torstai 12. elokuuta 2010

YLE: SDP esittelee maahanmuuttoraporttinsa

YLE Uutiset: SDP esittelee maahanmuuttoraporttinsa 12.8.2010
Reilu ja hallittu maahanmuuttopolitiikka - SDP:n maahanmuuttotyöryhmän raportti (pdf)



Kesäkokoustaan Haminassa jatkava SDP:n eduskuntaryhmä esittelee tänään torstaina puolueen maahanmuuttopoliittisen raportin.

SDP:ssä on valmisteltu maahanmuuttopoliittista ohjelmaa, jonka johtoajatuksen puolueen puheenjohtaja Jutta Urpilainen tiivisti maaliskuussa iskulauseeseen "maassa maan tavalla".

Lausahduksesta nousi pienoinen kohu, ja monet katsoivat ajattelun lainatuksi perussuomalaisilta. Urpilainen kertoi tarkoittaneensa sitä, että maahanmuuttajilla ja kantaväestöllä on samat oikeudet mutta myös samat velvollisuudet lain edessä.

Demareiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Eero Heinäluoma puolestaan penäsi huhtikuussa, ettei työperäistä maahanmuuttoa pidä helpottaa niin kauan kuin Suomessa on työttömiä. Toukokuun puoluekokouksessaan SDP vaati, että ulkomaisen työvoiman hankinnan tulee perustua aitoon työvoiman tarpeeseen eri aloilla.

Myös Pohjanmaalle jalkautunut kokoomuksen ministeriryhmä jatkaa tänään kesäkokoustaan. Kokoomusministereiden vierailu alkoi eilen Vaasasta ja päättyy tänään Kokkolaan.

______________________

Demari: SDP:n maahanmuuttopoliittinen raportti tänään julki: ”Reilu ja hallittu maahanmuutto”

SDP julkistaa tänään Haminassa eduskuntaryhmän työvaliokunnan ja puoluejohdon kokouksessa maahanmuuttotyöryhmänsä raportin.


SDP:n puheenjohtajan Jutta Urpilaisen mukaan puolueen ohjelma tuo konkreettisia ja käytännönläheisiä keinoja, joilla ongelmiin voidaan puuttua.

– Linja, joka kuvaa meidän maahanmuuttopoliittista ohjelmaamme, on vastuullinen ja realistinen maahanmuuttolinja. Lähtökohtamme on, että SDP on kansainvälinen liike. Meidän perusarvoihimme kuuluu ihmisoikeuksien kunnioittaminen syntyperästä riippumatta ja ihmisarvo kuuluu kaikille, Urpilainen sanoo.

Hänen mukaansa Suomi valtiona on myös velvollinen kantamaan vastuunsa humanitäärisestä avusta. Jatkossakin se tarkoittaa vastuuta esimerkiksi kiintiöpakolaisten vastaanottamisesta yhtä paljon kuin tähänkin asti.

– Maailmassa on kymmeniä miljoonia pakolaisia. Vanhojen uhkien lisäksi esimerkiksi ilmastonmuutos luo uusia. Hätä ei ole maailmasta vähenemässä, sanoo työryhmän vetäjä, kansanedustaja Maarit Feldt-Ranta.

Ohjelmassa korostuu, että samoja arvoja täytyy noudattaa myös Suomeen tulleiden maahanmuuttajien kohdalla.

– Kun ihmisarvo kuuluu kaikille, se tarkoittaa myös sitä, että kaikilla ihmisillä syntyperästä riippumatta on samat oikeuden ja velvollisuudet myös Suomessa. Työperäisen maahanmuuton lisäksi näiden kohdalla meillä suurimmat ongelmat liittyvät esimerkiksi kotouttamiseen, Urpilainen sanoo.

SDP on viime kuukausina ollut selkeästi hallituksen valitsemaa linjaa vastaan varsinkin työperäiseen maahanmuuttoon liittyvissä lainmuutoshankkeissa.

__________________________

SDP:n tiedote: SDP haluaa reilua ja hallittua maahanmuuttoa

Työperäisen maahanmuuttopolitiikan on jatkossakin perustuttava aitoon työvoimatarpeeseen ja sen tulee olla hallittua. Ulkomaista työvoimaa tarvitaan täydentämään suomalaista työvoimaa, mutta edelleen tulee pitää kiinni nykyisestä työvoiman saatavuusharkinnasta, jossa työ- ja elinkeinotoimiston tulee selvittää, ettei työluvan myöntäminen kolmansista maista tulevalle henkilölle estä sopivan Suomessa asuvan henkilön työllistymistä.

