sunnuntai 2. toukokuuta 2010

Savon Sanomat: Ari Heikkinen: Vaarallista flirttailua

Savon Sanomat: Ari Heikkinen: Vaarallista flirttailua 2.5.2010

En selvästikään ollut ainoa, joka oli sekä surullinen että pettynyt viime viikonloppuna, kun uutisoitiin SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan Eero Heinäluoman maahanmuuttajakielteisistä lausunnoista Hufvudstadsbladetin haastattelussa.

Enkä varmasti ollut ainoa, jonka täytyi omin silmin nähdä Höblän juttu ennen kuin saatoin uskoa uutiseen. Minusta tuntui, että yksikään tuntemani demari, mukaan lukien Eero Heinäluoma, ei voisi hyväksyä haastattelussa esitettyjä mielipiteitä. Käsitys on vain vahvistunut.

SDP:n euroedustaja Liisa Jaakonsaari tyrmäsi Heinäluoman puheet tuoreeltaan. Hänen mukaansa Heinäluoman esittämä väite, että Suomeen tulleet ja Suomessa työtä tekevät maahanmuuttajat veisivät työt suomalaisilta, perustuu vanhentuneeseen käsitykseen työstä.

Olemassaoleva työ ei Jaakonsaaren mukaan ole vakio, jota jaetaan, vaan työ luo uutta työtä. Eduskunnan suuren valiokunnan puheenjohtaja Erkki Tuomioja puolestaan pitää onnettomana ja vaarallisena Heinäluoman väitettä työpaikkojen viemisestä, koska sitä on helppo väärinkäyttää legitimoimaan maahanmuuttajiin kohdistuvaa työhönottosyrjintää.

Eduskunnan varapuhemies, Heinäluoman tieltä demarien ryhmäpuheenjohtajan paikalta syrjäytetty Tarja Filatov ei hänkään säästellyt sanoja arvostellessaan Heinäluoman puheita todetessaan, että maahanmuuttokritiikin ja rasismilla flirttailun välinen ero on usein vain veteen piirretty viiva. Filatov neuvookin Heinäluomaa keskittymään ennemmin ongelmien ratkaisuun kuin niillä pelotteluun.

Jopa SAK:n suunnasta esitettiin Heinäluoman tyrmäykseksi näkemyksiä, että arvioita ulkomaisen työvoiman todellisesta tarpeesta on vaikea esittää.

Pääministeri Matti Vanhanen piti Heinäluoman kantoja vastenmielisinä. Ulkoministeri Alexander Stubb kummasteli Heinäluoman puheita ja totesi, että rasismia ei lisää niinkään maahanmuuton lisääntyminen kuin puheenvuorot, joissa annetaan ymmärtää ulkomaalaisten työntekijöiden olevan jollain tavalla huonompia kuin suomalaiset.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki syytti Heinäluomaa halpahintaisesta rasismin kylvöstä.

Vihreiden puheenjohtaja, työministeri Anni Sinnemäen mukaan väite, että hallitus houkuttelisi ulkomaisia työntekijöitä Suomeen, ei pidä paikkansa. Sinnemäen mukaan oleellista on huolehtia lainsäädännön valvonnasta, jotta meillä olisi työmarkkinoilla yhdet pelisäännöt kaikille työnantajille ja samat oikeudet kaikille työntekijöille, niin suomalaisille kuin maahanmuuttajillekin.

Sinnemäki piti Heinäluoman puheissa kaikkein harhaanjohtavimpana sitä mielikuvaa, että nykyistä työperäistä maahanmuuttoa voitaisiin jotenkin hallituksen toimin todellisuudessa rajoittaa. Hän muistutti, että valtaosa muualta tulevista työntekijöistä tulee Euroopan unionin sisältä eikä Suomella ole edes teoriassa keinoja kieltää heidän tuloaan tänne töihin.

Sinnemäen mielestä SDP:n puheenjohtajan Jutta Urpilaisen ja Eero Heinäluoman viimeaikaiset maahanmuuttolinjaukset ovat tiukentuneet ja lähentyneet perussuomalaisten maahanmuuttoretoriikkaa.

