lauantai 22. toukokuuta 2010

Verkkouutiset: HBL: Sundqvist ei hyväksy SDP:n uutta politiikkaa

Verkkouutiset: HBL: Sundqvist ei hyväksy SDP:n uutta politiikkaa 22.5.2010
HBL: "Alla börjar fajtas med alla"

SDP:n entinen puheenjohtaja Ulf Sundqvist liittyy puolueen viimeaikaisia irtiottoja arvostelevien demarivaikuttajien joukkoon.

Ulf Sundqvistia on haastatellut Hufvudstadsbladet.

SDP:ta 1991-1993 johtanut Ulf Sundqvist varoittaa maahanmuuttopolitiikan erojen johtavan nopeasti "kaikkien kamppailuun kaikkia vastaan".

- SDP ei voi flirttailla muukalaisvihamielisten mielipiteiden kanssa yhtenä päivänä ja istua hallituksessa seuraavana päivänä, Ulf Sundqvist sanoo.

- Yksi asia pitäisi pitää mielessä. Puolueen, joka on pitkään ollut Suomen suurin ja yhä pyrkii kultamitaliin, on toimittava sellaisella tavalla, että puolue voi jo seuraavana päivänä olla vastuuasemassa hallituksessa, hän varoittaa.

Sundqvistin mukaan SDP näyttää nyt toimivan liian taktisesti. Hänen mukaansa ei pitäisi kalastaa maahanmuuttopolitiikan "sameissa vesissä".

Myös sisäpoliittisten pisteiden napsimien Kreikka-paketilla oli Ulf Sundqvistin mielestä SDP:ltä "leikkiä tulella".

- SDP oli puolue joka ajoi Suomen EU:iin ja on tähän asti ajanut järkevää Eurooppa-politiikkaa. Se vastuu pitäisi säilyttää, Sundqvist sanoo HBL:ssa.

__________________________________

HBL: "Alla börjar fajtas med alla"

– SDP kan inte flirta med främlingsfientliga opinioner ena dagen och bänka sig i regeringen andra dagen. Den splittring som nu råder i invandrarpolitiken leder snabbt till allas fajt mot alla, säger tidigare SDP-ledaren Ulf Sundqvist.

Ulf Sundqvist gillar inte det han ser i finländsk politik just nu. Kritiken riktar han mot alla stora partier, men i egenskap av tidigare SDP-ledare ifrågasätter han särskilt den linje hans gamla parti slagit in på. Det må sedan gälla invandrarpolitiken, stödpaketet till Grekland eller EU:s finanskris.
Därmed sällar han sig till den växande skara socialdemokrater utanför partiets innersta krets som varnar för riskerna med det taktikspel partiet gått in för med schackfantasten Eero Heinäluoma som gruppledare.

– Ett oppositionsparti ska självfallet driva sin egen politik i förhållande till regeringspartierna men en sak bör man hålla i minnet: Ett parti som länge varit Finlands största, och fortsättningsvis aspirerar på guldmedaljen, måste agera på ett sätt som gör att partiet redan följande dag kan stå i ansvarsposition i regeringen.

Sundqvist ser i stället för ansvar ”tendenser till att agera alltför taktiskt” inför riksdagsvalet nästa år.

– Jag tycker inte att partiet ska fiska i grumliga vatten i invandrarpolitiken – särskilt inte i ett land som aldrig varit känt som föregångare i kampen mot främlingsfientlighet.

Att plocka inrikespolitiska poäng på Greklandspaketet är också att leka med elden, anser Sundqvist.

– Vi upplever den djupaste krisen i EU-integrationens historia. SDP var det parti som förde in Finland i EU och har hittills bedrivit en förnuftig Europapolitik. Det ansvaret borde finnas kvar.

Enligt en färsk gallup, beställd av partitidningen Demari, stöder en majoritet av anhängarna SDP:s linje i invandrarpolitiken. 62 procent anser att Heinäluomas utspel i Hbl var nödvändigt och träffade rätt.

Ska partiet leda eller ledas?
– Ledarna har ett ansvar och kan inte alltid rätta sig efter vartåt vinden blåser. Det är ansvarslöst att fria till opinionerna på det sättet. Jag hoppas att den pågående behandlingen i riksdagen leder till att de tre stora partierna enas om en gemensam linje gällande invandrarnas ställning och rättigheter på arbetsmarknaden, också i förhållande till de rådande avtalsvillkoren. Det vore ansvarsfull politik i det här läget.

SDP:s ledare Jutta Urpilainen har flera gånger föreslagit förhandlingar med regeringen i olika frågor men fått kalla handen. Sundqvist skönjer en splittring som pågått länge mellan de stora partierna.

– Attityderna har hårdnat och har drivit partierna ifrån varandra under den nuvarande regeringsperio­den. Det som tidigare uppfattades som konsensusfrågor är det inte längre: inkomstpolitik, invandrarpolitik, EU-politik, utrikespolitik. Problemet med att medvetet montera ner konsensusandan är att man löper risken att kasta ut många barn med badvattnet.

Hur bra är konsensus för demokratin? Många struntar i att rösta just för att ”alla partier är så lika”, alternativt röstar på alternativ som sticker ut, som Sannfinländarna?
– Man måste se till den tid man lever i. Splittringen tog fart under en lång tid av tillväxt. Då började den borgerliga regeringen rasera de breda inkomstpolitiska helhetslösningarna och strida om löneförhållandena.
– Ett litet land som Finland har dessvärre inte råd med det i det internationella klimat som råder. Häromdagen kom färsk statistik som visar att Finland åkt ner från medaljplats till 19:e plats i listan över världens mest konkurrenskraftiga länder. Det om något borde vara en väckarklocka.