tiistai 18. toukokuuta 2010

YLE: Munira Rashidia kiehtoo opettajan työ

YLE Lahti: Munira Rashidia kiehtoo opettajan työ 18.5.2010
Palmenia: Syksyllä 2010 käynnistyy uusi valmentava koulutus

Kymmenkunta akateemista maahanmuuttajaa on viime syksystä lähtien saanut Lahdessa valmentavaa koulutusta opettajan opintoja varten. Vuoden mittainen koulutus valmistaa yliopisto- ja korkeakouluopintoihin.

Suomeen tuleva akateeminen maahanmuuttaja saa harvoin koulutustaan vastaavaa työtä. Vaikka osaamista ja halua koulutukseen löytyy, niin ongelmaksi nousee puutteellinen kielitaito. Tämän vahvistaa Helsingin yliopiston Koulutus- ja kehittämiskeskus Palmenian suunnittelija Liisa Hovi.

- Suomea voivat kaikki oppia ja kaikki oppiikin, mutta se ongelmana on se, että tällaista ylimmän tason kielikoulutusta on tarjolla aika vähän. Tarjotaan jotakin suomen kielen kielikoulutusta että kielellä tulee toimeen, mutta akateemista ja asiantuntijatehtävissä tarvittavaa kielitaitoa tai tähän tähtäävää koulutusta on hyvin vähän.

Irakista Lahteen 17 vuotta sitten

Irakista Lahteen seitsemäntoista vuotta sitten tullut Munira Rashid tähtää tulevaisuudessa opettajan ammattiin. Opetustyö on tullut läheiseksi Harjun koulun kieliavustajan työn kautta. Hyvän kirjoitustaidon eteen on pitänyt tehdä paljon työtä. Irakissa Munira työskenteli öljyalan teknikkona.

- Irakilaisena meillä on suullinen kulttuuri. Me puhutaan asioita, muttei kirjoiteta. Alusta alkaen minulla on ollut se ongelma, että kirjoitustaito on jäänyt vähälle. Koulutuksessa näkyy, että on pakko osata hyvin kirjoittaakin pärjätäkseen opettajan työssä.

Sisua tarvitaan

Harjun koulun rehtori Riitta Keränen on nähnyt miten kovaa työtä akateemiseltakin maahanmuuttajalta vaatii valmistuminen opettajan ammattiin suomalaisten tutkintovaatimusten mukaisesti.

- Sivusta seuranneena se on tosi kovan työn takana. Maahanmuuttajan on ensiksi opeteltava arkikieli. Siihen menee kaksi kolme vuotta. Sitten edessä on opiskelupaikan löytäminen ja ammattisanaston opiskeleminen. Tämä vie usean vuoden työn.

- Vaatii sitkeyttä ja peräänantamattomuutta ja huumorintajua että kaiken tämän saa valmiiseen pakettiin, Keränen toteaa.