torstai 8. huhtikuuta 2010

HS: Rakennusliitto pelkää työmaiden hämäräbisneksen leviävän Lappiin

Helsingin Sanomat: Rakennusliitto pelkää työmaiden hämäräbisneksen leviävän Lappiin 8.4.2010

Rakennusyhtiö Skanska aikoo värvätä Rovaniemelle noin 40 virolaista rakennusmiestä rakentamaan valtion tietotekniikan hallintokeskusta, vaikka kaupungissa on lähes 400 työtöntä rakentajaa. Koko Lapissa on yli tuhat työtöntä rakentajaa.

Rakennusliitto järjestää perjantaina työnseisauksen vastalauseena Skanskan toiminnalle. Kansanedustaja Esko-Juhani Tennilä (vas) on lisäksi jättänyt Skanskan toimista eduskuntakyselyn. Tennilän mielestä on sopimatonta, että valtion työmaalle värvätään halpatyövoimaa.

Skanskan toimitusjohtajan Juha Hetemäen mukaan virolaisten tuomisessa on kyse hyvästä rakennusjäljestä. Hänen mielestään Lapista ei löydy riittävästi urakkaan sopivaa työvoimaa.

"Skanska maksaa virolaisille Suomen työehtosopimuksen mukaista palkkaa, vaikka työntekijät ovat virolaisen tytäryhtiön Skanska EMV:n palveluksessa", sanoo Skanskan Pohjois-Suomen aluejohtaja Sakari Jämsä.

Rakennusliiton Lapin aluepäällikön Heimo Lahtelan mielestä Skanska sekoittaa rakennusalan kilpailu- ja työmarkkinoita Lapissa. Virolaisten tuonti ei hänen mielestään voi olla kannattavaa, sillä heille pitäisi järjestää myös asunto ja maksaa päiväraha.

"Markkinat ovat jo sekaisin pääkaupunkiseudulla. Eilen kaksi rakennusalan yrittäjää soitti minulle. He kertoivat vetäytyvänsä Helsingin rakennusmarkkinoilta, koska siellä ei pärjää, jos maksetaan työehtosopimuksen mukaista palkkaa ja sosiaaliturvamaksuja."

Lahtela on kuullut, että helsinkiläistyömailla virolaisilta voidaan ottaa palkkaa takaisin tai kaikkia työtunteja ei merkitä ylös. Hän pelkää, että etelän hämäräbisnes leviää Lappiin.

Suomessa työskentelevien ulkomaisten rakentajien määrän arvioidaan olevan 30 000. Samanaikaisesti Suomessa on noin 14 000 työtöntä rakennusmiestä. Virolaisten ryntäyksen taustalla on Viron taantuma, joka on pysäyttänyt rakentamisen maassa lähes kokonaan.