torstai 11. maaliskuuta 2010

IS: Näin vinkkaat netissä poliisille - katso uudet ohjeet

Ilta-Sanomat: Näin vinkkaat netissä poliisille - katso uudet ohjeet 11.3.2010
Helsingin Sanomat: Poliisi avasi Red button -hälytysjärjestelmän
Sisäasiainministeriön tiedote: Sisäministeri Anne Holmlund: Nuorten nettiturvallisuutta parannetaan

Helsingin Sanomat: Poliisin Red button -järjestelmästä on tehty hämäyssivusto

Poliisi on avannut verkkosivuilleen palvelun, jonka tavoitteena on lisätä ilmoitusaktiivisuutta. Palvelun kautta kansalaiset, yritykset ja yhteisöt voivat helposti ilmoittaa epäillyistä rikoksista tai niiden valmistelusta poliisille.

- Poliisin on oltava siellä missä kansalaisetkin. Turvallisuus verkossa on taattava samoin kuin turuilla ja toreilla. Tässäkin tehtävässä poliisi tarvitsee apua kansalaisilta, poliisiylijohtaja Mikko Paatero sanoo.

Kaikki palvelun kautta tulevat nettivinkit keskitetään keskusrikospoliisille, joka vastaa niiden esikäsittelystä, välittömiä toimenpiteitä vaativien ja toimialaansa kuuluvien vinkkien tutkinnasta.

Muut vinkit tutkii paikallispoliisi ja krp tukee tutkintaa.

Uusi järjestelmä ei sovellu tilanteisiin, joissa tarvitaan poliisin kiireellistä apua.

Kiiretilanteissa kansalaisten tulee jatkossakin ottaa aina yhteyttä puhelimitse hätäkeskukseen numeroon 112.

Mikäli henkilö epäilee joutuneensa rikoksen uhriksi, voi hän jättää asiasta rikosilmoituksen poliisilaitoksella. Vähäisistä asioista voi jättää ilmoituksen myös poliisin verkkosivustolta löytyvällä sähköisellä rikosilmoituslomakkeella.

Vinkkejä voi jättää https://www.poliisi.fi/nettivinkki -sivuston kautta. Lisäksi sivuilla tarjotaan ns. vinkkipainike-kuvaketta.

Palveluntarjoajat voivat ladata painikkeen omille sivustoilleen ja linkittää sen johtamaan poliisin verkkolomakkeeseen.

Lomakkeella voi jättää vinkkejä seuraavista teemoista: Väkivalta, huumausaineet, petosrikokset, rasistiset rikokset ja ihmisviha sekä muut turvallisuusuhat.

Nettivinkkipalvelu ei korvaa muita poliisin käytössä olevia vihjejärjestelmiä kuten vihjepuhelimia ja tai vihjesähköposteja.

Poliisin tavoitteena on saada kattava kontaktipinta suomalaisiin verkkofoorumeiden moderaattoreihin ja käyttäjiin.

_______________________________________

Helsingin Sanomat: Poliisi avasi Red button -hälytysjärjestelmän

Poliisi avasi tänään niin kutsutun Red button -hälytysjärjestelmän. Palvelun tavoitteena on lisätä ihmisten ilmoitusaktiivisuutta internetissä havaitsemastaan epäilyttävästä aineistosta.

Käytännössä hälytysjärjestelmä tarkoittaa verkkolomaketta, jolla ihmiset, yritykset ja yhteisöt voivat ilmoittaa internetissä havaitsemistaan epäillyistä rikoksista tai niiden valmistelusta poliisille.

Lisäksi sivuilla tarjotaan Vinkki-painiketta, jonka internetin palveluntarjoajat voivat ladata omille sivustoilleen ja linkittää sen johtamaan poliisin verkkolomakkeeseen.

Hälytysjärjestelmän teknisiä yksityiskohtia on pohdittu vuodesta 2008 asti.

Kaikki palvelun kautta tulevat nettivinkit keskitetään keskusrikospoliisille (krp), joka vastaa niiden esikäsittelystä. Sen jälkeen vinkkien tutkinnan suorittaa joko krp tai sitten paikallispoliisi, jolle krp vinkit välittää.

"Poliisin on oltava siellä missä kansalaisetkin. Turvallisuus verkossa on taattava samoin kuin turuilla ja toreilla. Tässäkin tehtävässä poliisi tarvitsee apua kansalaisilta", poliisiylijohtaja Mikko Paatero kertoo poliisin lähettämässä tiedotteessa.

