tiistai 16. maaliskuuta 2010

Uusi Suomi: Jarruja pakolaisille Helsingin naapurissa

Uusi Suomi/Markku Huusko: Jarruja pakolaisille Helsingin naapurissa 16.3.2010
YLE Helsinki: Vantaa keskeyttää pakolaisten vastaanoton
YLE Keski-Pohjanmaa: Pietarsaari ei ota pakolaisia
Helsingin Sanomat: Pääkaupunkiseutu sulki ovet kiintiöpakolaisilta

Vantaan kaupunki on tehnyt valtakunnallisesti merkittävän päätöksen pakolaisasiassa: se ilmoittaa valtiolle, että kaupunki keskeyttää kahdeksi vuodeksi kuntapaikkojen myöntämisen pakolaisille. Päätös syntyi eilen Vantaan sosiaali- ja terveyslautakunnassa ja sitä oli pohjustettu jo kaupunginhallituksessa.

Lautakunta perustelee päätöstään resurssipulalla. Kaupunki pitää huolta jo tuhansista maahanmuuttajista, joita tulee koko ajan esimerkiksi pohjoisen pienten kuntien vastaanottokeskuksista niissä tapauksissa, joissa kolmivuotinen tukijakso on päättynyt.

Kotoutustyötä hoitaa kaupungissa Maahanmuuttajien yhteispalvelutoimisto, jossa työskentelee alle kymmenen henkilöä. Toimiston asiakasmäärä kasvoi viime vuonna 24 prosenttia ja asiakkaiden käyntikerrat ovat lisääntyneet samalla runsaasti.

- Me emme halua sortaa, vaan haluamme hoitaa vastuut, joita meillä jo on. Aivan suoraan tulijoita ei nyt oteta, sanoo Vantaan sosiaali- ja terveyslautakunnan puheenjohtaja Eija Grönfors (sd.) Uudelle Suomelle.

Määräaikainen keskeytys koskee tätä ja ensi vuotta. Asia herätti eilen runsasta keskustelua lautakunnassa, jossa on eniten jäseniä Kokoomuksesta ja SDP:stä, mutta myös Vihreät ja Perussuomalaiset ovat hyvin edustettuina. Grönforsin mukaan keskeytyspäätös oli yksimielinen.

Myös Vasemmistoliitosta löytyy ymmärrystä rajoituspäätökselle.

- Ottaessaan vastaan pakolaisia kotoutettavaksi on vastaanottavalla kunnalla oltava tarpeeksi resursseja järjestääkseen asian kunnolla. Se on vastaanottavan kunnan eettinen vastuu. Kotouttamisen epäonnistumisen kustannukset nousevat nopeasti. Siksi on parempi kunnallistasolla määräaikaisesti keskeyttää pakolaisten vastaanottaminen, jotta tästä eettisestä vastuusta selviydyttäisiin hyvin, kirjoittaa US-blogissaan päätöksen tehneeseen lautakuntaan Vantaalla kuuluva Teemu Hiilinen (vas.).

Helsingin naapurissa uskotaan, että kuntapaikkojen määräaikainen rajoittaminen ei vähennä sinne tulevien pakolaisten tai paluumuuttajien kokonaismäärää. Tämä johtuu siitä, että perheiden yhdistämispäätösten ja itsenäisen kuntamuuton kautta Vantaalle saapuu maahanmuuttajia erittäin paljon.

______________________________________________________________

YLE Helsinki: Vantaa keskeyttää pakolaisten vastaanoton

Vantaan kaupunki aikoo keskeyttää kuntapaikkojen antamisen pakolaisille kahden vuoden ajaksi. Kaupunki vetoaa resurssipulaan, sillä Vantaalle saapuu jatkuvasti enenevä määrä pakolaisia pienemmiltä paikkakunnilta.

Asiasta kertoi ensimmäisenä nettilehti Uusi Suomi.

Kysymys on siitä, että kaupunki keskeyttää nimenomaan kuntapaikkojen antamisen pakolaisille, ei siitä, etteikö Vantaalle seuraavan kahden vuoden aikana muuttaisi lainkaan pakolaisia, kertoo psykososiaalisten palveluiden päällikkö Anna Cantell-Forsbom.

Pakolaisia muuttaa Vantaalle tällä hetkellä niin paljon itsenäisesti, ettei kaupungilla ole resursseja kuntapaikkojen lisäämiseen.

