sunnuntai 1. elokuuta 2010

HS: Nuivat ja tosinuivat

Helsingin Sanomat/Matti Rämö: Nuivat ja tosinuivat 1.8.2010

Internetin Homma-keskustelufoorumilla viihtyviä yhdistää "nuiva" suhtautuminen maahanmuuttoon. Käsitykset siitä, miten "nuivuudesta" kuuluisi keskustella kuitenkin jakaa foorumilaisia.

Viime sunnuntaina foorumille ilmestyi tiedote: Hommaforum ja kaikki sen käyttäjät on asetettu jäähylle maanantaihin 26.7. klo 12:00 saakka. Jäähyn syy: kollektiivinen kiittämättömyys, yhteistyökyvyttömyys, kusipäisyys.

Keskustelun kuumensi jäähyn arvoiseksi Juha Mäki-Ketelän poistuminen foorumilta ja eroaminen maahanmuuttokriittisen Muutos 2011 -yhdistyksen puheenjohtajan tehtävästä. Haastatteluissa Mäki-Ketelä harmitteli Homman keskustelujen vesittymistä yksitoikkoiseksi ulkomaalaisten sättimiseksi.

"Viimeisen puolentoista vuoden aikana olen vakuuttunut siitä, että Suomessa on paljon ihmisiä, jotka oikeastaan pelkäävät sitä, että maahanmuutto-ongelmat saataisiin ratkaistua. Jos keskeisistä ongelmista päästäisiin eroon, heidän elämässään ei olisi enää mitään", Mäki-Ketelä sanoi tiistain Helsingin Sanomissa.

Hommaforumilla lausunnot käynnistivät keskustelun akateemisen keskustelun ja karkeakielisen "öyhöttämisen" suhteesta.

Tiedän ihmisiä, joiden puheessa joka viides sana on kirosana ja mielipiteet asiasta kuin asiasta kuulostavat jyrkiltä. Perustelut ovat karkeita ja tällaiselle akateemiselle ihmiselle ne kuulostavat junttimaisille, nimimerkki MMA valittelee.

Nimimerkki Lemmy vastaa: Akateeminen puhetyyli sivistyssanoineen saa puolestaan minussa aikaan vastustamattoman himon potkia hienostelijaa persauksille.

Myös "Mikkostadista" liputtaa suoran puheen puolesta: Perunanenäisen lähiörasistijuntin joka kantaa väärässä isänmaallisuudessaan suomileijonariipusta lihavan kaulansa ympärillä, ääni on aivan yhtä arvokas kuin akateemisen korrektin keskustelijankin.

Siis kaikki erilaisia, kaikki samanarvoisia. Argumenttien tasa-arvopuheista huolimatta tuntuu, että Juha Mäki-Ketelän seuraajaksi tarvitaan varsinainen keskustelukulttuurien moniosaaja.