torstai 1. heinäkuuta 2010

YLE: Apulaisoikeusasiamies moittii poliisia kotietsinnästä

YLE Uutiset: Apulaisoikeusasiamies moittii poliisia kotietsinnästä 1.7.2010

Vaasan poliisilaitokselle tuotiin vuonna 2008 viisi alaikäistä turvapaikahakijaa, ja heidät tuonut henkilö otettiin kiinni epäiltynä laittoman maahantulon järjestämisestä. Henkilö kanteli myös kiinniotosta, mutta apulaisoikeusasiamies löysi moitittavaa vain siihen liittyneestä kotietsinnästä.

Eduskunnan apulaisoikeusasiamies moittii Pohjanmaan ja Helsingin poliisilaitosten toimintaa liittyen kotietsintään. Taustalla on kantelu tapauksesta, jossa henkilö toi Vaasan poliisiasemalle viisi alaikäistä turvapaikanhakijaa vuonna 2008. Lapsilla ei ollut henkilöpapereita ja heidän äitinsä oli etsintäkuulutettu.

Lapset tuonut henkilö otettiin kiinni epäiltynä laittoman maahantulon järjestämisestä, ja poliisi määräsi tähän liittyen kotietsinnän hänen vanhempiensa kotiin Raaseporin poliisilaitoksen alueella sekä tuttavan kotiin Helsingin poliisilaitoksen alueella. Apulaisoikeusasiamies kiinnitti ohjaavaa huomiota epäillyn kiinniottoon, mutta ei löytänyt siitä moitittavaa.

Tuttavan kotiin määrättyyn kotietsintään kiinnitettiin vakavaa huomiota, koska hän ei ollut suorassa yhteydessä tapaukseen. Lisäksi kotietsintämääräystä ei tehty kirjallisena, siitä ei ilmoitettu asianosaiselle, eikä siitä myöskään tehty kotietsintäpöytäkirjaa. Vakavimmat moitteet tapauksesta saa tutkinnanjohtajana toiminut Pohjanmaan poliisilaitoksen rikoskomisario, ja Helsingin poliisilaitoksen toimintaan kiinnitetään ohjaavaa huomiota.