keskiviikko 5. toukokuuta 2010

Iltalehti: Vihan joukot palasivat

Iltalehti: Vihan joukot palasivat 5.5.2010
Aamulehti: Supokin heräsi: Uusnatsit täällä taas, verkossa avointa propagandaa
Iltalehti: Tapon yrityksestä epäilty vangittiin Joensuussa 4.5.2010
Iltalehti: Joensuun puukotuksia tutkineet poliisit löysivät skinheadien kerhotilan 3.5.2010

Rasistisia rikoksia on viime aikoina tehty erityisesti Joensuussa, mutta liike on levittänyt sanomaansa myös Oulussa, Turussa ja Helsingissä.

Rikospiikki koettiin pääsiäisenä, kun Joensuussa puhkottiin useiden ulkomaalaisten omistuksessa olevien autojen renkaat ja kahdesta ulkomaalaisten pizzeriasta rikottiin ikkunat.

Lisää huolenaihetta saatiin vappuna, kun poliisi löysi Joensuun Käpykankaalta natsiskinien kokoontumispaikan.

Kerhotila oli sisustettu erilaisella natsi- ja Suomi-rekvisiitalla. Seinillä oli muun muassa hakaristilippuja ja SS-merkkejä. Osa paikan päällä tavoitetuista henkilöistä oli samoja, jotka johtivat 90-luvun alussa Joensuussa skinirintamaa.

- Selvittelemme parhaillaan, kuinka järjestäytynyttä toiminta on ja mikä on kenenkin osuus tapahtumiin, rikoskomisario Jarkko Timonen sanoo.

Levinnyt Ruotsista

Suojelupoliisi on seurannut jo parin vuoden ajan Suomen vastarintaliike -nimellä kulkevaa ryhmittymää, joka on levittänyt rasistisia julisteita ympäri maata. Liike on osa Ruotsissa ja Norjassa toimivaa Pohjoismaista vastarintaliikettä.

"Monikulttuurisuus on haitallista lapsillesi ja lastenlapsillesi" -tarrat levisivät Joensuuhun talvella, minkä jälkeen alettiin havaita myös ulkomaalaisten omaisuuteen kohdistuneita vahingontekoja. Samaisia tarroja ja julisteita löydettiin nyt myös Käpykankaan kerhotilasta.

Timosen mukaan on varhaista sanoa, ovatko Joensuun skinheadit osa laajempaa ryhmittymää.

- Poliisi suhtautuu ilmiöön vakavasti, luonnehtii Timonen.

Supo kintereillä

Suojelupoliisin turvallisuusyksikön päällikön Kari Harjun mukaan muukalaisvihamielisyys on voimistumassa.

- Näyttää siltä, että Ruotsin Nationellt Motstånd -toimintamalli on leviämässä Suomeenkin. Muukalaisvihaa perustellaan ylimitoitetulla isänmaallisuudella.

Hänen mukaansa ulkomaalaisiin kohdistuneet rikokset ovat toistaiseksi olleet lähinnä vahingontekoja ja yksittäisiä pahoinpitelyjä.

- Kaikki, mikä liittyy muukalaisvihamielisyyteen, on huolestuttavaa. Pahinta on, jos nuoret lähtevät ymmärtämättömyyttään toimintaan eivätkä ajattele laajempia seurauksia.

Sekä Harju että Timonen uskovat muukalaisvihamielisyyden liittyvän ainakin osittain työttömyyden lisääntymiseen.

- Kun menee huonosti, johonkin se viha on purettava.

________________________________________________

Aamulehti: Supokin heräsi: Uusnatsit täällä taas, verkossa avointa propagandaa

Suojelupoliisi seuraa huolestuneena uusnatsiliikkeen voimistumista. Etenkin Joensuussa on viime aikoina tehty paljon rasistisia rikoksia, kertoo Iltalehti.

