perjantai 4. kesäkuuta 2010

Verkkouutiset: Turhia turvapaikkahakuja karsitaan

Verkkouutiset: Turhia turvapaikkahakuja karsitaan 4.6.2010

Kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden EU-kansalaisten oikeutta vastaanoton palveluihin rajoitetaan. Lakimuutoksella pyritään vähentämään EU-kansalaisten tekemiä turhia turvapaikkahakemuksia.

Eduskunnan hallintovaliokunta on hyväksynyt asiaa koskevan mietinnön hallituksen esityksen mukaisena.

Lain muutoksen jälkeen kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet EU-kansalaiset saavat jäädä vastaanottokeskukseen enintään seitsemäksi päiväksi sillä aikaa, kun viranomaiset järjestävät heille kotimatkaa. Kielteinen päätös tehdään nykyisin nopeutetussa käsittelyssä muutamassa päivässä, mutta EU-maiden turvapaikanhakijat ovat silti voineet tähän asti jatkaa asumistaan vastaanottokeskuksessa ja saada alennettua toimeentulotukea kuukauden ajan.

Hallintovaliokunnan mielestä kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneille ei tarvitsisi antaa toimeentulotukea rahana sinä aikana, kun he odottavat kotimatkan järjestämistä vastaanottokeskuksissa. Valiokunta pitää tärkeänä, että sisäministeriö muuttaa pikaisesti asiaa koskevaa asetusta.

Valiokunta haluaa myös, että lakimuutoksen vaikutuksia seurataan tarkasti. Jos perusteettomien turvapaikkahakemusten määrä ei vähene tai muutoksesta aiheutuu kunnille odottamattomia kustannuksia, on tilannetta tarkasteltava uudelleen.

Viime vuonna Suomesta haki turvapaikkaa kahdeksansataa toisen EU-maan kansalaista. Suomen lisäksi turvapaikkahakemuksia on toisista EU-maista tullut yhtä paljon vain Belgiaan.

EU-maat pitävät lähtökohtaisesti kaikkia unioniin hyväksyttyjä maita omille kansalaisilleen turvallisina, mutta jokainen turvapaikkahakemus käsitellään silti erikseen. Eri maiden vastaanottopalveluissa on eroja ja Suomen myöntämien etuuksien on arveltu houkuttelevan maahan perusteettomia turvapaikanhakijoita etenkin Romaniasta ja Bulgariasta.

Mietintöön sisältyy yksi vastalause, jonka ovat jättäneet perussuomalaisten ja vasemmistoliiton edustajat valiokunnassa.