keskiviikko 4. marraskuuta 2009

YLE: Spotlight: Suomessakin myydään oleskelulupia

YLE: Spotlight: Suomessakin myydään oleskelulupia 4.11.2009

Harmaat markkinat, joilla myydään oleskelulupia ja luvan saantiin vaadittavia papereita, ovat saapuneet Suomeen. FST5:n Spotlight-ohjelman mukaan näillä markkinoilla liikkuvat suuret rahat, ja niillä toimii erinäisiä konsultteja ja järjestelijöitä, jotka rahastavat Suomeen töihin haluavia toiveikkaita maahanmuuttajia.

Spotlight sai vihjeen kahdelta maahanmuuttajalta, joille oli tarjottu katteettomien papereiden ostamista sukulaisilleen. Spotlight otti tämän jälkeen yhteyttä maahanmuuttajien tapaamaan konsulttiin.

Toimittaja Marko Hietikko tekeytyi asiakkaaksi, jolla on Venäjällä asuva, mutta Suomeen haluava tyttöystävä. Hietikko yritti ostaa todistuksen siitä, että tyttöystävällä on työpaikka Suomessa. Todistus ei velvoittaisi "tyttöystävää" menemään töihin todistuksen antaneelle työnantajalle. Käytännössä kaupan kohteena oli siis työntekijän oleskelulupahakemukseen vaadittava - katteeton - todistus.

Konsultti olisi järjestänyt kaikki paperit 2 500 eurolla.

Keskusrikospoliisin rikoskomisariolle Jouko Ikoselle asia on tuttu.

- Silloin, kun ilmenee ongelmia, kuten työvoiman hyväksikäyttöä tai ihmiskauppaa lähellä olevia tapauksia, kyllä niihin lähes poikkeuksetta jotkut konsultit ovat sotkeutuneet. He ovat niitä, jotka vetävät välistä suurimman hyödyn, toteaa Ikonen toteaa.

Tästä huolimatta konsulttien markkinat ja asiakasmäärät eivät näytä pienenevän. Mielenkiinto Suomeen muuttamista ja täällä työntekoa kohti on kasvanut tuntuvasti. Vuonna 2006 viranomaiset vastaanottivat 3 895 hakemusta työntekijän oleskeluluvasta. Viime vuonna määrä oli 6 848 hakemusta. 2006 näistä hakemuksista hyväksyttiin 89,3 %, viime vuonna hyväksymisprosentti oli 86,2.

Aiheesta lisää Spotlightissa tänään keskiviikkona klo 21.00, FST5.