lauantai 6. maaliskuuta 2010

YLE: Suomessa asuvat irakilaiset äänestysmatkalle

YLE Uutiset: Suomessa asuvat irakilaiset äänestysmatkalle 6.3.2010

Suomessa asuvat irakilaiset ovat valmistautumassa sunnuntaisiin parlamenttivaaleihin. Äänestyspaikka on Tukholmassa, minne matkusti lauantai-iltana yli 300 Suomen irakilaista.

Lähes parikymmentä vuotta Suomessa asunut Ahmed Alhillo on odottanut äänestyspäivää jo pitkään. Helsingissä asuvan nelihenkisen perheen valmistelut matkaa varten alkavat olla loppusuoralla.

- Vaimo on valmistanut eväitä matkaa varten. Hän on tehnyt pitaleipää, kanaa ja ottaa myös kakkua mukaan. On hänellä ollut urakkaa aamusta asti, mutta on innoissaan lähdössä äänestämään, Ahmed Alhillo kertoo.

Keittiössä uuniin vilahtaa pitaleipä toisensa perään ja ilmassa on hyvän tuoksun lisäksi innostunut tunnelma. Alhillon kertoo, että edellisenä yönä keskustelut vaaleista valvottivat pitkään eikä risteilylläkään ole nukkumiseen aikaa. Matkalla puheet kääntyvät politiikkaan, mutta aikaa on myös kuulumisten vaihtoon ystävien ja sukulaisten kesken.

- Matka on äänestämistä varten, mutta se on myös perhematka. On mukavaa, että ihmisiä kokoontuu, siellä jutellaan ja nauretaan paljon.

Hänen mielestään kaikkia äänestämään lähtijöitä yhdistää kotimaan rakastaminen.

- Se on niin tärkeää, että emme tunne itseämme vieraiksi vaikka olemme asuneet niin kauan pois Irakista.

Äänestyspaikka saattaa muuttua

Ulkoirakilaiset ovat voineet äänestää Tukholmassa jo kahden päivän aikana. Suomessa äänen antaminen ei onnistu sillä äänestys järjestetään vain niissä maissa, joissa asuu yli 10 000 irakilaista. Suomessa irakilaisia on reilut 3 000.

Alhillon mukaan äänetyskäytäntöihin on luvattu muutoksia. Hän itse matkustaa toista kertaa Tukholmaan äänestämään mutta toivoo, että tulevaisuudessa vaaliuurnille pääsisi myös Suomessa.

- Ihmisiä kävi Irakin suurlähetystössä pyytämässä, että täällä voisi äänestää. Suurlähetystö oli yhteydessä Bagdadiin ja sinne hallitukseen. He pahoittelivat, ettei äänestäminen onnistu tällä kertaa, mutta lupaavat, että ensi kerralla se onnistuu.

Alhillon mukaan demokaratian saaminen Irakiin on tärkeää eikä kukaan saisi jättää ääntään käyttämättä. Usko uuden parlamentin vaikutusvaltaan on vahva.

- Toivomme, että Irakista tulisi samanlainen demokraattinen tasavalta kuin Suomesta. Aina puhumme, että Suomi on ykkösmaa demokratian näkökulmasta. Täällä kaikki toimii hyvin ja perustuslaki on loistava.

Kahden pienen tytön isälle on jo kauan ollut selvää, kenelle hän äänensä sunnuntaina antaa.

- Aion äänestää ihmistä, joka on tehnyt eniten Irakille ja irakilaiselle.