torstai 8. lokakuuta 2009

Turun Sanomat: Vastaanottokeskus nosti paimiolaiset kiihkeään vastarintaan


Paimion vastaanottokeskusta käsittelevästä tiedotustilaisuudesta muodostui keskiviikkoiltana kuntalaisista säkenöivän kiukun purkaus. Lähiseudun asukkaille tarkoitettu tilaisuus keräsi reippaasti yli sata kuulijaa hotelli Valtatie 1:n tiloihin. Koolle kutsujina toimivat keskusta puuhaavat sisäministeriö ja Varsinais-Suomen TE-keskus sekä tulevaa laitosta pyörittävä Punainen risti.

Nykyisen hotellin tilat on vuokrattu vastaanottokeskuksen käyttöön. Sen katon alle on tarkoitus sijoittaa kuun puolivälistä lähtien parisataa turvapaikanhakijaa. Hankkeen aikataulu on ollut varsin pikainen, sillä keskuksen sijoituspäätös varmistui vasta pari viikkoa sitten.

Asiaa valmisteltu hiljaisuudessa

Tiedotustilaisuus sähköistyi heti alkuunsa, kun paikalla ollut yleisö ei malttanut kuunnella sisäministeriön ylitarkastaja Veikko Pyykkösen esitystä loppuun. Yleisö tahtoi lopettaa ”turhanaikaiset kalvosulkeiset” ja pureutua oikeisiin ongelmiin.

Järjestäjät ja yleisö päätyivätkin kilvan maalailemaan uhka- ja kaunokuvia pakolaistilanteesta ja keskuksen merkityksestä Paimion kaupungille. Satapäiseltä yleisöltä ei herunut ainuttakaan hyväksyvää kommenttia keskuksen puolesta. Yhtä lailla järjestäjien pinna ei tahtonut riittää kuntalaisten epäluulojen hälventämiseen.

Erikoissuunnittelija Kalle Myllymäki Varsinais-Suomen TE-keskuksesta myönsi, että hanke on edennyt valitettavan kiireellä.

– Turvapaikanhakijoiden määrä on noussut nopeasti. Nyt tarvittaisiinkin positiivista suhtautumista tähän asiaan, hän pyysi.

Paimiolaisia kuitenkin raivostutti, että hanketta on valmisteltu piilossa.

– Asiaa on pidetty salassa, eikä asukkaita ole kuultu aikaisemmin, valitti lähistöllä asuva Johanna Suojanen .

Tilannetta ei parantanut, että puuhamiehet tunnustivat puhuneensa keskuksen perustamisesta jo toukokuussa kaupungin virkamiesten kanssa. Osan kiireestä aiheuttaa Suomusjärven vastaanottokeskuksen lakkauttaminen kuun vaihteessa. Paimion tilat korvaavat sen jättämää aukkoa. Sisäministeriön Pyykkönen kuitenkin vakuutti, että majoitustilanne ei muistuta katastrofia.

– Tällä hetkellä akuuttia liikkeelle lähtöä ei tarvita, mutta huomenna tilanne voi olla jo toinen, hän totesi ja muistutti, että pari vuotta sitten Suomessa jopa lakkautettiin useita keskuksia, kun hakijamäärät romahtivat.

Pakolaiset laskevat asuntojen arvoa

Paimion vastaanottokeskuksen myötä pitkäaikaisen hotellin toiminta loppuu. Sen mailla sijaitseva uimahalli jää kuitenkin paikallisten käyttöön.

Viranomaiset vakuuttivat huolestuneille veronmaksajille, että esimerkiksi turvapaikanhakijoiden terveydenhuolto ei kaadu kunnallisen sosiaalitoimen maksettavaksi.

Myllymäki myös lupasi, että vaikka kaupungin katukuva muuttuu värikkäämmäksi, pakolaisinvaasiota ei tarvitse pelätä.

– Tulevaisuudessa Paimioon sijoitettavat pakolaiset voidaan laskea yhden käden sormilla, erikoissuunnittelija arvioi, vaikka oleskeluluvan saaneet saavatkin itse valita asuinkuntansa.

Verorahojensa menetyksen lisäksi paikalliset huusivat yhteen ääneen huoltaan siitä, että kulmille ilmestyvät ulkomaanihmiset ovat omiaan laskemaan kiinteistöjen arvoa.

– Monet pelkäävät järjestyshäiriöiden lisääntyvän ja lasten ja nuorten turvallisuuden heikentyvän, Johanna Suojanen muotoili maltillisesti.

Moni paikalla ollut ei kuitenkaan malttanut kätkeä avoimen rasistista suhtautumistaan koko hankkeeseen. Useissa puheenvuoroissa arvosteltiin kovin sanoin Suomen koko turvapaikkalinjaa ja vaadittiin muutoksia pakolaislakeihin.