tiistai 4. toukokuuta 2010

Verkkouutiset: Lindén: Töitä tarjolla, onko tekijöitä?

Verkkouutiset: Lindén: Töitä tarjolla, onko tekijöitä? 4.5.2010

Eero Heinäluoman (sd.) parin viikon takainen moite hallituksen työperäisen maahanmuuton linjauksiin oli outo.

Väitteet, että työperäinen maahanmuutto lisää rasismia ja, että olemassa olevan työn määrä on maassamme vakio, haiskahtivat vähintäänkin populistisilta.

Työvoimastamme siirtyy eläkkeelle 1,2 miljoonaa henkilöä vuosina 2007–2025, mikä on lähes puolet vuoden 2007 työvoimasta. Työ- ja elinkeinoministeriön arvion mukaan eniten eläkkeelle jääviä on terveydenhuolto- ja sosiaalipalvelujen aloilta, joilta poistuu näinä vuosina yli puolet työvoimasta.

Samalla ikääntymistä seuraava työvoiman tarve kasvaa hoiva-alalla merkittävästi. Lähes yhtä paljon työvoimaa jää eläkkeelle julkisen hallinnon, koulutuksen ja alkutuotannon aloilta.

Työmarkkinoille tulee tulevina vuosina vähemmän uusia työntekijöitä kuin sieltä eläkkeelle siirtyy. Ikäluokat ovat pienempiä. Tämä on fakta.

Tuottavuutta lisäämällä työtä voidaan tehostaa, mutta tekijöitä ei riitä kaikelle vapautuvalle työlle. Osaajia tarvitaan kaikille aloille haalarimiehistä asiantuntijoihin ja hoivaajista huipputason johtajiin.

Minua, kohta viisikymppistä huolestuttaa, onko ikäluokallani hoitajia, kun sitä muutamien kymmenien vuosien kuluttua tarvitsemme. Jos luotamme Heinäluoman laskuoppiin, niin meidän on aivan varmasti hoidettava itse itsemme.