perjantai 8. tammikuuta 2010

PK-lehti: Somalit nihkeiden pakolaisasenteiden tulilinjalla

PK-lehti: Somalit nihkeiden pakolaisasenteiden tulilinjalla 5.1.2010

Kylmenee, kylmenee. Lama-aikana meidän suomalaisten ennestäänkin nuivat asenteet pakolaisia kohtaan kiristyvät. Sota-aika pakotti aikoinaan puoli miljoonaa suomalaista evakkoon, mutta sehän on aivan eri asia, vai onko?

Tylyjä asenteita
MTV3:n tekemän tutkimuksen mukaan vain joka viides näkisi hyvänä, että kotikunta ottaisi vastaan lisää pakolaisia. EU:n selvityksessä olimme ykkösiä. Nimittäin tylyimmissä pakolaisasenteissa.

Haji Osman Mohammed Abdullah (34) tuli Suomeen vuosi sitten. Ensin Helsingin Kalasatamaan ja sieltä Joutsenon vastaanottokeskukseen kautta Kouvolaan. Perhe odottaa Somalian Mahadayssa kutsua Suomeen. Perheen yhdistämispaperit on viety poliisilaitokselle, josta ne kulkeutuvat aikanaan maahanmuuttovirastoon. Aikaa prosessiin voi mennä yli vuosi.

Klaaniriitoja
Somalia on yksi maailman köyhimmistä maista. Maa kipuilee sisällissodan ja kuivuuden kourissa. Klaanien väliset riidat pakottivat myös Hajin muuttamaan pois kotikylästään.

Klaani-käsite on hiukan mutkikas. Sillä tarkoitetaan sukuyhteisöä, joka polveutuu jostakin määrätystä kantavanhemmasta. Kantavanhempana saatetaan pitää myös myyttistä olentoa, Jumalaa tai jopa eläintä. Klaaniin kuuluu myös useita rinnakkaisia linjasukuja, joiden välillä saattaa vallita arvojärjestys. Klaanit saattavat muodostaa yhdessä laajemman etnisen kokonaisuuden, heimon.

Rasismia
Myös Haji niin kuin muutkin kymenlaaksolaiset somalit ovat saaneet osakseen nimittelyä, huutelua ja osoittelua. Haji levittää kätensä ja näyttää kymmentä sormeaan.
- Jos tämä sanoo, olet musta, hymyilen ja morjenstan. Yeah, I'm black, it's OK. I'm happy.

Jäljelle jää yhdeksän sormea, jotka eivät sano mitään. On turha miettiä yhtä pottumaista sormea.

Tällä hetkellä Haji on työharjoittelussa Kouvolan maahanmuuttotoimistossa. Hän opiskelee innolla suomen kieltä, jotta voisi aloittaa opinnot esimerkiksi atk-alalla.

Unelmista päällimmäisenä on se, että oma vaimo ja lapset pääsisivät Suomeen. Hiukan nopeammin toteutettavissa oleva haave on kansainvälisen jalkapalloseuran perustaminen Kouvolaan.

Kotouttaminen
Kouvolan kunnianhimoinen maahanmuutto-ohjelma 2009-2016 edellyttää maahanmuuttajien työllistyvän kolmessa vuodessa. Tämä vaatii oma-aloitteisuutta maahanmuuttajilta mutta myös kädenojennusta yhteiskunnalta esimerkiksi tukemalla yrittäjyyttä ja parantamalla työharjoittelumahdollisuuksia.

Kouvolassa on tällä hetkellä 33 somalipakolaista. He asuvat Kouvolan Lehtomäessä ja Eskolanmäessä sekä Inkeroisissa ja Kuusankoskella. Se, että Hajilla on seuraa maamiehistään ihan kotinurkilla on hyvä asia. Ruotsin ja Ranskan kaltaisia ongelmia emme kuitenkaan tänne toivo eikä niitä tällä hetkellä näköpiirissä olekaan.

Hajilla on kotoutumisasiat hyvällä mallilla. Integroituminen suomalaiseen yhteiskuntaan on alkanut. Tärkeä asia on työ ja suomalaiset työtoverit
- Very nice, Haji hymyilee leveästi.

Haji Osman Mohammed Abdullahi
- Kotoisin Somaliasta, Mahadaysta.
- 34-vuotias.
- Työharjoittelussa Kouvolan maahanmuuttotoimistossa.
- Ollut Suomessa vuoden.
- Perheeseen kuuluu vaimo ja kuusi omaa lasta, sekä sisaren lapsi ja kaksi naapurin lasta joiden vanhemmat ovat kadonneet.
- Innokas jalkapallon harrastaja.
- Opiskelee suomea.
- Toivoo saavansa opiskelu- tai työpaikan muutaman vuoden sisällä. 

Kansiteksti:
Mustaksi kutsuttu
Suomessa vuoden verran ollut ja nykyisin Kouvolassa asuva Haji Abdullah ei ole kohdannut paljon rasismia, mutta on kuitenkin.
- Mustaksi kutsuminen on vain tosiasia, siinä ei ole mitään pahaa, Somaliasta kotoisin oleva Abdullah sanoo.

Birgitta Smolander