torstai 8. huhtikuuta 2010

YLE: Asuntomurrot yhä enemmän ulkomaista käsialaa

YLE Savo: Asuntomurrot yhä enemmän ulkomaista käsialaa 8.4.2010

Pohjois-Savossa tehdyt murrot asuntoihin ja liiketiloihin ovat yhä useammin ulkomaalaisten rikollisten tekemiä. Poliisin mukaan ilmiö on uusi, sillä aiemmin ulkomaalaisten varasporukoiden tekemät murrot ovat keskittyneet Etelä-Suomen alueelle.

Kuluneen talven ja syksyn aikana ilmiö on laajentunut muuallekin Suomeen. Koko maassa on talven aikana tullut ilmi jopa sata murtoa, joiden tekijöiksi epäillään ulkomaalaisia henkilöitä.

Asuntomurroissa kohteena on helposti poiskuljetettava tavara, kuten korut, raha ja kellot. Koruistakin valitaan vain arvokorut, rihkama ei voroille kelpaa. Asuntomurtojen lisäksi murtosarjoja tehdään koneliikkeisiin ja romuttamoihin.

Koneliikkeistä mukaan lähtevät työkoneet ja jopa suuret nosturit. Romuvarkaudet ovat lisääntyneet kuluneen talven aikana. Romuliikkeistä varastetaan arvometalleja, kuten pronssia, kuparia ja messinkiä.

Pohjois-Savossa vangittuna kaksi murtoporukkaa

Tekijät ovat olleet kotosin Virosta ja Liettuasta. Asuntomurrot näyttävät olevan liettualaisten alaa ja romuvarkaudet taas virolaisten tekemiä.

Poliisilla on vangittuna Pohjois-Savossa kaksi porukkaa, joista kolmen hengen liettualaisporukka on epäiltynä ainakin kymmenestä asuntomurrosta. Heidän epäillään muurtautuneen omakotitaloihin.

Keskiviikkona Pohjois-Savon käräjäoikeudessa vangittiin kaksi nuorta virolaismiestä, joita epäillään useista eri puolilla Suomea tehdyistä romuvarkauksista. Heidät otettiin kiinni Siilinjärven Toivalassa viime lauantaina romuliikkeen lähistöltä.

Vastaavanlaisia rikoksia on tehty Suomessa syksyn ja talven aikana kymmeniä, ellei yli sata. Viime vuonna oli yksi murtosarja, jossa virolaiset tekijät veivät autoista navigaattoreita.