perjantai 21. toukokuuta 2010

YLE: Rajavartiolaitos kimmastui tunnuksensa väärinkäytöstä

YLE Uutiset: Rajavartiolaitos kimmastui tunnuksensa väärinkäytöstä 21.5.2010

Rajavartiolaitoksen tunnuskuvaa on käytetty väärin muun muassa netin keskustelupalstoilla. Joissain tapauksissa tunnus on liitetty rasististen mielipiteiden yhteyteen. Varsinaisia huijauksia väärinkäyttöjen avulla ei ole tehty. Tapaukset on jätetty Keskusrikospoliisin tutkittavaksi.

Esille tulleissa tapauksissa rajavartiolaitoksen tunnus on liitetty netissä ja keskustelupalstoilla rasistisiksi luokiteltaviin teksteihin.

- Me emme tällaista voi hyväksyä. Meillä on täydellinen nollatoleranssi tällaisiin tapauksiin. Siksi me olemme vieneet asian eteenpäin ja Keskusrikospoliisin tutkittavaksi, kertoo Rajavartiolaitoksen esikunnan oikeudellisen osaston päällikkö, hallitusneuvos Marko Viitanen.

Viitasen mukaan tuorein tapaus paljastui Facebookin sivuilta.

- Tunnuksemme oli rasistisen piirroksen yhteydessä. Otimme yhteyttä palvelun tarjoajaan, joka sitten poisti materiaalin, Viitanen kertoo.

Kaikkiaan Rajavartiolaitoksen tunnusta on käytetty netissä väärin noin kymmenen kertaa vuoden 2004 jälkeen. Suurin osa tapauksista on tullut ilmi yleisön ilmoitusten ansiosta.

Muiden laitosten tai viranomaisten tunnusten vastaavasta käytöstä ei ole tullut ilmoituksia.

- En muista vastaavia tapauksia, mutta mahdollista se on, että niitä on muitakin, oikeusneuvos Marko Viitanen kertoo.

Tekijöiden löytäminen on vaikeaa

Rajavartiolaitoksen mukaan on erityisen raskauttavaa, että laitoksen virallinen tunnus on laitettu tällaisten tekstien yhteyteen. Tekijän löytäminen sen sijaan saattaa olla vaikeaa.

- Kyllä se vaikeaa on. Kun näissä on kyse ulkomaisista palveluntarjoajista, pitää jättää muun muassa oikeusapupyyntö tietojen saamiseksi ja asian viemiseksi eteenpäin, kertoo juttua tutkiva Keskusrikospoliisin tutkija, rikosylikomisario Timo Piiroinen.

Piiroisen mukaan oikeusapupyyntöihin vastataan maasta riippuen nopeasti tai ei koskaan.

- Joskus ei kuulu mitään, Piiroinen kertoo.

Työtä hankaloittaa se, että kirjoittaja voi esiintyä nimimerkin suojissa tai tekaistun nimen turvin,

Piiroinen huomauttaa myös, ettei vielä voi ennakoida mihin mahdolliseen rikokseen tekijät ovat syyllistyneet.