lauantai 5. kesäkuuta 2010

HS: Eduskunta otti tiukan linjan romanien turvapaikkahakemuksiin

Helsingin Sanomat: Eduskunta otti tiukan linjan romanien turvapaikkahakemuksiin 5.6.2010
TÄSTÄ ON KYSE: Toisen EU-maan...

Eduskunta vaatii, että kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet EU-maasta tulevat turvapaikanhakijat eivät saa enää toimeentulotukea rahana sinä aikana, kun he odottavat kotimatkan järjestymistä Suomen vastaanottokeskuksissa.

Jatkossa heille annettaisiin vastaanottokeskuksessa katto pään päälle, ruokaa ja henkilökohtaiseen hygieniaan liittyvät tarvikkeet.

Eduskunta haluaa sisäministeriön muuttavan asiaa koskevaa asetusta pikaisesti.

Lisäksi unionin kansalaisten odotusaikaa vastaanottokeskuksessa lyhennetään selvästi uudessa lakiesityksessä, joka tulee ensi tiistaina eduskunnan täysistuntoon.

Nyt kielteisen päätöksen saaneet hakijat ovat saaneet valtiolta alennettua toimeentulotukea ja voineet jatkaa asumistaan vastaanottokeskuksessa kuukauden ajan ennen kotimatkaa. Jatkossa odotusaikaa on enintään viikko.

Lakiesitystä käsitelleen hallintovaliokunnan puheenjohtaja Tapani Tölli (kesk) uskoo, että lainmuutos vähentää EU-kansalaisten eli lähinnä Bulgarian ja Romanian romanien perusteettomia turvapaikkahakemuksia.

Hallintovaliokunnassa pelätään, että kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet romanit kääntyvät jatkossa kuntien puoleen ja hakevat sieltä rahallista toimeentulotukea, jos valtion piikki sulkeutuu.

Tämänhetkisen tulkinnan mukaan perustuslaki takaa kaikille oikeuden turvautua hätätilanteessa kiireelliseen toimeentulotukeen, jos välttämätöntä toimeentuloa ei voi muuten saada.

"Jos sitä annetaan kunnissa liian herkästi, tässä joudutaan ojasta allikkoon", sanoo kansanedustaja Ben Zyskowicz (kok), joka on ollut aktiivinen ulkomaalaislain muutoksissa.

Hallintovaliokunta haluaa, että jos kunnat joutuvat tuen maksumiehiksi, se korvataan niille valtion varoista.

Viime vuonna Suomesta haki turvapaikkaa 800 toisen EU-maan kansalaista. Heistä 739 oli Bulgariasta. Monet hakivat turvapaikkaa useita kertoja käytyään välillä kotimaassaan.

Monissa EU-maissa unionin kansalaiset eivät pääse lainkaan turvapaikkamenettelyn piiriin.

---

TÄSTÄ ON KYSE: Toisen EU-maan...

- Toisen EU-maan kansalainen ei voi saada Suomesta turvapaikkaa.

- Jokainen turvapaikkahakemus on silti käsiteltävä erikseen. Sinä aikana hakija on voinut asua vastaanottokeskuksessa ja saada toimeentulotukea.

- Käytännössä hakijoista valtaosa on ollut Bulgarian romaneja.