sunnuntai 11. huhtikuuta 2010

Verkkouutiset/Ben Zyskowicz: "Perusteettomat turvapaikkahakemukset saatava kuriin"

Verkkouutiset/Ben Zyskowicz: "Perusteettomat turvapaikkahakemukset saatava kuriin" 11.4.2010

Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Ben Zyskowicz eritteli tiistaina eduskunnan täysistunnossa maahanmuuttoasioita. Eduskunta käsitteli kotouttamista ja turvapaikanhakijoiden vastaanottamista koskevan lain muutosta.

Tämän viikon Nykypäivä-lehdessä Zyskowicz on analysoinut lisää sitä, milloin maahanmuutto on myönteistä ja milloin taas siitä on syntynyt meille ongelmia. Hänen mukaansa todellisia ongelmia ovat perusteettomat turvapaikkahakemukset ja ankkurilapset mahdollistava järjestelmä.

Ben Zyskowiczin mukaan Suomessa valitettavasti puhutaan sekaisin työperäisestä maahanmuutosta ja humanitäärisestä maahanmuutosta.

Työperäisessä maahanmuutossa on vain vähän ongelmia.

Humanitääriseen maahanmuuttoon kuuluvia kiintiöpakolaisia Suomi ottaa vuosittain noin 750.

Toinen osa humanitääristä maahanmuuttoa ovat turvapaikanhakijat ja myönnettyihin oleskelulupiin liittyvät perheiden yhdistämiset. Ben Zyskowiczin mukaan monet ongelmat liittyvät näihin.

Vuonna 2007 Suomeen tuli 1 500 turvapaikanhakijaa. Vuonna 2009 heitä oli jo 6 000.

Hyväksikäyttöä

- Uskallan väittää, että kun erilaisissa gallupeissa saadaan sellaisia tuloksia, että suomalaiset eivät halua uusia maahanmuuttajia, niin tulokset johtuvat lähinnä niistä kokemuksista, mitä ihmisillä on turvapaikanhakijoista ja meidän turvapaikkajärjestelmiimme liittyvistä hyväksikäyttöilmiöistä, Ben Zyskowicz sanoo.

Viime vuoden noin 6000 turvapaikkahakemuksesta 60 prosenttia oli perusteettomia. Niitä tekivät mm. EU-maista tulleet hakijat, joista yli 700 henkeä tuli Bulgariasta.

Ben Zyskowiczin mukaan nämä perusteettomat hakemukset ruuhkauttavat prosessejamme ja vastaanottokeskuksiamme.

Suomen käsitellesssä hakemuksia hakijat jäävät tänne. Näin hakemuksiin tuhlautuu vuosittain kymmeniä miljoonia euroja.

- EU-maiden hakijoista jokainen käytännössä tietää, että hakemus on perusteeton ja että he eivät voi saada turvapaikkaa Suomesta.

- Mutta jo prosessin kesto ja sen kuluessa maksettavat taloudelliset etuudet ovat olleet riittävä syy hakea Suomesta turvapaikkaa, ja osa näistä hakijoista on hakenut sitä Suomesta jo useamman kerran, Zyskowicz arvostelee.

- Bulgaria ja Romania eivät kohtele omia vähemmistöjään, lähinnä romanivähemmistöään, ihmisarvoisella tavalla. Tähän ei voida saada korjausta siten, että ne ihmiset, joita siellä kiistatta kohdellaan surkeasti, tulevat Suomeen turvapaikanhakijoina.

Kokoomusedustajan mukaan mitkään viranomaisten resurssilisäykset eivät riitä, jos samanaikaisesti Suomella on liikaa "vetovoimatekijöitä" - eli täältä saa esimerkiksi parhaat etuudet.

- Mikään Euroopan Unionin maa ei käsittele yhtä perusteellisesti ja yhtä suurin taloudellisin kompensaatioin EU:n jäsenmaista tulevia turvapaikkahakemuksia kuin oma maamme Suomi, hän toteaa.

Ankkurilapset

Iso ryhmä perusteettomia turvapaikkahakemuksia ovat ns. Dublin-tapaukset.

Ben Zyskowicz on ensi kertaa kasannut arvion heidän lukumäärästään ja päätynyt siihen, että heitä oli viime vuonna noin 1 300.

He ovat saaneet oleskeluluvan tai ovat jo prosessissa muualla, mutta he hakevat lupaa myös Suomesta, kunnes heidät täältä palautetaan ao. maahan.

- Miksi he tulevat Suomeen? Sitä sopii kysyä. Väitän, että meidän toimeentulotukemme leikattunakin on parempi kompensaatio kuin mitä näissä maissa, useissa ainakin, maksetaan. Sen vuoksi siihen on puututtava, jotta näistä perusteettomista hakemuksista voidaan päästä pitkälle eroon, Ben Zyskowicz sanoo.

Kansanedustaja kehuu uutta lakiesitystä ikätestien laillisen pohjan vahvistamisesta, väärien tietojen antamisen sanktioimisesta ja kasvattilapsilla kikkailun estämisestä.

Hänen mukaansa ankkurilapset ovat silti vakava ongelma.

He ovat alaikäisenä yksin Suomeen lähinnä Somaliasta tulevia turvapaikanhakijoita, jotka saavat oleskeluluvan yleensä suojelun tarpeen perusteella.

Viime vuonna heitä tuli noin 550.

- He tulevat tänne ihmissalakuljetusten kuljettamina ja sukulaisten ja perheittensä maksamina. Meidän järjestelmämme tänä päivänä kannustaa tällaiseen menettelyyn. Meillä on siis järjestelmä, joka kannustaa perheitä toiselta puolelta maapalloa lähettämään alaikäiset lapsensa ihmissalakuljettajien mukana Suomeen, Ben Zyskowicz sanoo.

Hänen mukaansa Suomi kannustaa lasten lähettämiseen yhdistämällä perheet lähtömaan sijasta Suomeen ja maksamalla matkat Suomeen.

- Me maksamme näiden lasten perheiden, kaikkien perheenjäsenten, matkat Suomeen näissä perheenyhdistämistilanteissa. Suomi on ainoa maa maailmassa, joka näiden suojelun tarpeen perusteella oleskeluluvan saaneiden henkilöiden kohdalla maksaa heidän perheittensä matkat, Zyskowicz ihmettelee.

Suomessa on vireillä noin 4 000 perheen yhdistämishakemusta Somaliasta. Tänä vuonna odotetaan 5 000-6 000:ta uutta tapausta. Heistä arviolta 90 prosenttia on luku- ja kirjoitustaidottomia.