maanantai 1. helmikuuta 2010

Karjalainen: Kontiolahti päätti maahanmuuttajien rajoittamisesta

Karjalainen: Kontiolahti päätti maahanmuuttajien rajoittamisesta 1.2.2010
YLE Pohjois-Karjala: Kontiolahti pyristelee maahanmuuttajavirran kanssa 2.2.2010

Alaikäisten kuntapaikkojen mukana seurannut kymmeniä perheenjäseniä.

Kontiolahden kunnanhallitus hyväksyi maanantaina periaatteet, joilla alaikäisten pakolaisten kuntaan tuloa ja samalla maahanmuuttajien kokonaismäärää jatkossa rajoitetaan.

Kontiolahden vastaanottokeskuksessa olevien, oleskeluluvan saaneiden alaikäisten kuntapaikat rajataan kerrallaan korkeintaan 16:een.

Rajaamalla alaikäisten kuntapaikkoja kunta pystyy rajaamaan myös perheenyhdistämisten kautta tulevien maahanmuuttajien määrää. Perheenyhdistämispäätöksissä perhe tulee siihen kuntaan, jossa lapsella on kotipaikka.

Perheenyhdistämiset ovat parin viime vuoden aikana lisääntyneet huomattavasti. Viime syksyn aikana Kontiolahteen tuli perheenyhdistämisten kautta seitsemän uutta perhettä, noin 50 henkeä.
__________________________________________

YLE Pohjois-Karjala: Kontiolahti pyristelee maahanmuuttajavirran kanssa

Kontiolahden kunta etsii keinoja selvitäkseen kasvavasta maahanmuuttajaväestöstään. Kunta ja Kontiolahden vastaanottokeskus uusivat sopimuksensa alaikäisille, ilman huoltajaa maahan saapuneille pakolaisille tarkoitetuista palveluista.

Alaikäiset pakolaiset pääsevät Kontiolahdessa Lukkarilan ryhmä- ja perheryhmäkotiin. Alunperin koti oli tarkoitettu kuudelletoista lapselle ja nuorelle, nyttemmin paikkaluku on noussut päälle neljänkymmenen. Alaikäiset lapset hakevat perheiden yhdistämistä, ja perheen asuinkunta määräytyy lapsen mukaan.

Viime syksyn aikana Kontiolahteen tuli seitsemän perhettä, joissa on yhteensä liki viisikymmentä henkilöä. Lukkarilassa on tällä hetkellä kaksikymmentä kuntapaikan saanutta alaikäistä lasta. Kotouttamistoimien piirissä on tällä hetkellä yli sata maahanmuuttajaa.

Kontiolahden kunnanhallitus hyväksyi uuden sopimuksen, jossa Lukkarilan perheryhmäkodin koko määritellään alkuperäiseksi kuudeksitoista. Sopimus on tarkoitus allekirjoittaa vastaanottokeskuksen kanssa pian.