torstai 7. tammikuuta 2010

TS: Suomenkin somaliyhteisöä huolettavat radikalisoituvan kotimaan vaikutteet

Turun Sanomat: Suomenkin somaliyhteisöä huolettavat radikalisoituvan kotimaan vaikutteet 7.1.2010

Suomenkin somaliyhteisössä kannetaan huolta siitä, millaisia vaikutteita vanhasta kotimaasta kantautuu Suomeen esimerkiksi Somaliassa koraanikouluja käyvien nuorten välityksellä. Ilmiö puhuttaa jälleen, koska Somaliaan kytkeytyvä terroriteon uhka on noussut viime viikkoina esiin Tanskassa ja Ruotsissa.

– Radikaalia islamia pelätään Suomenkin somalien keskuudessa todella paljon, sanoo somalialaistaustainen turkulaistoimittaja Wali Hashi .

Hän on itse paraikaa Tanskassa tekemässä tv-dokumenttia aiheesta. Puhelimitse tavoitettu Hashi pitää täysin ymmärrettävänä sitä, että naapurimaiden tapahtumat herättävät suomalaisissa levottomuutta.

– Yleensä ajatellaan, että se mikä tapahtuu Tanskassa ja Ruotsissa, tapahtuu pian Suomessakin, hän sanoo.

Hashi itse ei kuitenkaan pidä uhkaa kovin suurena.

– Suomella on islamilaisessa maailmassa hyvä maine. Tanska on aiheuttanut itselleen ongelmia myös omalla toiminnallaan, hän katsoo.

Kantaväestön ja islamilaisten maahanmuuttajien välit ovat Hashin mukaan kitkaisemmat kuin Suomessa. Tanskasta tuli islamisteille myös valtiona symboli neljän vuoden takaisen pilapiirrosjupakan yhteydessä.

Painajainen palasi otsikoihin vuodenvaihteessa, kun somalialaissyntyinen nuori mies tunkeutui kirveellä aseistautuneena tanskalaisen pilapiirtäjän kotiin ilmeisenä aikomuksenaan surmata tämä. Pari päivää myöhemmin vastaavanlaisen piirroksen tekijä sai Ruotsiin uhkaussoiton Somaliasta.

Terroritekoa yrittänyt mies oli Tanskan tiedusteluviranomaisten mukaan yhteydessä entisessä kotimaassaan toimiviin terroristijärjestöihin. Hänellä ei ollut rikosrekisteriä.

Tanskan muslimiyhteisön mukaan somalialainen al-Shabaab-järjestö on värvännyt Tanskasta harjoitusleireilleen myös muita maassa asuvia islamilaisnuoria.

Vanhemmat eivät voi valvoa koraanikouluja

Konfliktialueista yleensä turvallisen kaukana pysyneellä Suomella on maahanmuuton vuoksi tavallista tiiviimmät yhteydet juuri Somaliaan. Alueen aiemmin melko maallistuneessa yhteiskunnassa on saanut kahden vuosikymmenen sekasorron jälkeen nyt jalansijaa radikaali islam.

Ilmiö muistuttaa hieman 1990-luvun Afganistania. Suojelupoliisi on haluton kommentoimaan sitä, muodostaako se uhan myös Suomelle.

– Suojelupoliisi seuraa Somalian tilanteen kehitystä ja sen mahdollisia heijastevaikutuksia Suomeen, sanoo Supon tiedottaja Liinu Lehto-Seljavaara .

Suomenkin somaliyhteisöllä on normaalia kanssakäymistä kotimaahan jääneiden sukulaistensa kanssa. Pitääkseen yhteyksiä omaan kulttuuriin osa vanhemmista lähettää lapsiaan vanhaan kotimaahan myös opintielle.

Wali Hashin vanhemmat tiedostavat myös ilmiöön liittyvät riskit ja ovat siitä hyvin huolissaan.

– Ihmiset lähettävät lapsiaan koraanikouluun, eikä heillä ole mitään mahdollisuutta tarkistaa, mitä siellä opetetaan. Joku imaami saattaa sanoa mitä vaan, hän sanoo.

Hashin mukaan sama ongelma on monilla arabimaista tulevilla maahanmuuttajilla.

Supo ei arvioi riskin suuruutta

Suojelupoliisi ei kerro, minkälaiseksi riskiksi se matkustusvirran arvioi tai miten sitä pyritään valvomaan.

– Tiedossa on, että Suomessa oleskelevat maahanmuuttajaryhmät matkustelevat entisiin kotimaihinsa. Supo ei kommentoi operatiiviseen toimintaan liittyviä toimenpiteitään, Lehto-Seljavaara toteaa.

Ironista kyllä, Somalian radikalisoituminen alkoi Wali Hashin mukaan vasta WTC-iskuja seuranneesta terrorismin vastaisesta sodasta.

– Islamistit pystyivät näyttämään lapsille kuvia Irakista, Hashi kertoo.

Propagandaa tehosti sekin, että länsimaat tukivat Etiopiaa tämän lähettäessä joukkoja Somalian sisällissotaan.

– Ihmisille tuli tunne, että koko maailma on heitä vastaan ja vain islamistit tekevät asialle jotakin, Hashi kuvaa.