keskiviikko 11. elokuuta 2010

Helsingin Uutiset: ”Burka-keskustelu heijastelee epäluuloa”

Helsingin Uutiset: ”Burka-keskustelu heijastelee epäluuloa” 11.8.2010

Musliminaisten käyttämän, koko vartalon kasvoineen peittävän burkan käyttö on noussut kiivaaseen keskusteluun myös Euroopassa.

Suomen lainsäädännön mukaan naamioituminen on kiellettyä vain julkisissa kulkueissa ja mielenosoituksissa. Uskonnon vapauteen vedoten burka sallitaan Suomessa. Pitäisikö lakia muuttaa?

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Raimo Vistbacka ja maahanmuutto- ja eurooppaministeri Astrid Thors ottivat asiaan osaltaan kantaa perjantaina. Mutta mitä keskustelusta sanoo asiantuntija, Helsingin yliopiston arabian kielen ja islamin tutkimuksen professori Jaakko Hämeen-Anttila?

Ristituulessa-juttusarjassa asiantuntijat haastetaan ottamaan kantaa ajankohtaisiin aiheisiin. Kumman puolella olet? Jatka keskustelua verkossa.

Hämeen-Anttila: Burkaa käyttää harva

Burkaa käyttäviä naisia on Suomessa hyvin vähän. Käyttökielto on kahdella tavalla ongelmallinen. Lain kannalta se törmää muun muassa uskonnonvapauskysymykseen ja on yleensäkin suomalaiselle lainsäädännölle vieras puuttuessaan yksityisasiaan, jolla ei ole yleistä merkitystä.

Käytännössä kielto voi radikalisoida yksittäisiä muslimeita, koska jotkut tulkitsevat kiellon olevan hyökkäys islamin arvoja vastaan. Mitään suuria vaikutuksia kiellolla tuskin olisi, ja siitä käyty keskustelu heijastelee yleisesti islamia kohtaan tunnettua epäluuloa.

Jaakko Hämeen-Anttila

Helsingin yliopiston arabian kielen ja islamin tutkimuksen professori