– Kuntaan itsenäisesti muuttavien pakolaisten määrä on kasvanut viime vuonna yli 20 prosenttia. Sen lisäksi meillä on kesken perheiden yhdistämisprosesseja, jota kautta Vantaalle on tulossa toista sataa pakolaista tämän vuoden aikana, sanoo Cantell-Forsbom.
Keskeyttämisen toivotaan helpottavan kotouttamisruuhkaa

Cantell-Forsbomin mukaan pakolaisten määrä on kasvanut jopa räjähdysmäisesti viimeisen vuoden aikana. Kuntapaikkojen määräaikainen rajoittaminen on ainoa keino, millä kaupunki voi itse vaikuttaa. Keskeytyksellä halutaan turvata kotouttamispalvelut pakolaisille.

– Tämä keskeytys ei tietenkään auta tilanteeseen, vaan siirtää ruuhkaa. Toivomme kuitenkin tilanteen tasapainottuvan kahden vuoden ajan siten, että voimme turvata kotoutumispalveluita kaikille niille, jotka palveluita tarvitsevat.

Maahanmuuttajien yhteispalvelutoimisto huolehtii Vantaan kaupungin vastaanottamien pakolaisten ja entisen Neuvostoliiton alueelta saapuvien paluumuuttajien kotouttamistehtävistä maahanmuuton alkuvaiheessa.

Cantell-Forsbom korostaa, ettei Vantaa halua jatkossakaan rajoittaa pakolaisten määrää. Jotain olisi kuitenkin tehtävä hänen mukaansa, jotta kotoutumispalveluita voitaisiin antaa kaikille niitä tarvitseville.

– Toivon, että kiintiöpakolaisten vastaanotto jakautuisi tasaisemmin kuntien kesken, jotta resurssit riittäisivät. Suurin osa Vantaalle tulevista maahanmuuttajista tulee tänne edelleenkin työn perässä, huomauttaa Cantell-Forsbom.

Keskeyttämisestä päätti yksimielisesti Vantaan sosiaali- ja terveyslautakunta maanantaina.

______________________________________________________________

YLE Keski-Pohjanmaa: Pietarsaari ei ota pakolaisia

Pietarsaari ei ota tänä vuonna kiintiöpakolaisia. Sosiaali- ja terveyspuolen mukaan uudet kiintiöpakolaiset merkitsisivät kestämätöntä työkuormaa.

Myös koulutoimi katsoo, ettei se voi ottaa nykyistä suurempaa vastuuta maahanmuuttajien opetuksesta. Maahanmuuttajaoppilaiden määrä on kasvussa ilman kiintiöpakolaisiakin.

Pietarsaaressa on tällä hetkellä Oravaisten vastaanottokeskuksen sivutoimipiste ja siellä on yli sata turvapaikanhakijaa.

Alueen kuntien yhteistyölautakunta on suositellut 50-60 kiintiöpakolaisen ottamista tästä vuodesta alkaen.

Luoto, Pedersöre ja Kruunupyy ovat hyväksyneet päätöksen. Uusikaarlepyy katsoo, ettei sen asuntotilanne mahdollista pakolaisten vastaanottamista.

__________________________________________________________

Helsingin Sanomat: Pääkaupunkiseutu sulki ovet kiintiöpakolaisilta

Vantaa oli tähän viikkoon asti viimeinen kiintiöpakolaisia ottava pääkaupunkiseudun kaupunki.

Ei ole enää. Kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunta päätti maanantaina, ettei Vantaa ota kuntapaikoilla lainkaan kiintiöpakolaisia vuosina 2010 ja 2011. Asiasta kertoi Uusi Suomi.

Virkamiehet puolustavat lautakunnan päätöstä. Vantaan psykososiaalisten palveluiden päällikkö Anna Cantell-Forsbom vakuuttaa, ettei kyse ole rasismista vaan resurssipulasta.

"Rehellisesti sanottuna tämä on osoitus valtion ja muiden Uudenmaan kuntien suuntaan, että meidän resurssimme eivät enää riitä."

Vantaa ottaa mallia Helsingistä ja Espoosta, jotka eivät ota lainkaan kiintiöpakolaisia.

Yhteensä Vantaalle muutti viime vuonna noin 350 maahanmuuttajaa. Näistä 20 oli kiintiöpakolaisia.

Cantell-Forsbomin mukaan Vantaalla on tänä vuonna tulossa toistakymmentä perheenyhdistämistä.

"Huolestuttava signaali", kommentoi Suomen Punaisen Ristin maahanmuuttajaohjelman kehittämispäällikkö Johanna Matikainen päätöstä.

"Jo nyt uusia kuntia on vaikea saada mukaan ottamaan kiintiöpakolaisia. Kunnat vetoavat taloustilanteeseen, ja asenneilmapiirikin on hankaloitunut."