sunnuntai 11. huhtikuuta 2010

HBL: "SDP-ledningen närmar sig fältet"

HBL: "SDP-ledningen närmar sig fältet" 11.4.2010

Fältet och det förestående riksdagsvalet sätter press på SDP:s invandrarpolitik. Bland de finlandssvenska socialdemokraterna efterlyser man mera ärlighet och realism i debatten. Också svåra saker ska lyftas på bordet.

Den socialdemokratiska ledningen har tagit en hårdare position i invandrarpolitiken. Men egentligen har den kommit närmare fältet.

Den bedömningen gjorde riksdagsledamoten Jacob Söderman då de finlandssvenska socialdemokraterna (FSD) i går samlades till fullmäktigemöte.

– Det är alldeles klart att vi behöver mera invandrare för att garantera levnadsstandarden i framtiden. Men att vi lite mera går mot vad fältet känner är inte farligt, säger han.

FSD-ordföranden Steven Frostdahl vittnar om missnöjet ute i bygderna. Det handlar bland annat om bulgarer och rumäner som kommer hit och lyfter understöd men också om somaliska barn, som söker asyl för att sedan kunna ta hit sina föräldrar.

– Det är en gängse uppfattning att kapaciteten inte räcker till för att hantera alla. Regeringen borde också se till vår egen arbetskraft bättre, säger Frostdahl.

SDP-ordföranden Jutta Urpilainen underströk nyligen att de som kommer till Finland bör leva enligt landets seder. I veckan undrade hon också om regeringen faktiskt gör rätt i att underlätta arbetskraftsrelaterad invandring i ett läge då Finland har 300 000 arbetslösa. Riksdagsledamoten Maarit Feldt-Ranta har redan tidigare varit inne på samma spår.

– Regeringen gör en politisk miss då man öppnar portarna i det här läget. De experter jag har hört tycker lika, säger Feldt-Ranta.

"Omöjlig ekvation"

Migrationsminister Astrid Thors (sfp) har kritiserat SDP för att gå ut med dubbla budskap och blanda ihop äpplen och päron. Det lagförslag som ska underlätta arbetskraftsrelaterad invandring handlar enligt henne framförallt om att åtgärda ett byråkratiskt system som inte har fungerat.

Det gäller dessutom bara invandrare från länder utanför EU och har således inget att göra med till exempel de många ester som tas in till finländska byggprojekt.

Men Feldt-Ranta köper inte argumentet.

– Volymen invandrare ska öka men samtidigt skärs resurserna för övervakning av arbetsgivare och arbetsvillkor ner. Det är en omöjlig ekvation.

På FSD-mötet i går fick Thors emellertid också stöd.

– Det här är inget nollsummespel. Att hålla fast vid byråkratiska hinder skapar inga nya arbetsplatser. För det behövs ett mångfald av åtgärder. Vår egen arbetskraft och de som kommer hit tävlar i de flesta fall inte heller om samma jobb, tror Folke Sundman från Helsingfors.

Karita Blom från Vasa och Nina Lindroos-Holmström från Raseborg håller med.

– Det är helt fel att ställa vår egen arbetskraft och invandrarna mot varandra. Och vem är vi att säga att kom inte hit, undrar Lindroos-Holmström.

– Jag förstår att man kanske måste begränsa invandringen om man tänker realpolitiskt och ställer den i relation till vår egen arbetslöshet men å andra sidan måste vi se saken ur ett globalt perspektiv. Vi kan inte fortsätta att bygga vår välfärd på de fattiga länderna och klädkedjornas billiga slavarbetskraft i Indien och Bangladesh, säger Blom.

Bilar brinner om inget görs

Men om Thors ser äpplen och päron i SDP-toppens resonemang om den arbetskraftsrelaterade invandringen hittar Feldt-Ranta dem i Bloms tankebyggnad om solidaritet med underbetalda i andra länder.

– Det är inte fattiga sömmerskor från Indien som kommer hit utan välutbildade filippinska sjuksköterskor. Vi får en dubbel arbetsmarknad med slavvillkor.

Feldt-Ranta, som fram till slutet av maj ska få ihop ett invandrarpolitiskt programutkast för SDP, ser de splittrade åsikterna i partiet som en utmaning..

Det handlar både om arbetsrelaterad invandring och om regelrätt flyktingpolitik.

– Vi ska ha solidaritet men också se realiteterna. Vi ska vara ärliga, stanna upp och medge att det inte alltid har gått så bra. Inrikesministeriets kanslichef Ritva Viljanen säger att bilar brinner också hos oss om ett par år om ingenting görs nu.