perjantai 4. joulukuuta 2009

YLE: Myös kongolaisen Fellyn kotona arvioidaan Linnan puvut

YLE Kymenlaakso: Myös kongolaisen Fellyn kotona arvioidaan Linnan puvut 4.12.2009

Turussa asuva vaatekauppias on huomannut suomalaisten muuttuneen avoimemmiksi 17 vuodessa. Linnan juhlien seuraaminen on ainoa Itsenäisyyspäivän rutiini hänelle.

Turussa asuva kongolainen Felly Nzoko-Mungala on ollut Suomessa jo 17 vuotta. Tällä hetkellä hän elättää itsensä vaatteita kauppaamalla toreilla, torstaina oli vuorossa Kotkan tori. Vuosien saatossa hän on seurannut Suomen ja suomalaisten muuttumista, parempaan suuntaan, hän arvioi.

- Monet suomalaiset vaikuttivat aluksi pelokkailta, ja luulivat ulkomaalaisten tulleen vain varastelemaan ja viemään naiset. Ymmärrys on kuitenkin parantunut pikkuhiljaa, Felly sanoo.

Intialainen Tara on asunut Lahdessa kolme vuotta ja myös hän on vaatekauppias. Kilpailuasetelmasta huolimatta miehet vakuuttavat olevansa kavereita. Taran kielitaito on kehittynyt muutamassa vuodessa melko hyväksi.

- Torikauppa on sellaista työtä, että kieli on pakko oppia, muuten kauppa ei käy, Tara toteaa.

Kielitaito tärkeää muutenkin kuin työn kannalta

Felly korostaa kielen oppimista muutenkin kuin työnsaannin kannalta. Työn jälkeen on muutakin elämää, ja kielitaidon karttuessa hänelle on syntynyt hyvin laaja ystäväpiiri. Fellyllä on Suomessa myös kongolaisia tuttavia, Tara ei tunne juurikaan muita intialaisia.

Maahanmuuttajien työllistyminen on edelleen haastavaa. Felly tyrmää syvälle juurtuneen ennakkoluulon, jonka mukaan työnteko ei maahanmuuttajia kiinnosta. Kaikkihan haluvat hyvää elämää, ja se tarkoittaa työntekoa, hän toteaa. Monet hänen tuttavansa ovat lähetelleet työhakemuksia moneen paikkaan, mutta eivät vain ole onnistuneet.

- Alussa minäkin hain monesta paikasta, mutta kukaan ei soittanut takaisin. Lopulta ryhdyin yrittäjäksi ja töitä on riittänyt, Felly sanoo.

Parhaimmillaan Felly on työllistänyt jopa kymmenen suomalaista, mutta laman myötä työntekijöitä on jäljellä vain yksi.

Itsenäisyyspäivänä Fellyllä ei ole sen kummempia perinteitä. Hän viettää juhlapäivää kotona, ja yli miljoonan muun suomalaisen tapaan katsoo Itsenäisyyspäivän vastaanottoa televisiosta. Suomalaiseen tyyliin kotiraati myös arvioi vieraiden pukuja värikkääseen tyyliin.