Uusnatsiliike on levittänyt sanomaansa myös Oulussa, Turussa ja Helsingissä.

Joensuusta löytyi vappuna natsiskinien kokoontumispaikka, joka oli sisustettu erilaisilla natsi- ja Suomi-rekvisiitalla. Seinillä oli mm. hakaristilippuja.

Osa paikan päältä tavoitetuista on samoja, jotka johtivat 1990-luvulla Joensuun skinirintamaa.

- Näyttää siltä, että Ruotsin Nationellt Motstånd -toimintamalli on leviämässä Suomeenkin. Muukalaisvihaa perustellaan ylimitoitetulla isänmaallisuudella, sanoo Supon turvallisuusyksikön päällikkö Kari Harju Iltalehdessä.

Suojelupoliisi mainitsee erityisenä tarkkailun kohteena Suomen vastarintaliike -nimisen ryhmittymän. Ryhmä tiedottaa verkossa avoimesti toiminnastaan muun muassa näillä sivuilla.

Sivujen mukaan Suomen vastarintaliike "päätettiin perustaa keväällä 2008, kun oli jo selvää, ettei Suomessa ole yhtään kansallissosialistista liikettä suomalaisille kansallissosialisteille".

Ainakin verkkosivuilla ryhmän toiminta on varsin vähäistä.

________________________________________________

Iltalehti: Tapon yrityksestä epäilty vangittiin Joensuussa 4.5.2010

Pohjois-Karjalan käräjäoikeus vangitsi tiistaina miehen tapon yrityksestä epäiltynä.

Hänen epäillään puukottaneen kahta miestä Joensuun Käpykankaalla teollisuushallin edustalla lauantain vastaisena yönä. Poliisin mukaan epäillyllä on jonkinlainen skinitausta, kuten kahdella uhrillakin, jotka ovat toipumassa vammoistaan.

Poliisi löysi teollisuushalliin tehdyssä kotietsinnässä erilaista natsi- ja skinhead-rekvisiittaa. Poliisi selvittää nyt myös aiemmin keväällä Joensuussa paljastuneita muita rikoksia, muun muassa ulkomaalaisten autojen rikkomisia.

Vangittu on syntynyt 1982. Jutussa on nostettava syyte 30. kesäkuuta mennessä.
________________________________________________

Iltalehti: Joensuun puukotuksia tutkineet poliisit löysivät skinheadien kerhotilan 3.5.2010


Poliisi aikoo esittää yhden henkilön pidättämistä epäiltynä Joensuussa vappupäivänä tapahtuneisiin puukotuksiin.

Kahta miestä puukotettiin Joensuun Käpykankaan teollisuusalueella vappupäivän yönä. Toisen uhrin, 37-vuotiaan miehen, tila oli poliisin mukaan löytöhetkellä hengenvaarallinen. Toinen teräaseesta vammoja saanut oli 32-vuotias mies.

Puukotettujen lisäksi myös kolmatta, 28-vuotiasta miestä, oli pahoinpidelty.

Poliisi on saanut selville puukotuksesta epäillyn ja hänen esittämisestä vangittavaksi on päätettävä huomiseen puoleenpäivään mennessä.

Jengiä epäillään myös muista rikoksista

Osallisilla on poliisin mukaan myös jonkinlaista skinhead-taustaa.

Tehdessään kotietsintää puukotuspaikan lähellä sijainneeseen halliin, poliisi havaitsi, että tila oli muutettu eräänlaiseksi kerhotilaksi. Tilassa oli esillä erilaisia natsi- ja skinhead-aiheisia tunnuksia.

Nyt tutkitun tapauksen lisäksi lisäksi poliisi selvittää kyseisessä tilassa oleskelleiden osuutta muun muassa aikaisemmin keväällä Joensuussa liimattujen rasistisien tarrojen levittämiseen.

Tarrojen levittämistä tutkitaan kiihottamisena kansanryhmää vastaan.