torstai 1. huhtikuuta 2010

MTV3: Romanikerjäläisten määrän odotetaan jälleen kasvavan

MTV3: Romanikerjäläisten määrän odotetaan jälleen kasvavan 1.4.2010
Kansan Uutiset: Romaniperheitä uhattiin huostaanotolla
Kansan Uutiset: ”Ei uhkailtu, vaan kerrottiin”
Turun Sanomat: Kevät toi taas romanikerjäläiset Turun kaduille 2.4.2010

Sosiaalivirasto odottaa romanikerjäläisten määrän kasvavan jälleen kevään ja alkukesän aikana. Helsingin kaupungin sosiaaliviraston johtava asiantuntija Jarmo Räihä kertoo, että liikenne Suomeen on lisääntynyt jo muutaman viikon ajan.

- Nyt kolmisen viikkoa on ollut kasvavaa liikennettä Suomeen ja tietojen mukaan voidaan odottaa, että heitä saapuu tänne kevään ja kesän aikana lisää. Me olemme saaneet tietoa lähinnä meidän omilta projektityöntekijöiltämme, jotka ovat kuulleet asiasta romaneilta itseltään, mutta myös Romanian Suomen suurlähetystöltä on tullut tällaista samanlaista tietoa että määrä tulee lisääntymään, Räihä kertoo.

Sosiaalivirasto haluaa ratkaista tilanteen ilman pakkokeinoja

Helsingin kaupungin sosiaaliviraston ensisijaisena prioriteettina on huoli alaikäisistä lapsista. Viikon alussa sosiaalityöntekijät tekivät ilmoituksen perusteella tarkastuskäynnin Helsingin Sörnäisissä sijaitsevaan leiriin.

- Meidän pitää huolehtia siitä. että lapset elää turvallisissa olosuhteissa ja meidän näkemyksen mukaan ja monen muunkin tahon mukaan ne olosuhteet ovat puutteelliset siellä.

Sosiaalivirasto on yrittänyt pitää auki keskusteluyhteyttä romaneihin ja välttää minkäänlaisia pakkotoimia.

- Kyllä tämä on niin vaikea asia ratkaistavaksi, että kieli keskellä suuta pitää kulkea. Tilanne on siellä nyt aika huono, siellä on kolme alaikäistä lasta. Sitä on kuitenkin yritetty rauhanomaisesti purkaa neuvottelemalla eikä ole lähdetty esimerkiksi purkamaan niitä leirejä, johon ehkä lainsäädännölliset perusteet olisi voinut olla, Räihä kertoo.

Puheet romanien uhkailusta lasten huostaanotolla Räihä kiistää.

- Huostaanotto on äärimmäinen keino, eikä sosiaaliviraston linjana ole ollut huostaanottojen tekeminen tässä asiassa vaan me ollaan pyritty informoimaan näitä henkilöitä, että tällaisissa olosuhteissa ei voi asua ja että heidän pitäisi järjestää asumisensa jollain muulla tavalla.

Katja Rönkkö

___________________________________________

Kansan Uutiset: Romaniperheitä uhattiin huostaanotolla

Helsingissä kiistellään Sosiaalikeskus sataman pihalla asuvien Romanian romanien kohtalosta. Romanien asiaa ajavan Vapaa liikkuvuus -verkoston mukaan Helsingin kaupungin sosiaalityöntekijät ilmoittivat maanantai-iltana romaniperheille, että niiden on poistuttava alueelta viikon kuluessa.

Asuntovaunuihin majoittuneita perheitä kehotettiin joko siirtymään Rastilan leirintäalueelle tai Suomen ulkopuolelle. Vapaa liikkuvuus -verkostosta todetaan, että perheiltä uhattiin muussa tapauksessa ottaa lapset huostaan.

Muun muassa romanien asuinolosuhteiden parantamiseksi kampanjoiva Vapaa liikkuvuus -verkosto painottaa sitä, että romanilasten tahdonvastaiselle huostaanotolle ei ole laillisia perusteita.

Lastensuojelulla pelotellaan

Torstaina romaniperheet olivat yhä majoittuneina Sataman pihalle. Katja Tuominen Vapaa liikkuvuus -verkostosta kertoi, että perheillä ei ole aikomusta lähteä sieltä.

Romaneja asuu alueella muutama kymmen, lapsia heistä on kymmenkunta.

Verkosto arvioi, että sosiaalitoimi on Helsingissä valjastettu romaniperheiden maasta käännyttäjäksi lastensuojelun nimissä, koska poliisi ei voi käännyttää EU-kansalaista, ellei todistettavasti yli kolmen kuukauden yhtäjaksoinen maassaoleskeluaika ole ylittynyt.

