tiistai 5. tammikuuta 2010

Keskisuomalainen: Facebook poisti maahanmuuttajia herjaavan sivun

Keskisuomalainen: Facebook poisti maahanmuuttajia herjaavan sivun 5.1.2010

Maahanmuuttoon kriittisesti suhtautuvat ilmiöt ovat Sellon tapahtumien seurauksena lisääntyneet internetissä. Facebook poisti maanantaina iltapäivällä mielipidesivun, joka vaati rikostaustaisten maahanmuuttajien karkottamista maasta. Sivu ehti kerätä muutamassa päivässä lähes 35 000 kannattajaa.

Ylikonstaapeli Marko Forss Helsingin lähialuepoliisista kertoo, että Facebook-sivulla muun muassa päähän ampumisella uhkailevat kommentit eivät olleet asiallista maahanmuuttajakeskustelua.
- Tunteita herättävä asia lähtee helposti lapasesta, hän toteaa.

Forss on yksi kolmesta Helsingin lähialuepoliisin IRC-Galleriassa toimivasta poliisista. Hänen mukaansa monet eivät ymmärrä sananvapauden rajoja.
- Raja sanavapaudesta rikollisuuteen on hyvin häilyvä. Nuoret saattavat mieltää, että sananvapaus internetissä olisi laajempaa. Se ei ole kuitenkaan sen laajempaa kuin kasvotustenkaan.

Poliisista kerrotaan, että internetissä tapahtuvia ilmiöitä seurataan aktiivisesti. Resurssit eivät riitä kaiken sisällön läpikäyntiin, mutta vaikkapa Youtube-palvelua seurataan tietyllä seulalla. Kaikkiin havaittuihin ja ilmoitettuihin tapauksiin kerrotaan puututtavan, mikäli perusteet ovat olemassa.
- Kansainvälisesti vertailtaessa Suomen poliisin valvonta on kohtuullisella tasolla. Toinen puoli on se, että poliisin tarkoitus on aktivoida myös tavallisia netissä liikkujia ilmoittamaan epätavallisista viesteistä, poliisitarkastaja Tarmo Lamminaho poliisihallituksesta toteaa.

Sisäasiainministeriön kansliapäällikkö Ritva Viljanen on aiemmin kertonut esittävänsä viharikoksia rangaistaviksi. Myös poliisitarkastajan mielestä lakia pitäisi kehittää.
- Tietyllä tavalla viharikoksia on ollut kautta historian, mutta nyt niille on tullut täsmällisempi sisältö, jota lainsäädäntö ei tunne, Lamminaho toteaa.