keskiviikko 7. lokakuuta 2009

HS: Islam on eri asia kuin islamismi


Helsingin Sanomat haastatteli esseekirjan tänä syksynä julkaissutta professori Timo Vihavaista (HS 4. 10.). Hän varoittaa maahanmuuton lisääntymisestä, koska silloin maahan tulee yhä enemmän ihmisiä, jotka eivät pääse kiinni suomalaiseen yhteiskuntaan vaan syrjäytyvät ja katkeroituvat. Seurauksena on levottomuuksia, joita on jo koettu esimerkiksi Ranskassa ja Ruotsissa.

Vihavaisen mukaan suuri osa ongelmista johtuu islamista, jonka "perussanoma on hyvin aggressiivinen". Hän ennustaa, että Suomessa eletään pian yhä enemmän islamismin ehdoilla.

Islam tuskin on sen aggressiivisempi uskonto kuin kristinusko tai hindulaisuuskaan. Islamin piirissä rehottaa aggressiivinen islamismi, joka rakentaa viholliskuvia ja pyrkii pakottamaan muun yhteiskunnan alistumaan omiin sääntöihinsä. Myös hindulaisuudessa esiintyy äärinationalistisia voimia. Ja valitettavasti myös kristinuskon historia ja nykypäivä antavat aiheen vastaaviin tulkintoihin.


Maahanmuuttokeskustelussa on syytä kuunnella ihmisten, niin valtaväestön kuin maahanmuuttajienkin, arkikokemuksia ja ottaa niistä oppia. Maahanmuuttopolitiikan lähtökohtana tulee olla, että tänne saapuvat oppivat sopeutumaan uuteen ympäristöön. Suomessa on omat perinteensä, tapansa ja lakinsa. Toisaalta tutkijat varoittavat liian tiukkaan sanellun yhtenäiskulttuurin vaaroista. Juuri sen vuoksi Ranskassa on koettu Euroopan vaikeimmat maahanmuuttajataustaiset levottomuudet.

Islamin määrittäminen aggressiiviseksi uskonnoksi on leimaavaa yleistämistä, jolle tuskin löytyy näyttöä. Muita uskontoja kunnioittavasta asenteesta ei kuitenkaan seuraa sitä, että suomalaisen yhteiskunnan tulisi missään määrin sietää aggressiivisen islamismin vahvistumista. Islamistien toiminta loukkaa tämän yhteiskunnan käsityksiä ihmisarvosta ja yhteiskuntarauhasta.