Poliisi muistuttaa, että uusi järjestelmä ei sovellu tilanteisiin, joissa tarvitaan poliisin kiireellistä apua. Näissä tilanteissa ihmisten tulee jatkossakin ottaa aina yhteyttä puhelimitse hätäkeskukseen numeroon 112.

Jos epäilee joutuneensa rikoksen uhriksi, voi jättää asiasta rikosilmoituksen poliisilaitoksella.

Vähäisistä asioista voi jättää ilmoituksen myös poliisin verkkosivustolta löytyvällä sähköisellä rikosilmoituslomakkeella.

_______________________________________

Sisäasiainministeriön tiedote: Sisäministeri Anne Holmlund: Nuorten nettiturvallisuutta parannetaan

- Poliisin nettivinkkijärjestelmällä parannetaan erityisesti nuorten nettiturvallisuutta. Kolme neljäsosaa 12 - 15 -vuotiaista nuorista käyttää verkkoa muutaman tunnin päivittäin. Heille keskustelufoorumit ovat ajanviete- ja huvittelupaikkoja, joissa tutustutaan ja tavataan ystäviä. Myös virtuaalisissa ympäristöissä tulee olla selkeät säännöt, joita noudatetaan, totesi sisäasiainministeri Anne Holmlund torstaina 11.3. poliisin nettivinkkipalvelun avaustilaisuudessa.

Aikuisilla on Holmlundin mukaan ensisijainen vastuu lasten verkkokäyttäytymisen ohjaamisessa ja valvonnassa. Lapsia on rohkaistava kertomaan vanhemmilleen tai muille läheisille aikuisille heitä huolestuttavista havainnoista verkossa.

Uusi viestintäteknologia ja sosiaalisten verkostojen paisuminen merkitsevät useimmille nuorille mahdollisuutta altistua verkon lieveilmiöille. - Verkko saattaa tuudittaa virheelliseen turvallisuuden tunteeseen, totesi Holmlund.

Poliisin kokemukset osoittavat, että lapsia ja nuoria on helppo lähestyä verkossa. Toisaalta nuorten kynnys ottaa yhteyttä viranomaisiin on matalampi kuin fyysisessä maailmassa. Viranomaistoiminnan näkökulmasta tämä on Holmlundin mukaan hyvä asia, mutta valitettavasti se tarjoaa matalan kynnyksen kanavan myös rikollisille.

- Viranomaisten on yhä enemmän painotettava ennalta ehkäisyä. Jokainen ennalta ehkäisty rikos on aina sekä yhteiskunnan että yksilön kannalta parempi vaihtoehto. Tässä työssä viranomaiset tarvitsevat myös muiden apua, Holmlund sanoi.

Sisäasiainministeriö on mahdollistanut poliisin nettivinkkipalvelun perustamisen antamalla poliisille tähän työhön lisäresursseja. Poliisin osaamista ja resursseja verkossa toimimiseen on kaiken kaikkiaan selkeästi lisätty.

____________________________________________________

Helsingin Sanomat: Poliisin Red button -järjestelmästä on tehty hämäyssivusto

Poliisin tänään avaamasta niin kutsutusta Red button -hälytysjärjestelmästä on tehty hämäyssivusto. Osoitteessa www.nettivinkki.fi kehotetaan poliisin tapaan antamaan vinkki laittomaksi epäilemästäsi materiaalista internetissä ja tarjotaan tähän tarkoitukseen lomake, joka on melko samanlainen kuin poliisin sivuilla.

Hämäyssivuston lopussa on hädin tuskin erottuvalla tekstillä ilmoitus: "Tämä sivu on parodia. Yhdennäköisyys muiden internetissä olevien sivujen kanssa on täysin tahatonta. Sivuston tarkoitus on herättää keskustelua siitä, saako täysin ulkopuolinen ei-viranomaistaho kerätä tietoja mahdollisesti laittomasta materiaalista. Kyseessä on myös kannanotto isoveli-yhteiskuntaa vastaan. Mielestäni internetin tulisi olla vapaa."

Viestintävirasto on myöntänyt sivuille verkkotunnuksen helmikuun alussa. Lupa on voimassa 8. maaliskuuta 2015 asti.

Esimerkiksi torstaina päivällä hakiessa Googlella hakusanalla "nettivinkki" ensimmäiseksi osumaksi tulee hämäyssivusto. Hämäyssivustolla on myös Vinkki-painike, joka ohjaa poliisin nettivinkkilomakkeeseen.

