tiistai 18. toukokuuta 2010

Sisäasiainministeriö: Tulevaisuusblogi avattu sisäasiainministeriön verkkosivuilla

Sisäasiainministeriön tiedote: Tulevaisuusblogi avattu sisäasiainministeriön verkkosivuilla 18.5.2010

Sisäasiainministeriössä valmistellaan parhaillaan hallinnonalan tulevaisuuskatsausta, johon kootaan keskeiset hallinnonalan haasteet vuoteen 2020 mennessä ja niiden ratkaisuvaihtoehdot.

Virkamiesvalmistelun tuloksena syntyvän ”yhteinen tavoitteemme - Suomen sisäinen turvallisuus ja maahanmuutto 2020” -raportin tavoitteena on tuottaa yhteiskunnalliseen keskusteluun ja ensi vuoden hallitusneuvottelujen pohjaksi tilanne ja kehitysarvioita ministeriön toimialalta.

Tulevaisuuskatsauksen valmisteluun osallistuu koko ministeriön henkilökunta ja hallinnonalan virastopäälliköt. Tämän lisäksi ministeriö haluaa palautetta myös yksittäisiltä kansalaisilta, hallinnonalan työntekijöiltä, järjestöiltä ja yhteisöiltä. Palautetta voi antaa kirjoittamalla ministeriön verkkosivuilla, www.intermin.fi, tänään avattuun tulevaisuusblogiin omat mietteensä tai antamalla palautetta ministeriön Facebook-sivustolla.

Kansliapäällikkö Ritva Viljanen pohtii ensimmäisessä blogikirjoituksessa syrjäytymisvaarassa olevien lasten ja nuorten auttamista.

Viljasen mukaan emme voi vain seurata vierestä, kun lapsi kaatuu jo ensimmäisellä elämän aidalla. - Kun pelastaa lapsen, pelastaa kokonaisen elämän, Viljanen toteaa.

- Nykyisessä syrjäytymiskehityksessä uutta on sen ylisukupolvisuus ja kasautuminen. Syrjäytyneet vanhemmat eivät osaa tukea lapsiaan ja näin ongelmat siirtyvät seuraavallekin sukupolvelle. Syrjäytyneitä lapsia ja nuoria on Suomessa 5-8 % nuoristamme, mikä on aivan liian suuri määrä, Viljanen toteaa.

Viljanen toivoo tehokkaampia toimintamalleja, jossa poliisi työskentelee yhdessä sosiaalitoimen, mutta myös kulttuuritoimen edustajien kanssa. Tarvitaan myös lisärahoitusta kolmannelle sektorille, jotta voidaan järjestää järkevää tekemistä nuorille.

Ministeriö julkaisee muutaman viikon välein eri aiheita käsitteleviä kirjoituksia tulevaisuusblogissaan. Kirjoituksia kommentoivat voivat myös itse nostaa uusia tärkeinä pitämiään teemoja esille.

Ministeriön tulevaisuuskatsaus valmistuu syyskuussa.