keskiviikko 19. toukokuuta 2010

Ilta-Sanomat: Huivikohu: Tämä sallittiin Raaseporissa

Ilta-Sanomat: Huivikohu: Tämä sallittiin Raaseporissa 19.5.2010
Iltalehti: Raasepori perui koulujen huivikiellon
YLE Helsinki: Raasepori höllensi koulujen huivikieltoa
Esitys Raaseporin sivistyslautakunnalle (pdf) 18.5.2010
Helsingin Sanomat, mielipide: Opettajat eivät päättäneet huiviasiasta Raaseporissa 27.5.2010

Raaseporin sivistyslautakunta otti tiistaina kantaa koulujen huivikieltoon. Aikaisemmin huivin käyttö oppitunnilla on ollut kiellettyä.

- Huivin käyttöä ei kielletä. Saa käyttää, toteaa Raaseporin sivistyslautakunnan varapuheenjohtaja Petri Kajander (sd).

Asiaa piti pohtia oikein lautakuntatasolla, kun kaksi raaseporilaista koululaista jäi kotiin huivikiellon vuoksi.

- Heidän isänsä kielsi menemästä kouluun, jos huivia ei saa pitää. Meidän päätöksemme pohjautuu siihen, että lasten pitää saada koulua, Kajander selventää.

Huivia saa pitää, mutta kasvot pitää näkyä, linjasi lautakunta.

- Tunnistettavuus pitää olla, että tietää, kuka on oppitunnilla.

Kajander pohtii, ryhtyvätkö pojat kokeilemaan rajoja oppitunneilla. Periaatteessa kaikilla on nyt lupa pitää huivia päässään Raaseporin kouluissa.

- Jos tässä mennään älyttömyyksiin, niin katsotaan asiaa sitten uudelleen, hän aprikoi.

_______________________________________________

Iltalehti: Raasepori perui koulujen huivikiellon

Raaseporin sivistyslautakunta päätti eilisessä kokouksessaan sallia päähineiden käytön koulussa.
Suomessa ei ole lakia tai sääntöä, joka kieltäisi huivit. Kuvan henkilö ei liity tapaukseen.

Aiemmin Raaseporin kouluissa on ollut päähinekielto. Näin ollen myös islamilaiset maahanmuuttajaoppilaat ovat olleet koulussa ilman huiveja. Oppilaiden huoltajat ovat tämän hyväksyneet.

Asia tuli kuitenkin ajankohtaiseksi Tammisaaren Hakarinteen koulussa, kun kaupunkiin muuttanut irakilaisperhe ilmoitti, että se pitää sääntöä mahdottomana, eikä anna tyttärensä osallistua opetukseen ilman huivia.

Raaseporin sivistyslautakunta päätti myöhään tiistai-iltana pidetyssä kokouksessa, että tästä lähtien kouluissa sallitaan päähineet.

- Pitkän keskustelun jälkeen tulimme siihen tulokseen, toteaa Raaseporin sivistyslautakunnan varapuheenjohtaja Petri Kajander (sd).

Kajander sanoo lähtökohtana olleen sen, että tytöt saisivat käydä koulun.

- Olimme yhtä mieltä siitä, että tämä on paras ratkaisu. Ajattelimme tässä lapsia. Isä ei ollut enää päästänyt heitä kouluun.

Kajander ei osaa sanoa, kuinka kauan perheen lapset olivat olleet poissa koulusta päähinekiellon vuoksi.

Kajander kertoo, että tasa-arvon vuoksi nyt sallitaan kaikenlaiset päähineet. Sääntönä on, että tunnistettavuus pitää säilyä.

- Ratkaisu on tätä päivää, nykyaikaa, Kajander kommentoi.

- Ja ovathan naiset ja tytöt maailmansivu käyttäneet huiveja.

Kajander sanoo, että tilanteen kehittymistä seurataan ja asiaan puututaan uudelleen, jos tulee tarvetta.

Pohdintaa oli aiheuttanut kokouksessa myös se, miten "pojanviikarit" asiaan suhtautuvat. Pipot ja lippikset kun ovat olleet pannassa, mutta nyt koululaiset voivat pitää päässään mitä haluavat.

__________________________________________

YLE Helsinki: Raasepori höllensi koulujen huivikieltoa

Uskontoon liittyvä huivinkäyttö kouluissa on aiheuttanut melkoista polemiikkia Raaseporissa. Ensin huivinkäyttöä rajoitettiin yhdessä koulussa, mutta yhden perheen vastarinta johti linjauksen pehmenemiseen.

Kaupunki linjasi jokin aika sitten, että uskonnollisten tunnusten käyttäminen koulupäivän aikana on kielletty.

Linjaus ei ole perustunut lakiin, eikä vastaavaa poliitiikkaa ole ollut muualla Suomessa laajemmin käytössä. Ainoa valtakunnallinen ohjeistus asiasta on se, että niitä uskonnollisia arvoja on kunnioitettava, joilla on keskeinen merkitys asianomaiselle henkilölle.

Raaseporin viranomaisten mukaan kaupungin maahanmuuttajat ja pakolaiset ovat hyväksyneet kaupungin linjauksen. Tilanne muuttui irakilaistaustaisen perheen ilmoitettua, että heidän tyttärensä eivät osallistu kouluopetukseen niin kauan kun huivit on kielletty.

Uusi linjaus puhututti

Raaseporin sivistyslautakunta rukkasi eilen tiistaina huivinäkemyksiään sallivampaan suuntaan. Lautakunta totesi, että huivin käyttöä kouluissa ei kielletä, kunhan siinä kunnioitetaan koulun periaatteita. Asiasta käytiin kokouksessa vilkas keskustelu, jossa osa päättäjistä jäi kaipaamaan syvempää, periaatteellista linjausta kysymykseen.

