maanantai 5. lokakuuta 2009

YLE: Maahanmuuttajat tekevät radiota Joensuussa

YLE Joensuu: Maahanmuuttajat tekevät radiota Joensuussa 5.10.2009

Maahanmuuttajat tuovat tunnetuksi arkielämäänsä uudessa radio-ohjelmassa Pohjois-Karjalassa. Joukko maahanmuuttajia alkaa tehdä joensuulaiselle kaupalliselle radiokanavalle ohjelmaa, joka rahoitetaan julkisella tuella.

Tavoitteena on lisätä kantaväestön tietämystä maahanmuuttajista ja toisaalta edistää kotoutumista Suomeen. Keskiviikkona 7.10. lähetettävää suomenkielistä ohjelmaa valmistellaan jo kiivaasti - ensimmäisenä kuullaan Venäjältä Suomeen muuttaneiden kokemuksia. Kantaväestölle onkin syytä kertoa maahanmuuttajan elämästä, sillä vääriä käsityksiä riittää ja suhtautuminen voi suotta olla arasteleva.

- Lähinnä pelätään maahanmuuttajalle puhua suomea, koska epäillään osaanko minä puhua suomea, sanoo ohjelmantekijä ja opettaja Jaana Airaksinen.

Kussakin ohjelmassa tulee esille oma kulttuurinsa. Radiota tekevät muun muassa Espanjasta, Kolumbiasta, Irakista ja Somaliasta muuttaneet.

- Ohjelman nimi on Jambo Afrika eli Moi Afrikka. Siellä tutustumme Afrikan kulttuuriin. On fakta, että kun tutustumme muiden kulttuuriin tulemme hyvin toimeen toistemme kanssa, sanoo Kontiolahdella lukiota käyvä Mohammed Hassan.

Ohjelma pyörii julkisella rahoituksella

Maahanmuuttajaradio on rahoitettu työ- ja elinkeinokeskuksen julkisella tuella, ja se lähetetään Iskelmä Rexin taajuudella Pohjois-Karjalassa.

- Asiat maahanmuuttajien ympärillä eivät ole pelkästään ongelmia, mitkä hyvin helposti saavat tiedotusvälineissä sen suurimman huomion. Tällä ohjelmasarjalla halutaan päästä heidän normaaliin elämäänsä, taustoihin ja kulttuuriin ja sitä kautta oppia tuntemaan toinen toistaan, kertoo aluekoordinaattori Leena Westman työ- ja elinkeinokeskuksesta.

Mohammed Hassanin ohjelmaosuudessa kuullaan muun muassa afrikkalaista musiikkia.

- Kyllä, african drums.

YLE Pohjois-Karjala / Janne Ahjopalo

_________________________

Karjalainen: Maahanmuuttajaradio aloittaa

Maahanmuuttajaradio kuullaan ensimmäisen kerran keskiviikkona 7.10. klo 17.05 Iskelmä Rexin taajuudella. Ohjelma lähetetään tämän jälkeen joka viikko samaan aikaan ja uusitaan lauantaisin klo 9.05.

Maahanmuuttajaradio on Pohjois-Karjalan TE-keskuksen ohjelmakokeilu, jonka käytännön toteutuksesta vastaa Iskelmä Rex yhteistyössä maahanmuuttajien kanssa.

Ohjelman tavoitteena on välittää kantaväestölle tietoa maahanmuutosta ja -muuttajista sekä hälventää ennakkoluuloja ja oikaista vääriä tietoja. Sen uskotaan lisäävän yhteisymmärrystä ja lähentävän kansanryhmiä toisiinsa Pohjois-Karjalassa. Samalla tavoitteena on tukea maahanmuuttajien kotoutumista.

Vastaavan toimittajan Seppo Mustosen vetämässä radiokoulutuksessa on ollut mukana noin 20 maahanmuuttajaa eri maista. Ohjelman, joka sisältää puhetta ja musiikkia, toimittavat maahanmuuttajat itse.

Ohjelma on kuultavissa myös internetissä osoitteessa www.radiorex.fi/live.php.