Helsingin Sanomat on yrittänyt tavoittaa sivujen verkkotunnuksen haltijaa, mutta ei ole toistaiseksi siinä onnistunut.

Krp on tietoinen sivujen olemassaolosta.

(2. versio)

Poliisin tänään avaamasta niin kutsutusta nettivinkkijärjestelmästä on tehty hämäyssivusto. Osoitteessa www.nettivinkki.fi kehotetaan poliisin tapaan antamaan vinkki laittomaksi epäilemästäsi materiaalista internetissä ja tarjotaan tähän tarkoitukseen lomake, joka on melko samanlainen kuin poliisin sivuilla.

Hämäyssivuston lopussa on hädin tuskin erottuvalla tekstillä ilmoitus: "Tämä sivu on parodia. Yhdennäköisyys muiden internetissä olevien sivujen kanssa on täysin tahatonta. Sivuston tarkoitus on herättää keskustelua siitä, saako täysin ulkopuolinen ei-viranomaistaho kerätä tietoja mahdollisesti laittomasta materiaalista. Kyseessä on myös kannanotto isoveli-yhteiskuntaa vastaan. Mielestäni internetin tulisi olla vapaa."

Viestintävirasto on myöntänyt sivuille verkkotunnuksen helmikuun alussa. Lupa on voimassa 8. maaliskuuta 2015 asti.

Esimerkiksi torstaina päivällä hakiessa Googlella hakusanalla "nettivinkki" ensimmäiseksi osumaksi tulee hämäyssivusto. Hämäyssivustolla on myös tänään torstaina lisätty Vinkki-painike, joka ohjaa poliisin nettivinkkilomakkeeseen.

Sivujen verkkotunnuksen haltija Harry Sintonen kertoo, että hän avasi sivuston jo ennen kuin poliisi julkaisi nettivinkkijärjestelmänsä.

"En tiennyt, millainen poliisin sivustosta tulisi, mutta pystyin arvelemaan, millainen siitä mahdollisesti tulisi. Se on kuitenkin täysin riippumaton poliisin sivusta, enkä myöskään missään väitä sen olevan poliisin sivusto", hän sanoo.

Sintonen on sitä mieltä, että poliisin vinkkipalvelu on hyvä idea, mutta toteutustapa on väärä.

"Tämä synnyttää vain kyttäyskulttuuria. Ongelmia netissä pitäisi ratkoa muilla tavoilla kuin kyttäämällä tai suodattamalla sivustoja. Sen sijaan esimerkiksi IRC-nettigallerian poliisi on hyvä ajatus", Sintonen kuvailee.

Sintosen kritiikin kohteena on erityisesti Pelastakaa Lapset -yhdistyksen nettivihje. Sen toiminta-ajatus on sama kuin poliisin järjestelmän. Yhdistyksen nettivihje löytyy myös poliisin sivuilta.

"Pelastakaa lapset ry ei ole viranomainen, vaikka toimiikin kuin viranomaiset. Kukaan ei tiedä, mihin yhdistys saamiaan tietoja kerää ja mitä se niillä tekee."

Sintonen ei halua kertoa, mitä hän itse tekee tiedoilla, joita hän mahdollisesti sivustonsa kautta saa.

"Se on suuri mysteeri. Kenelläkään kolmannelle osapuolelle en niitä kuitenkaan luovuta. Koen olevani samassa asemassa kuin yhdistykset. Jos niiltä kielletään tällaisten tietojen kerääminen, minulla ei ole mitään sitä vastaan, että suljen sivuston ja jopa annan domainin poliisille."

Toistaiseksi hän aikoo pitää sivustonsa auki.

"Sivusto on laillinen. Ei se varmasti kaikkia miellytä, mutta se on vähän voivoi."

Krp on tietoinen sivujen olemassaolosta. Rikosylikomisario Veli-Pekka Loikala kertoo yrittäneensä tavoittaa Sintosta puhelimitse.

"Tarkoitus olisi keskustella kaverin kanssa. Miten toimitaan tästä eteenpäin, se on selvittelyn alla. Toiminnan rikosoikeudellinen harkinta on sitten asia erikseen", hän kuvailee.

Loikala on lähinnä huolissaan siitä, että hämäyssivusto voi aiheuttaa sinne vinkkauksia lähettäville ihmisille vahinkoa.

"Toivottavasti niin ei tapahdu. Ihmiset saattavat lähettää vilpittömin mielin vinkkejä intiimeistä ja vakavista asioista. Jos ne eivät päädy minnekään, ihmiset eivät saa tarvittavaa apua."