Kaupungin maahanmuuttokoordinaattori Börje Mattsson on keskiviikkona yhteydessä sekä irakilaisperheeseen että kyseiseen kouluun.

– Mahdollisimman pian ja mahdollisimman rauhaisasti olisi hyvä saada tilanne normaaliksi, Mattsson toteaa.

__________________________________________

Esitys Raaseporin sivistyslautakunnalle 18.5.2010

Huivin käyttö kouluissa

Sivistyslautakunta 18.05.2010 § 45

Valmistelija: borje.mattsson(at)raasepori.fi, 019 289 2299
Esittelijä: sivistystoimenjohtaja Bob Karlsson

Länsi-Uudellamaalla on järjestetty nk. valmistavaa opetusta maahanmuuttajalapsille 90-luvulta alkaen. Sitä on järjestetty eri kouluissa, eri paikkakunnilla, välillä ruotsinkielisenä ja välillä suomenkielisenä ja yleensä yhteisesti koko alueella. Muutaman vuoden ajan on valmistava opetus järjestetty suomenkielisenä Hakarinteen koulussa Tammisaaressa.

Koulun periaatteena on ollut että oppilaat eivät käytä koulussa päähinettä, eivät käytä pään peittävää huivia eikä koulussa käytetä uskonnollisia tunnuksia kouluaikana. Tämä ei tähän mennessä ole aiheuttanut suurempia ongelmia vaan myös esim. tytöt, joilla islamilaisen perinteen mukaan on ollut pään peittävä huivi, ovat sääntöjen selostamisen jälkeen ottaneet sen pois oppituntien ajaksi – ts. huoltajat ovat tämän hyväksyneet.

Maaliskuussa Raaseporiin saapui uusia pakolaisia; irakilaisia Syyriasta, ja nyt osoittautui, että yksi perhe koki tämän säännön mahdottomana. Tämä johti siihen, että vanhemmat eivät ole sallineet 13-vuotiaan tyttärensä osallistua opetukseen koulussa. Sama tulee koskemaan heidän 7-vuotiasta tytärtään, joka nyt on alkanut käyttää huivia. Tästä johtuen ei toinen vanhemmista, yleensä isä, ole osallistunut omalle kurssilleen vaan jäänyt kotiin lasten kanssa.

Kokouksessa Islamilaisen liiton edustajien kanssa todettiin, että Suomessa ei ole lakia tai sääntöä joka kieltäisi huivit – kuten ei myöskään näiden käyttöä sallivaa. Sama koskee opetushallituksen ohjeita ja sääntöjä: virallista kannanottoa asiasta ei ole – ainoana se, että on kunnioitettava sellaisia uskonnollisia arvoja, joilla on keskeinen merkitys asianomaisille henkilöille.

Ehdotus:
Sivistyslautakunta päättää, että huivin tai muiden uskonnollisten tunnusten käyttöä ei kielletä kaupungin kouluissa.

________________________________________________

Helsingin Sanomat, mielipide: Opettajat eivät päättäneet huiviasiasta Raaseporissa

Koulumme on esiintynyt viime päivinä eri tidotusvälineissä (mm. HS 21.5.) niin sanotun muslimihuivin käyttökiellon johdosta.

On annettu ymmärtää, että koulussamme olisi ollut huivin käytön kieltävä järjestyssääntö. Tämän säännön Raaseporin sivistyslautakunta olisi nyt pakon edessä kumonnut erään isän kieltäydyttyä tuomasta lapsiaan kouluumme huivikiellon takia.

Koulumme oppilaista on maahanmuuttajia noin 15 prosenttia. Määrä kasvanee, sillä Raaseporin ainoa valmistavan opetuksen luokka on toiminut koulussamme viimeisen kahden vuoden ajan.

Maahanmuuttajaoppilaita on meillä joka tapauksessa ollut jo pitkään, ja olemme saaneet hyvää palautetta työstämme.

Olen työskennellyt Hakarinteessä 2000-luvun alusta.

On totta, ettei tänä aikana yksikään oppilas ole huivia käyttänyt. Totta on kuitenkin myös se, etä koko huiviasia ei ole ennen noussut millään tavalla esiin. Jos huiveista on keskusteltu, keskustelu on käyty muualla kuin koulussamme jo ennen kuin oppilaat ovat taloomme tulleet.

Itse asiassa huivittomuus onkin 1990-luvulla valmistavassa eli valoopetuksessa muodostunut käytäntö. Alku perin se on syntynyt opetukseen osallistuneiden tyttöjen omasta toiveesta, ja se on koskenut yhtäläisesti kaikkia niitä Raaseporin alueen kouluja, joissa valo-opetusta on ollut ja joihin oppilaat ovat opetuksesta sittemmin siirtyneet.

Kyseessä ei siis ole Hakarinteen opettajakunnan päättämä järjestyssääntö. On myös esitetty, voidaanko poikien lippalakit oppitunneilla kieltää, jos huivit nyt sallitaan. Meidän kultturiimme on vanhastaan kuulunut, etteivät miehet käytä päähineitä sisätiloissa. Siksi emme salli nitä edelleenkään.

Jos taas toisen perinteen edustajalle huivin käyttö on kynnyskysymys, sallittakoon se hänelle ja hänen perheelleen. Sitä kutsutaan monikulttuurisuudeksi.

Mari Rajala
äidinkielen ja kirjallisuuden lehtori

Matti Piirainen
Hakarinteen koulun rehtori
Raasepori