Sataman alueella oleskelevat perheet ovat kotoisin Romaniasta.

– Sosiaaliviranomaisten toimilla ei ole mitään suhdetta lasten etujen turvaamiseen. Kyse on puhtaasti ihmisten pelottelusta ja häirinnästä, Tuominen toteaa.

Iltamyöhään vierailulle

Verkosto aktivoitui romanien asiassa, koska se epäilee, että nyt on tapahtumassa sama kuin tammikuussa. Silloin Diakonissalaitoksen tiloihin hätämajoitetut romanit poistuivat maasta.

Verkosto ihmettelee sosiaalityöntekijöiden maanantaisen vierailun ajankohtaa.

– Mikäli viranomaisten toimet kestäisivät päivänvaloa, miksi he tulevat sosiaalikeskukselle iltamyöhään, eivätkä suostu keskustelemaan? kysyy Kaisu Suopanki Vapaa liikkuvuudesta.

Hän arvioi kaupungin käyttävän lastensuojelulakia romanien oleskelun hankaloittamiseksi.

– Kaupungin on lopetettava romanien vainoaminen ja laiton uhkailu, hän sanoo.

Romaneille todellinen uhka

Verkoston edustajat ihmettelivät myös sitä, että huostaanotolla uhataan perehtymättä perheiden tilanteeseen. He huomauttavat, että tarvetta ottaa lapset kiireellisesti huostaan ei ollut, sillä huostaanottoa ei suoritettu maanantaina.

– Näille ihmisille on viestitetty, että heiltä viedään lapset, jos he eivät poistu maanantaihin mennessä. Heistä se on todellinen uhka, Tuominen sanoo. Hänen mukaansa verkosto on käynyt asian vielä torstaina läpi romanien ja tulkin kanssa ja se on selvä: Romaneja on kehotettu poistumaan lastensuojelutoimilla uhaten.

– Heitä ei ole syytä epäillä, sillä samalla tavalla kaupunki toimi tammikuussa.

Tuominen ihmettelee kaupungin logiikkaa. Hänestä kyse on painostuksesta.

– On omituista myös se, että pieni vauva halutaan erottaa äidistään. Kuulostaa myös kummalliselta, että tullaan sanomaan, että huostaan otetaan ryhmä lapsia.

____________________________________________

Kansan Uutiset: ”Ei uhkailtu, vaan kerrottiin”

Helsingin kaupungin mukaan sosiaalityöntekijät menivät maanantaina tapaamaan Sosiaalikeskus Sataman alueelle majoittuneita Romanian romaneja, koska olivat saaneet lastensuojeluilmoituksen.

– Sen mukaan leirissä on pieniä lapsia vailla hoitoa ja huolta, johtava asiantuntija Jarmo Räihä Helsingin sosiaalivirastosta sanoo.

– Sosiaalipäivystys teki sitten sinne rutiinikäynnin yhdessä poliisin kanssa, kuten tapana on.

Hänen mukaansa tilanteesta tehty raportti kertoo, että paikalla tavattiin kolme alaikäistä lasta.

– Vanhemmille kerrottiin, että lapset eivät voi Suomessa elää tällaisissa olosuhteissa, koska ne ovat lasten kasvulle turvattomat olosuhteet. Kerrottiin, että lasten asuminen pitäisi järjestää turvallisesti.

Räihän mukaan romanit olivat ilmoittaneet olleensa maassa vain pari päivää ja etsivänsä asuntoa lähiseudulta.

– Heille kerrottiin Rastilan leirintäalueesta. Siihen tilanne jäi, Räihä sanoo.

Ei uhkailua

Räihä korostaa, että kaupunki on linjannut huostaanotot äärimmäisiksi toimenpiteiksi.

– Eikä näitä ongelmia ratkaista huostaanotoilla, hän sanoo ja muistuttaa, että talvipakkasilla romaneille järjestettiin tilapäismajoitus.

– Silloinkaan ei lähdetty huostaanottotoimenpiteisiin.

Hän sanoo, että maanantain tapahtumien raportista ei ilmene huostaanotolla uhkailua.

– Mutta varmaankin työntekijät ovat kertoneet, että noissa olosuhteissa ei voida olla ja sieltä täytyisi lähteä. Varmaan on myös kerrottu huostaanoton viimesijaisuudesta, hän arvelee.

