torstai 1. heinäkuuta 2010

HS: Perussuomalaiset ja kokoomus porskuttavat

Helsingin Sanomat, pääkirjoitus: Perussuomalaiset ja kokoomus porskuttavat 1.7.2010

Kokoomus on kansalaisten mielestä onnistunut hallituspuolueista ylivoimaisesti parhaiten, kertoo tuore HS-gallup (30. 6.). Sama kyselytutkimus osoittaa, että perussuomalaiset on lähes yhtä ylivoimainen oppositiopuolue.

Suhtautuminen ydinvoimaan saattaa olla yksi syy, miksi kokoomus on kansalaisten mielestä pärjännyt niin paljon paremmin kuin hallituskumppaninsa, mutta se on vain yksi syy monien joukossa. Tosin kokoomuslaiset eivät paljon haparoi ydinvoimakannassaan.

Esimerkiksi vihreiden arvosanan lasku voi johtua siitä, että huolimatta hallituksessa olostaan puolue ei ole saanut jarrutettua ydinvoimapäätöstä. Toiset saattavat taas pitää kaksinaismoraalisena ratkaisua pysyä hallituksessa, vaikka hallitus esitti periaatelupaa peräti kahdelle ydinvoimalaitokselle.

Keskustan vaatimattomaan suosioon saattaa ydinvoimakannan lisäksi olla lukuisia syitä, esimerkiksi loputon vaalirahajupakka, puoli vuotta kestänyt epävarmuus puolueen tulevasta johtajasta ja kenties sekin, että pääministeripuolue joutuu kantamaan poliittisen vastuun Kreikalle myönnettävästä lainasta. Edes tämä epäsuosittu päätös ei ole vaikuttanut valtiovarainministeripuolue kokoomuksen suosioon.

Perussuomalaisten hyvälle arvosanalle löytyy yksiselitteisempi perustelu. Puolue – tai siis sen puheenjohtaja Timo Soini – on vain ollut uskottavampi kuin esimerkiksi Sdp tai vasemmistoliitto. Pitkään vaisuna ollut Sdp alkaa sekin toki piristyä, mistä myös gallupin arviot kertovat.

Eivät perussuomalaisetkaan ole saaneet aikaan mitään muutoksia, mutta pinnalle nousseet aiheet ovat olleet otollisia puolueen retoriikalle. Ensin ryöpsähti valloilleen keskustelu maahanmuutosta, ja nyt sisäministeriön työryhmä esittää kerjäämisen kieltämistä elannon hankkimiskeinona. Sitten tulivat EU:n eteläisten maiden talousvaikeudet ja laina Kreikalle. Vahvana pohjavirtauksena on vielä metsäteollisuuden alamäki, joka kylvää työttömyyttä perinteisillä tehdaspaikkakunnilla.

Sosiaalidemokraatit alkoivat keväällä matkia perussuomalaisia maahanmuuttokysymyksessä, mutta liikkeen vaikutus Sdp:n suosioon on yhä epävarma. Miksi ostaa kopiota, kun tarjolla on alkuperäinen versio maahanmuuttoon kriittisesti suhtautuvasta puolueesta?

Oppositiopolitiikan onnistumista on muutenkin vaikea mitata. Kun oppositiolla ei käytännössä ole mahdollisuutta vaikuttaa päätöksiin, onko parhaiten oppositiossa pärjännyt se, joka näkyy eniten, vai kenties se, joka argumentoi vetävimmin hallituksen päätösten vastustamisen?