Tällä hetkellä Suomessa on noin 300 000 työtöntä ja näin ollen ensi vaalikaudella ei tarvita laajamittaista työperäistä maahanmuuttoa.

SDP esittää ohjelmassaan myös useita toimenpiteitä, joilla nyt rehottava harmaa talous ja ulkomaisen työvoiman väärinkäyttö saataisiin Suomessa hallintaan. Tällaisia toimenpiteitä ovat mm. valvovien viranomaisten, kuten keskusrikospoliisin, verohallinnon ja aluehallintoviraston työsuojelun resurssien merkittävä vahvistaminen.

Ulkomaalaistarkastajien määrä pitäisi kaksinkertaistaa ja tilaajavastuutarkastajien työnkuvaa laajentaa niin, että he voisivat tarkastaa tilaajavastuulakipykälien lisäksi työehtosopimuksen ehtojen täyttymistä.

Myös nyt tuottavuusohjelman nimissä tapahtuvasta henkilöstövähennyksistä on pidättäydyttävä valvontaviranomaisten osalta. Luottamusmiesten ja työsuojeluvaltuutettujen tiedonsaantioikeuksia on lisättävä työpaikoilla, jotta on enemmän mahdollisuuksia valvoa työehtojen noudattamista työpaikoilla. Harmaan talouden vastaista työtä koordinoimaan SDP haluaa perustaa Verohallintoon pysyvä harmaan talouden selvityskeskuksen.

SDP:n mielestä valmius pakolaisten vastaanottamiseen on osa suomalaiseen kulttuuriin kuuluvaa kansainvälistä solidaarisuutta ja siksi määrä tulee säilyttää nykyisellään. Turvapaikkahakemusten käsittelyä on nopeutettava lisäämällä käsittelijöiden määrää.

Tämä on kaikkien ja etenkin hakijan etu. Kielteisestä turvapaikkapäätöksestä johtuvat käännytykset on myös pantava toimeen nykyistä nopeammin. Kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita EU-kansalaisia ei tule siirtää kunnallisen toimeentulotuen piiriin, vaan heidät tulee pitää vastaanottopalvelujen piirissä maasta poistumiseen saakka.

Hallituksen harjoittama maahanmuuttopolitiikka ei ole ollut vakuuttavaa. Maahanmuuttoasioiden valmistelu ei ole herättänyt luottamusta; asioihin on reagoitu jälkijättöisesti ja paniikinomaisesti. Kokonaiskuva hallituksen linjasta on jäänyt epäselväksi ja hallituspuolueiden linjaukset ovat monissa kysymyksissä olleet ristiriidassa maahanmuuttoministerin ja hallituksen linjausten kanssa.

Nyt SDP:ssä tehty uusi maahanmuuttopoliittinen linja on kestävä ja varsin suoraan käytäntöön vietävissä. SDP uskoo kansalaisten hyväksyvän kärjistyksiä ja ääripäitä välttävän, järkevän, reilun ja suoraan puhutun politiikan tunteita nostattavasta aiheesta.

_____________________________________

Demari: Urpilainen määrittelee puolueiden maahanmuuttokannat nelikenttään

Puolueiden maahanmuuttopolitiikkaa koskevissa linjauksissa on nähtävissä neljä peruslinjaa, määrittelee SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen.

Nelikentän ääripäissä ovat ulkomaalaisvastainen linja "maasta pois" ja sinisilmäinen linja "ovet auki ja silmät kiinni".


Urpilainen katsoo, että ulkomaalaisvastaista linjaa edustavat esimerkiksi perussuomalaiset. Sinisilmäisen linjan edustajaksi Urpilainen määrittelee esimerkiksi vihreät.

SDP:n maahanmuuttopolitiikan Urpilainen määrittelee nelikentän keskelle sijoittuvaksi, realistiseksi ihmisarvolinjaksi "maassa maan tavalla".