Vaalit siintävät

Mikä sai Heinäluoman flirttailemaan rasismilla, vaikka hän varmasti etukäteen tiesi, että omista joukoista tulee turpaan ja kritiikkiä myös muilta politiikan toimijoilta laidasta laitaan?

Kyse on yksinkertaisesti vuoden päässä siintävistä vaaleista. SDP on viime vuosina menettänyt kannatustaan Perussuomalaisille ja sen myötä menestys vaaleissa on ollut heikkoa.

Heinäluoma itse joutui jättämään kesällä 2008 puolueen puheenjohtajan pestin, kun puolueen kannatusluvut pysyttelivät alamaissa, vaikka maassa oli porvarihallitus. Asetelman olisi pitänyt olla herkullinen maltilliselle vasemmistopuolueelle, mutta se olikin Timo Soinin Perussuomalaiset, joka porskutti.

Soinin ja hänen puoluetovereidensa välillä epäsuora ja välillä avoin ulkomaalaisvastaisuus on ollut muiden puolueiden hampaissa, myös SDP:n ja Heinäluoman. Silti puolue on jatkanut populistisella linjallaan ja menestynyt.

Ulkopuoliselle on tosin epävarmaa, kuinka paljon nimenomaan ulkomaalaisvastaisuus on houkutellut SDP:n kannattajia vaihtamaan Perussuomalaisiin ja kuinka paljon kyse on demarien politiikan vanhanaikaisuudesta ja kyvyttömyydestä haastaa hallitus.

Oletettavasti kuitenkin Heinäluoma ja samalla koko puoluejohto tietää asiaintilasta enemmän - puolue on taatusti teettänyt julkistamatta jätettyjä mielipidemittauksia - ja on yksissä tuumin sopinut Heinäluoman operaatiosta. Sitähän enteili jo jokin viikko aiemmin Urpilaisen maassa-maan-tavalla -puheet.

Soinin retoriikka viehättää mitä suurimmalla todennäköisyydellä jatkossakin monia perinteisten vasemmistopuolueiden kannattajia, eikä suunnan muutos maahanmuuttopolitiikassa välttämättä käännä lähteneiden suuntaa takaisin demareihin. Jollei Heinäluoman saama tehtävä olisi niin vastenmielinen, voisi häntä kohtaan tuntea myötätuntoakin.

Leikkiä tulella

Ikävintä demareiden kannalta tässä on se vanha totuus siitä, että kumartaessa yhteen suuntaan samalla pyllistääkin toiseen.

Monelle aatteelliselle vasemmistolaisen solidaarisuuden kannattajalle Heinäluoman puheiden anteeksiantaminen on mahdotonta ja demarien vasemmassa laidassa avautuukin uusi vuoto ja se suuntautuu tällä kertaa maahanmuuttopolitiikassaan edistyksellisinä pysyviin Vasemmistoliittoon ja Vihreisiin.

Kuinka pian vuotoa ryhdytään tukkimaan, riippuu puolueen seuraavista julkistamatta jäävistä kannattajakunnan mielenliikahduksia kartoittavista selvityksistä ja tietysti seuraavista puoluekannatusmittauksista.

Heinäluoma tiesi leikkivänsä tulella, kun hän haastattelunsa antoi. Silti luulen hänellekin olleen yllätys, kuinka laajasti ja julkisesti hänen omat puoluetoverinsa ovat irtisanoutuneet uudesta maahanmuuttolinjauksesta. Ennustan hänen joutuvan vielä useaan otteeseen julkisuudessa täsmentämään sanomisiaan siistimpään suuntaan - viime torstaina eduskunnassa hänen yrityksilleen paikata tilannetta hörähdeltiin.

Kesän puoluekokouksessa käydään asiasta varmasti tulikivenkatkuinen keskustelu, jossa peräänkuulutetaan puolueen perinteisiä arvoja kuten kansainvälinen solidaarisuus. Ja hyvä niin.

P.S. Hallituksen ydinvoimalupapäätöksen läpimeno eduskunnassa ei ole vielä kirkossa kuulutettu. Kahden ydinvoimaluvan hyväksyminen ei ole missään mielessä Itä-Suomen maakuntien edun mukaista.

Kirjoittaja toimi Vihreän liiton puoluesihteerinä vuosina 1997-2007.