maanantai 4. tammikuuta 2010

Iltalehti: Murhien syynä ei kotouttamisongelma

Iltalehti, pääkirjoitus: Murhien syynä ei kotouttamisongelma 4.1.2010

Keskustelu Espoon joukkomurhista jatkuu samalla, kun poliisi on tarkentanut kuvaa tapahtumista. Ymmärrettävästä kauhistelusta olisi nyt päästävä ongelmien analysointiin. Tällöin on kumottava vääriä yleistyksiä ja rinnastuksia.

Pääministeri Matti Vanhanen on oikeassa todetessaan, ettei kysymys ollut ensi sijassa kotouttamisongelmasta, kuten on ulkomailla väitetty. Tapausta lähemmin tuntematta.

Ibrahim Shkupollilla oli kunnollinen työpaikka, asunto ja autokin. Hän osasi suomea - ja hänellä oli pitkäaikainen naisystävä. Pinnallisesti hän näytti mallipakolaiselta.

Pinnan alta löytyi hyvin suomalainen ongelma: sairaalloinen mustasukkaisuus, joka oli purkautunut väkivallaksi naisystävää kohtaan. Kivikautinen näkemys "minun naisestani" saattoi toki saada voimaa balkanilaisesta perinteestä.

Murhaaja ei myöskään ollut Myyrmannissa ja koulusurmissa tavattu yksinäinen, kömpelö nuorukainen, jollaisia on jokaisessa koululuokassa. Aikanaan selvinnee, oliko Shkupolli saanut vaikutteita internetistä tai verikoston perinteestä.

Kotouttamista pitää tietenkin tutkia ja tehostaa. Maahantulijoille on selvästi sanottava, että toistuviin rikoksiin syyllistyminen johtaa karkotukseen.

Myös suomalaisille on korostettava perheväkivallan tuomittavuutta. Ei pidä hymähdellä Matti Nykäselle, joka on piessyt ties monettako kertaa puolisoaan.

Lähestymiskieltoa on tehostettava. Oikeusministeri Tuija Brax on väläyttänyt jalkapantaa, joka rekisteröisi kiellon kohteen liikkumisen. Tätä kannattaa kokeilla, vaikkei panta estä ryntäämästä uhrin kimppuun.

Nykyinen sanktio eli rangaistuksen uhka hillitsee silti vielä vähemmän sekopäätä - etenkin "laajennettua" itsemurhaa aikovaa. Uhrin pitäisi katkaista väkivaltainen suhde nopeasti ja olla luottamatta uhkaajan lupauksiin parannuksesta.

Shkupollin saama mitätön sakko järeän pistoolin laittomasta hallussapidossa todisti nykyisten asesäädösten löyhyydestä. Koska laittomia aseita tulee markkinoille usein asuntomurroista, on käsiaseet keskitettävä turvallisiin varastoihin. Aidot harrastajat voivat maksaa niiden toimivan ylläpidon. Erityislupia voidaan antaa erityisistä syistä.