Ilman suihkua ja vessaa

Sopimattomilla olosuhteilla sosiaalitoimi tarkoittaa tässä tapauksessa käymälöiden ja pesutilojen puuttumista, epämääräisiä sähkövirityksiä ja epäsiistiä ympäristöä.

– Eivät lapset voi tuollaisissa olosuhteissa asua, Räihä arvioi ja toteaa, että Rastilan leirintäalueella on suihkut ja käymälät.

Hänen mukaansa raportista ei myöskään ilmene aikarajaa, jonka puitteissa romanien olisi vaihdettava paikkaa. Hän uskoo, että seuraavan kerran romaneihin ollaan yhteydessä joskus ensi viikolla. Ei kuitenkaan maanantaina, sillä se on pyhäpäivä.

____________________________________________

Turun Sanomat: Kevät toi taas romanikerjäläiset Turun kaduille

Ensimmäiset romanikerjäläiset ovat ilmestyneet Turun keskustaan talven jälkeen. Poliisin mukaan viimeksi tiistaiaamuna ruotsinlaivojen mukana Turkuun saapui joukko romaneja autoillaan. Tarkkaa tietoa heidän määrästään ei kuitenkaan ole. Parhaillaan romaneja saapuu maahan päivittäin.

– Viimeisten kuukausien aikana heitä on liikkunut joitain kymmeniä. Määrää on vaikea arvioida, koska he tulevat ja häipyvät pian uudestaan. Ovat niin liikkuvaa porukkaa, sanoo komisario Marko Heikkilä Varsinais-Suomen poliisin tilannekeskuksesta.

Kerjäämiseen poliisi voi puuttua vasta siinä vaiheessa, kun se muuttuu häiritseväksi tai uhkaavaksi. Toistaiseksi ongelmia onkin aiheutunut lähinnä erilaisista kaupusteluyrityksistä.

Kaupungin sosiaalitoimi, poliisi ja seurakunnan diakoniatyön edustajat pitivät alkuviikosta yhteispalaverin, jonka tarkoitus oli varautua romanien tuloon.

– Mitään erityisempää palaverissa ei käyty, vaan varmistettiin, että kaikki tietävät missä mennään, kertoo johtava sosiaalityöntekijä Kaarina Katas .

Tosin Kataksen mukaan on vielä liian varhaista tietää, missä mennään. Kukaan ei osaa ennustaa, kuinka paljon romaneja Turkuun saapuu kesäksi.

Lapset polttavin ongelma

Kaupunki ei ole suunnitellut aktiivisia toimia siltä varalta, että romaneja ilmaantuu katukuvaan runsaasti ja heistä koituu ongelmia. Kataksen mukaan lasten asema seurueiden matkassa on polttavin ongelma, johon puututaan tarvittaessa. Romaneilla olisi oikeus myös toimeentulotukeen tarvittaessa, mutta heitä on yleensä vaikea saada itse hakemaan apua.

– Lasten asemaan puututaan aina, jos he ovat sellaisessa tilanteessa, mikä ei lapsille sovi. Viime kesänä siihen liittyviä yhteydenottoja tuli aika paljon sekä meille että hälytyskeskukseen, Katas kertoo.

Myös Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän diakoniatyö on varautunut auttamaan romaneja vasta tarvittaessa.

– He ovat samassa tilanteessa kuin muutkin asiakkaat. Esimerkiksi viime vuonna heiltä tuli yhteydenottoja melko hajanaisesti, sanoo diakoniajohtaja Hannu Suihkonen.

Erityisiä majoitusratkaisuja romaneja varten ei ole suunnitteilla sen paremmin kaupungilla kuin seurakunnissakaan. Poliisin mukaan Turun seudulla liikkuvat romaniseurueet asuvat useimmiten autoissa. Heitä on tavattu niin nukkumasta moottoriteiden taukopaikoilla ja parkkipaikoilla kuin myös peseytymästä huoltoasemilla.

Poliisin neuvo on viimevuotiseen tapaan, että kerjäläisille ei kannata antaa rahaa. Toiminnan on epäilty olevan ainakin jonkin verran organisoitua.

– Tästä on keskusteltu myös avustusjärjestöjen kanssa. Lisäksi usein heidän käyttämänsä ajoneuvokanta on, ellei nyt ihan uudenkarheaa, niin sellaista, että siellä näkyy bemaria ja muita arvoautoja. Onhan se kieltämättä hieman hassu yhtälö, komisario Heikkilä pyörittelee.

Viranomaiset kokoontuvat pohtimaan romanitilannetta vielä uudelleen kevään aikana. Tarvittaessa tilannetta seurataan tarkemmin kesällä.