tiistai 4. toukokuuta 2010

Åland: Invandrare är inte syndabockar

Ålandstidningen: Invandrare är inte syndabockar 4.5.2010

Åland är ett samhälle som alltid varit rörligt. Många har flyttat härifrån och många har genom århundradena flyttat till Åland.

RASISMEN HÅLLER på allvar på att ta plats i nordisk politik. I Danmark har frågan om invandring och invandrares assimilering redan länge varit en fråga som dominerar den politiska dagordningen. Få är de danska politiker som ställer upp på invandrarnas sida. I Sverige håller Sverigedemokraterna på att bli en maktfaktor. Enligt färska opinionsmätningar skulle partiet komma in i riksdagen om valet var nu.

I Finland, det nordiska land som tar emot det minsta antalet invandrare, börjar allt fler politiker bekänna färg i frågan. Sannfinländarna är öppet främlingsfientliga och bygger sin profil på det. Men nu har socialdemokraten Eero Heinäluoma också sällat sig till skaran som tycker att invandrare kommer och tar våra jobb. Nyaste medlemmen i klubben är centerveternanen Paavo Väyrynen, utrikeshandelsminister, som instämmer i Heinäluomas åsikter.

DET ÄR ONEKLIGEN ett tecken i tiden att två av politikens grå eminenser i en tid av ekonomisk oro lyfter fram den lilla gruppen invandrare som "tar våra jobb". Vill man ha riktigt otrevliga associationer så kan man titta på argumenteringen i Tyskland på 30-talet där man medvetet pekade ut en grupp som ansvariga för alla nationens olyckor.

Så långt har vi inte kommit än i Norden men det är dags att börja stämma i bäcken, innan de här åsikterna får för stort inflytande. Åsikter som på inget vis går ihop med de nordiska traditionerna om öppenhet och jämlikhet för alla.

Ganska egendomligt är det att gruppen invandrare i Finland just nu blir angripna från två håll. En grupp tycker de ska kastas ut för att de bara lever på bidrag. Så kommer nästa grupp och säger att de ska kastas ut - för att de arbetar!

Det klassiska problemet alltså att vad gruppen än gör så är det fel.

DET VERKAR FINNAS många som missförstått vad medlemskapet i EU betyder. Vi har ju gått med i gemenskapen och förbundit oss att verka i en verklighet som tillåter fri rörlighet för arbetskraft, varor och kapital.

Då kan man inte börja skapa egna regler som säger att vi tar bara det som passar oss. Så funkar det inte. Det borde en utrikeshandelsminister veta.

Dessutom är det en illusion att invandrare "tar jobben" från infödda. Om man ser på de branscher där andelen invandrare är stor som arbetskraft så är det i service- och låglönebranscher där inhemska arbetstagare sällan köar för anställning. Många av invandrarna driver också med framgång egna småföretag och skapar arbetsplatser.

Faktum är att segregeringen av arbetsmarknaden i Sverige, det land som tagit emot flest invandrare, börjar likna arbetsmarknaden i det gamla romarriket. Där stod slavar och frigivna slavar för de mesta av arbetet inom manuella yrken. De infödda romarna var födda till högre ämbeten och såg ner på "slavarbete".

Det är inte heller en bra utveckling, arbetsmarknaden ska inte segregeras om det går att motverka.

PÅ ÅLAND HAR än så länge ingen politiker gått ut och beklagat sig över att landskapet tar emot för många invandrare - och det är bra. Dessutom behöver Åland mer arbetskraft och många företag skulle ha svårt att hålla igång ruljansen om det inte fanns inflyttad arbetskraft.

Åland är dessutom ett samhälle som alltid varit rörligt. Många har flyttat härifrån och blivit framgångsrika invandrare i andra länder och många har genom århundradena flyttat till Åland, antingen på grund av arbete eller giftermål. Det finns en acceptens för inflyttade här och det är en tradition att vårda även i tider av ekonomisk kris och snåla attityder i omvärlden.