sunnuntai 9. toukokuuta 2010

Seura: Jacob Söderman: Ovet auki

Seura: Jacob Söderman: Ovet auki 6.5.2010

Ex-oikeusasiamies, kansanedustaja Jacob Söderman puolustaa voimakkaasti maahanmuuttajien oikeuksia.

Kansanedustaja Jacob Söderman (sd) on hämmentynyt maahanmuuttokeskustelusta, joka yltyi sen jälkeen, kun Eero Heinäluoma (sd) ilmoitti vastustavansa työperäisen maahanmuuton suosimista, jos työpaikka on pois suomalaiselta.

Timo Soini (ps) on toivottanut Heinäluoman tervetulleeksi ulkomaalaiskriittiselle linjalleen, kun taas Matti Vanhanen (kesk) ja Jyrki Katainen (kok) moittivat Heinäluomaa kovista otteista.

"Hufvudstadsbladet liioitteli Heinäluoman sanoja kirjoittamalla, että Heinäluoma haluaa pysäyttää maahanmuuton. Esimerkiksi ruotsinkieliset Pohjanmaan sosiaalidemokraatit ovat nyt kauhuissaan", eduskunnan ja Euroopan entinen oikeusasiamies Söderman toteaa.

Söderman kertoo jo nähneensä, miten maahanmuuttokeskustelusta on eri puolueissa kehittymässä näkyvä teema eduskuntavaaleihin 2011.

"Hallituspuolueiden edustajat syyttivät maahanmuuttoministeri Astrid Thorsia (r) toistuvasti liiasta vapaamielisyydestä. Moittiminen taukosi vasta, kun Thors sai tappouhkauksia."

Söderman viittaa historiaan. Venäjän vallan aikana autonominen Suomi suhtautui muualta tuleviin äärimmäisen kitsaasti. Pelättiin venäläistymistä. Juutalaisista vain Venäjän armeijasta eläköityneet sotilaat saivat luvan jäädä. Itsenäisyyden tullen perinnettä jatkettiin tiukasti.

"Venäläiset vallankumousta paenneet emigrantit ovat Suomen unohdetuin vähemmistö. Sama koskee Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen tänne tullutta uutta venäläisvähemmistöä, joka on lajissaan suurin. Heidän, kuten muidenkin uusien vähemmistöjen kotouttamiseksi on tehty liian vähän työtä", Söderman sanoo.

Söderman toivoo maahanmuuttajille työmarkkinoilla tasa-arvoa ja syrjinnän loppumista. Kysymykseen, pitäisikö ulkomaalaisten tuloa Suomeen rajoittaa, hän vastaa puhuttelevasti.

"Maahanmuuttoa on jo nyt rajoitettu aivan riittävästi. Miten sitä enää voisi kiristää? Otamme tänne vain hyvin pienen joukon kiintiöpakolaisia. Sama koskee oleskelulupia, jotka myönnetään EU:n ulkopuolelta tuleville. Viime vuonna työluvat jopa vähenivät. Sen sijaan EU-kansalaiset saavat tulla ja hakea työtä vapaasti."

Söderman painottaa olevansa Heinäluoman linjoilla sen suhteen, että maahanmuuttajien pitäisi saada työntekijöinä samat edut ja työehdot kuin suomalaisten.

"Ikävä kyllä ajatus ei toteudu käytännössä", hän lisää.

Mitään järkevää syytä siihen, että perussuomalaisten ohella muutkin puolueet ryhtyvät kalastelemaan ulkomaalaiskriittisten kansalaisten ääniä, Söderman ei näe.

"Ei Soinikaan enää merkittävästi etene. Suomalaiset ovat pohjimmiltaan oikeamielistä kansaa."

"Perusteetonta on myös väittää, että maahanmuuttajan työpaikka on pois suomalaiselta. Samaten turha on liioitella EU:n ulkopuolelta tulevien uhkaa. Ja saavathan puolestaan suomalaiset etsiä työtä koko EU:n alueella", Söderman summaa.

"Suomen olisi järjetöntä sulkea oviaan. Berliinissä käydessäni huomasin, että koko palvelusektori on maahanmuuttajien ja heidän jälkeläistensä varassa. Jos Suomi haluaa jatkaa kehittymistään länsimaisena hyvinvointiyhteiskuntana, maahanmuuttajat takaavat tulevaisuudessa hyvinvointimme."

Södermania harmittaa, ettei eduskunnassa enää kannata puhua tästäkään asiasta syvällisesti. "Lehtiin pääsee vain, jos on tosi nokkela tai vähän hölmö."

Keskusteluun maahanmuuttajia koskevasta vähemmistövaltuutetun viran täyttämisestä ja siitä, onko oikeustieteen ylioppilas Eva Biaudet (r) virkaan sopiva, Söderman puuttuu toteamalla, että fiksun Biaudet´n olisi parempi pyrkiä takaisin eduskuntaan.

"Virka tulisi täyttää täysinoppineella juristilla. Ja mielellään maahanmuuttajalla, jos ehdolla on yhtä pätevä maahanmuuttaja ja kantasuomalainen. Paremmasta puhumattakaan."