviettopaikka tyhjeni: ”Nuoret miehet eivät uskalla käydä baareissa”

Iltalehti: Maahanmuuttajat säikähtivät vihaa Oulussa - suosittu ajanviettopaikka tyhjeni: ”Nuoret miehet eivät uskalla käydä baareissa” 8.1.2019

Pelko oman turvallisuuden puolesta sai monet maahanmuuttajat häipymään suositulta ajanviettopaikalta Oulun keskustan ostoskeskus Valkeasta sen jälkeen kun lapsiin kohdistunut seksuaalirikosvyyhti tuli julkisuuteen. Näin kertovat sekä rikoskokonaisuutta tutkiva rikosylikomisario Markus Kiiskinen että maahanmuuttajien kanssa työskentelevä Priyanka Sood Oulun kaupungilta. Tapauksen epäillyt ovat pääosin 20-30-vuotiaita miehiä. Joukossa on useita kansallisuuksia.

Iltalehti: Pääkirjoitus: Maahanmuuton ongelmista on pystyttävä keskustelemaan vaalien alla

Iltalehti: Pääkirjoitus: Maahanmuuton ongelmista on pystyttävä keskustelemaan vaalien alla 6.1.2019

Kansanedustaja Ozan Yanarista (vihr) tuli monien sankari, kun hän äityi arvostelemaan presidentti Sauli Niinistön maahanmuuttoon liittyviä lausuntoja. Niinistö sanoi uudenvuodenpuheessaan, että ”täällä oleville on annettava mahdollisuus osallisuuteen. Vastaavasti on oikeus edellyttää tahtoa sopeutua yhteiskuntaamme. Ja vastuun kantamista, myös omiaan ohjaamalla.”

MTV: Irakilaismies vankilaan 14-vuotiaan raiskauksesta Helsingissä – raiskasi hylätyn rakennuksen luona ja kiristi tyttöä seksikuvalla

MTV: Irakilaismies vankilaan 14-vuotiaan raiskauksesta Helsingissä – raiskasi hylätyn rakennuksen luona ja kiristi tyttöä seksikuvalla 6.1.2019

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi 25-vuotiaan irakilaismiehen raiskauksesta ja törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä kahden ja puolen vuoden vankeuteen. Uhri oli tekoaikaan 14-vuotias tyttö.

torstai 3. tammikuuta 2019

Ilta-Sanomat: Poliisi oikoo vääriä huhuja Oulun seksuaalirikoksista – nuorin uhreista on 12-vuotias

Ilta-Sanomat: Poliisi oikoo vääriä huhuja Oulun seksuaalirikoksista – nuorin uhreista on 12-vuotias 3.1.2019

Oulun poliisi on lisännyt nuorten valistusta ja varoittelua käynnissä olevaan seksuaalirikostutkintaan liittyen. Päävastuu viestittelyn valvomisesta on silti huoltajilla.

MTV: Liittyvätkö moskeijoihin tehdyt vahingonteot Oulun epäiltyihin seksuaalirikoksiin? Uhreiksi joutuneita lapsia kuultu useita kertoja, kaikki epäillyt kiistävät

MTV: Liittyvätkö moskeijoihin tehdyt vahingonteot Oulun epäiltyihin seksuaalirikoksiin? Uhreiksi joutuneita lapsia kuultu useita kertoja, kaikki epäillyt kiistävät 2.1.2019

Poliisi on tutkinut liittyykö Oulun viiteen seksuaalirikoskokonaisuuteen laajempaa suunnitelmallisuutta tai järjestäytymistä, mutta toistaiseksi sellaista ei ole tullut ilmi. Kaikissa tapauksissa uhrina on alaikäinen tyttö.

tiistai 1. tammikuuta 2019