perjantai 4. kesäkuuta 2010

Iltalehti: Poliittinen ase

Iltalehti: Poliittinen ase 4.6.2010

Suomalaista poliisia syytetään Venäjällä Irina-mummon murhan suunnittelusta.

Irina Antonova on noussut suuriin otsikoihin Venäjällä.

Irina Antonova on pakannut siniseen laukkuunsa ansiomitalin ja joitain neuvostoaikaisia todistuksiaan. Matkakassa on 20 ruplaa.

Käännytysuhan alla elävästä Irina Antonovasta, 81, on tullut tahtomattaan politiikan käsikassara kansallistunteen nostattamiseen.

Antonovan käännytys Suomesta on nostattanut Venäjällä samantasoisen mediamylläkän kuin Anton-pojan huoltajuuskiista ja suomalais-venäläisen pojan huostaanotto.

Eräs venäläinen lehti otsikoi, että suomalainen poliisi aikoi murhata Antonovan 3. kesäkuuta. Se oli päivä, jona isoäidin käännytys oli määrä laittaa toimeen jo kolmannen kerran. Jutussa käännytystä pidettiin vanhuksen tietoisena murhaamisena.

Antonova kiinnostaa myös äärikansallisista lausunnoistaan tunnettua duuman jäsentä Vladimir Zhirinovskia. "Suomen syöjäksikin" nimitetty taannoinen presidenttiehdokas kysyy nettisivullaan, miksi Suomi vaarantaa vanhuksen hengen.

Putinin paikalla

Venäläiset pysyvät hyvin mukana käännytyksen eri vaiheissa, koska Helsingissä asuu joukko venäläisten tiedotusvälineiden edustajia. He seuraavat Ivanovan vaiheita ahkerasti.

- Koko Venäjä tuntee Irinan tapauksen. Natalialle on tullut yhteydenottoja vanhoilta tutuilta jo Siperiaa myöden, kertoo Antonovan vävy Ari Laitala.

Hän on korostaa, ettei vaimonsa Natalia Käärikin kanssa halunnut alunperin lainkaan puhua käännytyksestä Venäjän medialle.

- Mutta he ovat hyvin kiinnostuneita, ja baabuskat (isoäidit) ovat Venäjällä arka aihe. Tosi raflaavat otsikot elävät siellä aivan omaa elämäänsä, Laitala toteaa.

Eri televisiokanavat näyttävät ahkerasti uutiskuvaa Antonovasta.

- Irina oli pääuutinen ykköskanavalla paikalla, jolla on tavalliseti Vladimir Putin tai jotain muuta todella tärkeää. Me olisimme todella halunneet välttää tämä, Laitala sanoo.