keskiviikko 3. maaliskuuta 2010

Iltalehti: Thors ei pääse eroon Facebookin valeprofiilista

Iltalehti: Thors ei pääse eroon Facebookin valeprofiilista 3.3.2010

Facebookin ylläpito ei ole reagoinut pyyntöön poistaa maahanmuuttoministerin nimissä tekaistu profiili.

Tuntematon henkilö tekaisi Astrid Thorsin (r) nimissä profiilin yhteisöpalvelu Facebookiin. Profiili oli aluksi viaton, kunnes sinne alkoi ilmestyä tekstejä kuten "Suomi somalialaisille" ja "somalit ovat mukavia". Vale-Thors sai ystävikseen lukuisia tunnettuja politiikan vaikuttajia.

- Hän höynäytti hyviä ystäviäni, Ylen aamu-tv:ssä esiintynyt Thors sanoo.

- Vaikka identiteettivarkaudesta on huomautettu, Facebookin ylläpitäjät eivät ole siihen reagoineet.

Julkisuuteen valeprofiili tuli helmikuun alussa. Se oli ollut ministerin tiedossa jo ennen sitä, mutta profiili on yhä paikoillaan.

- Minun mielestäni ylläpitäjät ovat reagoineet hirveän hitaasti.

Nyt Suomen lainsäädännössä toisen ihmisen nimellä esiintyminen on rikollista vain silloin, jos henkilötietoja käytetään muuhun rikolliseen toimintaan. Thors sanoo, että identiteettivarkauden kriminalisointi on "harkitsemisen arvoista".

Valesivusta Thors ei ole tehnyt rikosilmoitusta, mutta muusta Facebookissa häneen kohdistuneesta väkivallalla uhkailusta Thors on ilmoittanut poliisille.

- On tärkeää, että keskustellaan siitä mitä saa sanoa ja mitä ei. Meidän poliitikkojen on pakko kestää enemmän kuin muiden, mutta ei tällaista.

"Samat lauseet toistuvat"

Maahanmuuttoministeri on joutunut verkossa rankan loanheiton, nimittelyn ja uhkailun kohteeksi. Hän ei suoraan vastannut kysymykseen, pelottaako nettihäiriköinti.

- Varmaan netissä liikkuu paljon sellaista, mistä minulla ei ole tietoa. Onneksi en tiedä kaikista. Mutta se pahoinvointi, mikä sivujen takaa löytyy, on huolestuttavaa.

Thors ei kuitenkaan usko, että avoin muukalaisvihamielisyys olisi kovin yleistä.

- Ryhmä, joka näin käyttäytyy netissä on pieni. Samat lauseet toistuvat ja he toistavat samoja asioita kuin muualla Euroopassa. Samalla he myös luovat oman todellisuutensa, oman yhteisönsä, joka voi olla aika sulkeutunut.