tiistai 8. joulukuuta 2009

HS: Työryhmä estäisi romanien syrjäytymistä valtionavulla

Helsingin Sanomat: Työryhmä estäisi romanien syrjäytymistä valtionavulla 8.12.2009
MTV3: Romaninuorten koulutus erityistarkkailuun

Romanilasten syrjäytymistä on alettava ehkäistä jo ennen kouluikää, linjaa asiaa pohtinut työryhmä. Romanien koulutusta ja työllistymistä halutaan tukea jakamalla kunnille valtionavustusta.

Sosiaali- ja terveysministeriön työryhmä esittää kolmen miljoonan euron avustusta, jonka kunnat voisivat käyttää esimerkiksi romanitaustaisten koulunkäyntiavustajien ja varhaiskasvattajien palkkaamiseen.

Vastaava valtionavustus on jo olemassa saamelaisille, mutta apu koskee vain sosiaali- ja terveyspalveluita ja rahasumma on pienempi.

___________________________________________

YLE: Salainen romanikieli halutaan elvyttää

Uhanalainen ja osin salassakin pidetty romanikieli halutaan elvyttää Suomessa. Romanien oman kielen ja kulttuurin ylläpitäminen on yksi tärkein tiistaina julkaistavan romanipoliittisen ohjelman tavoite. Ohjelma on ensimmäinen laatuaan Suomessa.

Romanien oikeus omaan kieleen ja kulttuuriin on turvattu Suomen perustuslaissa. Vaikka näin on, romanikielen asemaa luonnehditaan uhanalaiseksi, osin jopa salaiseksi. Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen mukaan romanikieli on elänyt lähinnä puhuttuna perhe- ja salakielenä.

Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan suomalaiset romanit osaavat ja käyttävät kieltä entistä vähemän. Romanipoliittisessa ohjelmassa esitetään valtion talousarvioon lisättävää valtionavustusta kunnille, jolla voitaisiin tukea romanien kielen vaalimista paikallisesti kunnissa.

Romanipoliittinen ohjelma ottaa esiin myös, että romanikielen yliopistotasoinen opetus ja tutkimus ovat romanien kulttuuristen oikeuksien toteutumisen edellytys.

Romanipoliittinen ohjelma pureutuu romanien oikeuksiin laajemminkin. Ohjelma esittää, että romaniväestön koulutukseen osallistumista tuetaan ja yleistä koulutustasoa nostetaan entisestään. Koska romanilasten syrjäytyminen alkaa jo varhaislapsuudessa, syrjäytymistä ehkäiseviä toimenpiteitä tarvitaan jo varhaiskasvatukseen ja esiopetukseen, ohjelmassa todetaan.

Suomen ensimmäistä romanipoliittista ohjelmaa on valmisteltu vuoden alusta syyskuun loppuun asti. Valmistelutyössä on ollut mukana viranomaisia, tutkimuslaitoksia sekä romanien edustajista ja Kuntaliitosta koostunut laajapohjainen työryhmä.


Mikä romanikieli?

- Se on yksi niistä Intian kielistä, joita Intiasta lähteneet kiertelevät ryhmät puhuvat Intian ulkopuolella

- Romanikielen katsotaan jakautuvan useisiin murteisiin

- Suomen romani lukeutuu pohjoisten murteiden ns. luoteiseen ryhmään

- Suomen romanikieli on 450 vuotta vanhaa - kieli on muuttunut tuona aikana paljon

- Kielen asemaa alettiin parantaa 1960-1970 -luvuilla.

- Kielen peruskouluopetus aloitettiin 1980-luvulla kerholuonteisena

- Vuodesta 1989 lähtien kieltä on opetettu laajemmin peruskouluissa

Lähde: Kotimaisten kielten tutkimuskeskus