torstai 8. huhtikuuta 2010

Vartti: Kerjäläiset yleistyneet lähiöissä

Vartti: Kerjäläiset yleistyneet lähiöissä 8.4.2010

Moni on nähnyt kerjuukuppejaan ravistelevia Romaniasta saapuneita kerjäläisiä ja katusoittajia kulmilla, joissa heihin ei aiemmin ole törmännyt.

- Määrät ovat lisääntyneet ja toiminta-alue on siirtynyt ydinkeskustasta ympäri kaupunkia, myös ympäri Suomea, johtava asiantuntija Jarmo Räihä Helsingin sosiaalivirastosta kertoo.

Romanian romanien kerjäläistoiminnassa ei näy kuihtumisen merkkejä.

- Heillä on omia eri maiden rekistereissä olevia henkilö- ja pakettiautoja, joilla he liikkuvat laajemmalla säteellä, Räihä tietää.

Pääsiäisviikolla Helsingissä tavattiin 117 Romanian romania. Määrä on sosiaaliviraston arvion mukaan viime kevättä vastaava.

Uusia kerjäläisiä on saapunut pääkaupunkiseudulle jo pääsiäisen jälkeen, ja lisää on mitä ilmeisimmin luvassa.

- Helsingin kaupunki pyrkii seuraamaan tätä ilmiötä erittäin tiiviisti, päivittäin. Haluamme pitää tämän ongelman mahdollisimman pienenä ongelmana. Kaupungin näkemys kerjäämiseen on myös lieveilmiöiden pitäminen hallinnassa, Räihä sanoo.

Kerjäläisten määrän kasvun rajoittamiseksi ei kuitenkaan ole löydettävissä helppoja ratkaisuja. EU-alueella liikkuvat Romanian romanit elävät kotimaassaan äärimmäisessä köyhyydessä ja syrjinnän kohteina.