tiistai 6. heinäkuuta 2010

Turun Sanomat: Maahanmuuttajia halutaan asuttaa jokaiseen kuntaan

Turun Sanomat: Maahanmuuttajia halutaan asuttaa jokaiseen kuntaan 6.7.2010

Maakuntaliitto patistaa Varsinais-Suomea monikulttuuriseksi

Varsinais-Suomi yrittää parantaa vetovoimaansa monikulttuurisuuden avulla. Siirtolaisten sijoittaminen maakunnan jokaiseen kuntaan on yksi Varsinais-Suomen liiton uuden maakuntastrategian monista tavoitteista, joihin kaikkien pitäjien toivotaan sitoutuvan. Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY) lähestyy pian maakunnan eri seutukuntia aloitteella, joka ehdottaa erityisesti pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden vastaanottamista.



– Kesälomien jälkeen aloitteita lähetetään Loimaan, Vakka-Suomen ja Turunmaan seuduille sekä Someron kaupungille, ELY-keskuksen maahanmuuttoasiantuntija Kalle Myllymäki kertoo.

Toistaiseksi pakolaisia ja turvapaikanhakijoita ovat vastaanottaneet vain Turun ja Salon seutujen kunnat ja osa niistäkin on lämmennyt hyvin hitaasti. Varsinais-Suomen 28 kunnasta vain kuusi on päättänyt osallistua vastaanottotyöhön.

– Tässä on yllättäen mennyt monta vuotta, Myllymäki toteaa.

Uuden maakuntastrategian tehnyt Varsinais-Suomen liitto haluaa kaikkien kuntien osallistuvan työhön, koska kansainvälistyvä maailma edellyttää liiton mielestä moniarvoisempaa yhteiskuntaa.

Varsinais-Suomessa on pääkaupunkiseudun jälkeen eniten maahanmuuttajia. Joukossa on niin pakolaisia, turvapaikanhakijoita kuin työn, opiskelun tai rakkauden perässä muuttaneita.

– Yritykset, kunnat ja koko väestö tarvitsevat enemmän tietoa ymmärtääkseen paremmin eri kulttuuritaustan omaavia kanssaihmisiä positiivisemman asenteen luomiseksi. Vasta tällöin siirtolaisista tulee kansainvälistyvän maakunnan voimavara, maakuntastrategia linjaa.

Uuden strategian tarkoituksena on toimia suunnitelmana, joka nostaa maakunnan väestön ja työpaikkojen määrät nousuun.