torstai 8. huhtikuuta 2010

Aamulehti: Somalijohtaja: Työtön ei saisi perhettä Suomeen

Aamulehti: Somalijohtaja: Työtön ei saisi perhettä Suomeen 8.4.2010

Pakolaisena Somaliasta Suomeen muuttanut Nur Mohamed, 42, on kriittinen Suomeen tulevien maanmiestensä perheenyhdistämisistä.

Somali Community in Finland ry:n puheenjohtajana toimivan Nur Mohamedin mukaan työttömillä ei pitäisi olla oikeutta perheenyhdistämiseen.

- Jos somalialainen työskentelee bussinkuljettajana tai rakennuksilla, hänellä on oikeus saada oma perhe tänne. Jos henkilö on työtön ja saa toimeentulotukea, koko prosessi on vaikea. Siitä tulee iso lasku, vuonna 1992 Suomeen muuttanut espoolainen sanoo.

Ulkomaalaislaissa on kirjaus toimeentuloedellytyksestä perheenyhdistämisissä. Sitä ei sovelleta, jos tapaus koskee suojelun tarpeen täyttävää ulkomaalaista. Somalialaiset täyttävät usein tämän kriteerin.

Ydinperheen ulkopuolisia hakemuksia tuli Maahanmuuttovirastoon Somaliasta 1 256 kappaletta 2009. Suuri osa näistä koskee kasvattilapsia. Viime vuonna 74 venäläistä haki Suomeen ydinperheen ulkopuolelta. Heistä suuri osa oli isoäitejä.

Maahanmuuttoviraston maahanmuuttoyksikön johtaja Heikki Taskinen arvelee, että ulkomaalaislain säädösten avaaminen voi kääntää mummojen katseet Suomeen.

- Venäjältä haetaan harvoin, koska luvanhaku maksaa ja mahdollisuudet luvansaantiin ovat pienet. Jos linjaa muutetaan, voi olla, että hakemusten määrä lisääntyy. Totta kai sillä on signaalivaikutus, jos linja on tiukka.

Toni Viljanmaa