keskiviikko 7. lokakuuta 2009

Päivi Räsänen: Islamin haaste


Professori Timo Vihavaisen haastattelu sunnuntain Helsingin Sanomissa on herättänyt keskustelua. Hän arvostelee Suomessa tapahtuva maahanmuuttokeskustelun hyssyttelyä. Samaan tapaan kuin stalinismin edessä oltiin suomettumisen aikana rähmällään, nyt arvostelun yläpuolella pidetään hänen mukaansa feminismiä ja maahanmuuttoa.

Erityinen huoli Vihavaisella on islamin lisääntyvästä vaikutuksesta: "Islamin perussanoma on hyvin aggressiivinen. Islam on elävä uskonto, joka otetaan hyvin vakavasti tietyissä piireissä. Ihmiset, jotka tulevat maailman primitiivisimmistä maista – Somaliahan on ollut aina häntäpäässä mittareiden mukaan –, ovat kulttuurisesti hirvittävän kaukana läntisestä maailmasta. Kulttuurisokki on valtava", Vihavainen sanoo.

Hän ennustaa, että Suomessa eletään pian yhä enemmän islamismin ehdoilla. Tätä on mielestäni ollut jo nähtävissä vaikkapa koulujen uskontokasvatukseen liittyvässä keskustelussa. Islaminuskoisten oikeuksiin vedoten kouluista on yritetty karsia pois kristilliseen perinteeseen kuuluvia tapoja, seimikuvaelmia joulujuhlista ja suvivirttä kevätjuhlista. Aloitteellisia eivät ole olleet niinkään muslimit – heidän asiaansa on käytetty verukkeena kristillisen kulttuurin häivyttämiseksi.

Vihavainen on oikeassa siinä, että nyt olisi seurattava vakavasti Ruotsin ja monen muun Euroopan maan tilannetta, jossa joihinkin lähiöihin ei palokunta enää uskalla mennä. Tarvitsemme myös enemmän uskonnollista lukutaitoa – ongelmat eivät selity pelkästään köyhyydellä tai koulutuksen puutteella, uskonnon itsensä vaikutus ihmiseen on syvä.