torstai 20. toukokuuta 2010

Uusi Suomi: Hetemaj: Näin maahanmuuttajat saadaan lukioon

Uusi Suomi: Hetemaj: Näin maahanmuuttajat saadaan lukioon 20.5.2010

Kokoomuksen tuleva eduskuntavaaliehdokas Fatbardhe Hetemaj tahtoisi parantaa maahanmuuttajien asemaa Suomessa heille räätälöidyllä lukiomallilla.

- Maahanmuuttajia auttaisi neljän vuoden lukio, jossa olisi suomen kieli kakkoskielenä ohessa koko ajan. Se olisi maahanmuuttajanuorille hyvä kannuste hakeutua muuhunkin kuin vain ammattikouluun, vuoden pakolaisnaiseksi 2009 valittu Hetemaj sanoi tänään nuorisotyöttömyyttä käsitelleessä seminaarissa Helsingissä.

Sanna Penttinen Opetushallituksesta vahvistaa Uudelle Suomelle, ettei Suomessa ole toistaiseksi maahanmuuttajille räätälöityä lukiolinjaa.

Hetemaj pitää myös opinto-ohjaus-, kuraattori – ja koulupsykologitoimintaa kouluissa liian vähäisenä.

-Suomessa ei juuri ole fyysisiä terveydellisiä ongelmia, mutta lama on lisännyt psyykkisten ongelmien määrää. Ihmiset ahdistuvat helposti. Psyykkisiin ongelmiin pitäisi puuttua kouluissa tehokkaammin, Hetemaj sanoi.

Hetemaj vaati opetusministeriötä ja työministeriötä tekemään yhteistyötä maata piinaavaan nuorisotyöttömyyden ratkaisemiseksi käytännössä.

- Ihmiset ovat alkaneet hakeutumaan kouluihin, kun työnsaanti on vaikeutunut taantuman takia. Mutta kun kouluihin on tunkua, on sinnekin vaikea päästä. Ministereiden pitäisi tehdä selkeää yhteistyötä ongelman ratkaisemiseksi.

Viiden vuoden siivouskokemuksella Hetemaj osaa arvostaa muustakin kuin vain siististä sisätyöstä hankittua työkokemusta. Hän tahtoisi nuorille lisää kasvattavia kokemuksia.

Nuorisotyöttömyyteen ei Hetemajn mukaan auta välivuodet koulusta, vaan hän tahtoisi korostaa käytännön ratkaisuja, kuten kymppiluokan mahdollisuutta peruskoulun jälkeen. Nuoren kannalta pahimpana tilanteena hän pitää vain kotona makaamista. Harrastuksetkin ovat jo riittävä syy lähteä kotoa.

- Pelkkä harrastaminenkin jo saa nuoren lähtemään kotoa pois ja pysymään kiinni yhteiskunnassa.