keskiviikko 7. huhtikuuta 2010

Karjalainen: Rasisteja ei ole tavoitettu

Karjalainen: Rasisteja ei ole tavoitettu 7.4.2010
Karjalainen, pääkirjoitus: Raukkamaiset rikokset ”kritiikin” päämäärityksinä

Joensuussa ja Kontiolahden Lehmossa tehtiin pääsiäisviikonloppuna useita rasistisiksi epäiltyjä rikoksia tehtailleet ovat edelleenkin tavoittamatta. Rikosylikomisario Jorma Alvila sanoo, että poliisi tutkii tapauksia tiivisti ja on tähän mennessä tehnyt useita tarkistuksia.

– Työ on ollut lähinnä niin sanottua poissuljentaa eli mahdollisten epäiltyjen karsimista,kuvailee Alvila.

Yhtäkään epäiltyä poliisi ei ole vielä pidättänyt tai ottanut kiinni.

Alvila myöntää kuitenkin, että yksi tutkintalinja on vuosi sitten keväällä samoilla asioilla Joensuussa ja Kontiolahdella liikkunut poikaporukka.

– Kyllä tässä vanhasta kaartista taitaa olla kyse, sanoo Alvila.

Viime lauantain ja sunnuntain välisenä yönä joutui Joensuussa ja Kontiolahdella ilkivallankohteeksi kuusi autoa, joiden kaikkien omistajat ovat ulkomaalaistaustaisia. Autojen lisäksi ilkivallantekijät rikkoivat ikkunoita kahdesta ravintolasta, joista toisella on ulkomaalaistaustainen omistaja ja toisessa työskentelee ulkomaalaislähtöisiä henkilöitä.

Joensuun keskustassa renkaat puhkottiin henkilöautoista kerrostalon parkkipaikoilla Kirkkokadulla ja Merimiehenkadulla sekä Rantakylässä Latolankadulla, Hukanhaudalla Karjamäentiellä ja Noljakassa Noljakankaaren ostoskeskuksen parkkipaikalla. Kirkkokadulla rikottiin myös Ravintola Jecikan ikkunat.

Kontiolahden Lehmossa ikkunoita rikottiin Sammalkadulla sijaitsevasta Pizzeria & Cafe Agorasta. Pizzerian pihalle pysäköidystä henkilöautosta puhkottiin renkaat ja rikottiin tuulilasit. Sammalkadulla oli vahingoitettu myös toista ulkomaalaistaustaisen henkilön omistamaa autoa.

Ei yhteensattumia

Ulkomaalaislähtöisten autoja rikottiin myös pääsiäistä edeltävänä viikonloppuna. Tuolloin renkaita puhkottiin Karjamäentiellä ja Kiulutiellä.

Poliisi oli jo viikonvaihteessa lähes varma siitä, että tapaukset eivät ole yhteensattumia. Poliisi uskoo, että kyse on suunnitelmallisesti toimivasta porukasta, joka hakemalla hakee ilkivallan kohteet ja tekijät tietävät, mihin iskeä.

Rasistiset rikokset olivat nousussa jo viime vuonna Pohjois-Karjalassa. Viime vuoden maalis-huhtikuussa Joensuussa ja Kontiolahdella liikkui joukko nuoria, jotka rikkoivat ulkomaalaistaustaisten omistamia henkilöautoja.

Kontiolahden Lehmossa tiukattiin syksyllä ulkomaalaistaustaisen henkilön auto jopa palamaan.

Poliisi kaipaa tietoja vahingonteoista. Havaintoja otetaan vastaan numerossa 071 875 6500.

______________________________________

Karjalainen: Raukkamaiset rikokset ”kritiikin” päämäärityksinä

Joensuussa, Kontiolahdella ja Lieksassa tehtiin pääsiäisen seutuun tukku rikoksia, joiden kohteena olivat ulkomaalaistaustaiset ihmiset. Kyse on selkeästi ja yksiselitteisesti rasismista ja rasistisista rikoksista, jotka selkeästi ja yksiselitteisesti on tuomittava. Mikään sattuma ei voi selittää sitä, että lyhyen ajan sisällä maahan muualta muuttaneiden autoista puhkotaan renkaita ja rusikoidaan autoja muutenkin sekä särjetään ravintoloiden ikkunoita.

Pohjoiskarjalaisen vihanpurkauksen syyksi näyttää riittävän se, että maahanmuuttajat pyrkivät elämään maassa maan tavalla. Kun syntyperäinen suomalainen hankkii auton ja käy työssä, häntä kiitetään ahkeraksi ja osaavaksi kansalaiseksi. Yhteiskunnan peruspilareihin kuuluvat yrittäjät, jotka työllistävät itsensä lisäksi muitakin ihmisiä. Heille myönnetään yrittäjäpalkintoja.

Maahanmuuttajia sen sijaan solvataan milloin milläkin perusteella. Milloin he saavat vihat päälleen siitä, etteivät he saa työtä ja elävät sosiaalituilla – ja niin kuin nyt taas kerran – koska he tekevät työtä ja työllistävät samalla jopa muitakin.

Säästettiinpä ajokortti- ja autorahat toimeentulotuesta tai palkkarahoista, niin maahanmuuttaja kuin syntyperäinenkin suomalainen joutuu elämään tarkalla budjetilla. Jokainen autonomistaja tietää lisäksi, kuinka paljon vakuutukset, polttoaine ja huollot maksavat. Maahanmuuttajilla on hyvin harvoin mahdollisuutta kiertää verotusta käymällä tankkaamassa Venäjällä.

Puheet siitä, että maahanmuuttajien ajokortit tai autot maksettaisiin sosiaalitoimistosta, ovat täyttä pötyä ja raukkamaista kiihottamista kansanryhmää vastaan. Asioista kannattaisi ottaa selvää ennen kuin julistaa niitä totuuksina. Maahanmuuttajat saavat samanlaista päivärahaa kuin muutkin Suomessa asuvat.

Kaikesta huolimatta jotkut katsovat oikeudekseen paitsi vahingoittaa toisten omaisuutta myös tuhota yritteliäisyyttä ja yrittäjyyttä, joka lisää kaikkien Suomessa asuvien hyvinvointia.

Poliisi tarttui viikonvaihteen rasistisiin rikoksiin tiukasti, mutta poliisi tarvitsee työssään kansalaisten tuen. Jokaisen velvollisuus on nähdä, eikä kenelläkään ole varaa sulkea silmiään tai kääntää katsettaan terrorilta. Vaarallisinta rasismissa on myötäily.

Nyt ratkaistaan suomalaisen kansalaisyhteiskunnan suuntaa. Haluammeko me elää pelotta tasa-arvoisessa ja vapaassa maassa? Pelko ei tule tänne maahanmuuttajien mukana vaan heidän mukanaan, jotka purkavat omaa ahdistustaan maahanmuuttajiin. Vaikka Suomessa ei olisi edes suomenruotsalaisia tai romaaneja, ”supisuomalaistenkin” joukosta löytyisi ”toisenlaisia”, joita voitaisiin lyödä niin henkisesti kuin konkreettisestikin.