perjantai 13. elokuuta 2010

Talouselämä: Ulkomaalainen tuli jo

Talouselämä: Hanna Rajalahti: Ulkomaalainen tuli jo 13.8.2010

Maahanmuuttokeskustelu sai torstaina lähes koomisen käänteen, kun Sdp:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen asettui kateederilla tutkijan asemaan.

Puolueen eduskuntaryhmän kesäkokouksessa Urpilainen piirteli nelikentän eri puolueiden maahanmuuttokäsityksistä.

Omasta mielestään Sdp edustaa ”realistista ihmisarvolinjaa”. Kokoomus edustaa Sdp:n mielestä ”kylmää halpatyövoimalinjaa”, vihreät ”ovet auki ja silmät kiinni -linjaa”. Perussuomalaisten linja on Sdp:n mielestä ”maasta ulos”.

Vaaleihin on seitsemän kuukautta. On ihan selvää, että talouspolitiikka jää vaalikeskustelujen kakkoseksi . Ykkönen on ulkomaalainen.

Se vie työt.

Se välttelee töitä.

Se toimii yrittäjänä epäreilusti.

Se käyttää väärin sosiaalitukia.

Se rikkoo lakeja.

Se huijaa sukulaisensakin Suomeen.

Se kerjää.

Kyllä, jotkut ulkomaalaiset tekevät tätä. (Ja niin tekevät jotkut etniset suomalaisetkin, mutta ei puhuta siitä nyt.)

Aika monet ulkomaalaiset tekevät ihan muuta. Vai uskooko joku, että viime vuodenvaihteessa Suomessa asuneet 155 705 ulkomaan kansalaista on rikollisjoukko?
Suomi on jo etnisesti kirjava

Ulkomaalaiset siivoavat, opettavat ja tutkivat sekä toimivat tietotekniikan suunnittelijoina ja ohjelmoijina. Nämä olivat nimittäin Tilastokeskuksen mukaan ulkomaalaisten yleisimmät ammattinimikkeet vuonna 2007.

Tähän asti Suomeen on tultu talouskasvun vetäminä, Tilastokeskus tietää. Tulevaisuudessa vetovoimaa vahvistaa suomalaisten ikääntyminen ja eläköityminen, Tilastokeskus ennustaa.

Vaan taitaa olla tämäkin yritys keskustella neutraalisti maahanmuuttajista tuhoon tuomittu. Nettien keskustelupalstoilla, myös Talouselämän sivuilla, näkee, kuinka kuumia tunteita ulkomaalaiset, maahanmuuttajat ja pakolaiset herättävät.

Kuuman energian voisi käyttää muuhunkin pohdintaan kuin kiistelyyn maahanmuuttajien tarpeesta ja tarpeettomuudesta.

Vaikka kaikki rajat suljettaisiin, Suomi on jo etnisesti kirjava maa. Meidän Suomessa syntyneiden keskuudessa elää jo nyt entisen Neuvostoliiton alueella, Ruotsissa, Virossa, Venäjällä, Somaliassa, Kiinassa ja Irakissa syntyneitä ja heidän jälkeläisiään.

Viranomaisten toiminta on kuitenkin suunniteltu toisella vuosituhannella ja etnisesti homogeenisen kansakunnan tarpeisiin.

Miten saisimme rajavartijat, poliisin, sisäministeriön, työvoimahallinnon, koulut toimimaan tehokkaammin, jotta maahan muuttaneet saadaan nopeasti jaloilleen uudessa elinympäristössä?