Urpilainen esitteli määritelmänsä puolueiden maahanmuuttopolitiikan nelikentästä torstaina Haminassa, missä kokoontuivat SDP:n eduskuntaryhmän työvaliokunta ja puoluejohto.
_____________________________________

MTV3: SDP: Suomi tarvitsee hallittua maahanmuuttoa

SDP on julkistanut puolue- ja eduskuntaryhmänsä kesäkokouksessa puolueen maahanmuuttopolitiikkaa koskevan raportin.

Raportin mukaan työperäisen maahanmuuttopolitiikan on jatkossakin perustuttava aitoon työvoimatarpeeseen ja sen tulee olla hallittua. SDP:n mielestä työ- ja elinkeinotoimiston tulee selvittää, ettei työluvan myöntäminen kolmansista maista tulevalle henkilölle estä sopivan Suomessa asuvan henkilön työllistymistä.

Puolue muistuttaa, että tällä hetkellä Suomessa on noin 300 000 työtöntä ja siten lähivuosina Suomi ei tarvitse laajamittaista työperäistä maahanmuuttoa.

SDP esittää ohjelmassaan myös useita toimenpiteitä, joilla nyt rehottava harmaa talous ja ulkomaisen työvoiman väärinkäyttö saataisiin Suomessa hallintaan.

Huomio konkreettisiin asioihin

SDP haluaa tuoreella maahanmuuttoraportillaan siirtää maahanmuuttokeskustelua konkreettisiin asioihin. Maahanmuuttotyöryhmän vetäjä Maarit Feldt-Ranta sanoo, että puolue esittää nyt sata toimenpide-ehdotusta ja se toivoo muiden puolueiden vastaavan.

- Minusta tämän raportin tärkein anti on, että mielikuvilla puhumisen sijaan voidaan nyt puhua todella asiaa ja pureutua tärkeisiin kysymyksiin. Nykyisen korkean työttömyyden oloissa ei ole järkevää, että meillä on 300 000 työtöntä. Myös monet maahanmuuttajat ovat työttöminä, niin ei ole järkevää, että me sen lisäksi vielä houkuttelemme tänne muualta ihmisiä, Feldt-Ranta toteaa.

Feldt-Ranta jatkaa, että SDP:n mielestä on väärä signaali houkutella maahan EU:n ulkopuolisiakin työntekijöitä, kun Suomella ei ole tarjota työtä edes omille tai EU:n kansalaisillekaan.

SDP arvostelee raportissaan hallituksen maahanmuuttopolitiikkaa. Puolueen mielestä maahanmuuttoasioihin on reagoitu jälkijättöisesti ja paniikinomaisesti.

Pakolaisasioissa Feldt-Ranta haluaa säilyttää suomalaisen menettelyn.

- Suomi ottaa vuosittain 750 kiintiöpakolaista yhteistyössä YK:n kanssa. Meidän kantamme on se, että Suomi ottaa jatkossakin osansa kansainvälisestä vastuusta. Suomella on ihan hyvä maine pakolaisten vastaanotosta ja se on hyvä.

_____________________________

YLE Uutiset: SDP: Maahanmuutto tarvitsee lisää valvontaa


SDP haluaa työperäisen maahanmuuttopolitiikan perustuvan aitoon työvoimatarpeseen ja esittää ulkomaisen työvoiman käytön valvontaan runsaasti lisää voimavaroja. Vastaanotettavien pakolaisten määrän puolue pitäisi nykyisellään.

SDP:n torstaina julkistamassa maahanmuuttopoliittisessa ohjelmassa myönnetään ulkomaalaisen työvoiman tarve. Ohjelman mukaan edelleen tulee kuitenkin selvittää, ettei työluvan myöntäminen ulkomaalaiselle estä sopivan Suomessa asuvan henkilön työllistymistä. Ensi vaalikaudella Suomessa ei sen mukaan tarvita laajamittaista työperäistä maahanmuuttoa, koska maassa on yli 300 000 työtöntä.

SDP esittää harmaata taloutta ja ulkomaisen työvoiman käyttöä valvovien viranomaisten, kuten keskusrikospoliisin, verohallinnon ja aluehallintoviraston työsuojelun resurssien merkittävää vahvistamista.

Ulkomaalaistarkastajien määrä pitäisi kaksinkertaistaa ja tilaajavastuutarkastajien työnkuvaa laajentaa niin, että he voisivat tarkastaa myös työehtosopimuksen ehtojen täyttymistä. Myös luottamusmiehille esitetään laajempaa tiedonsaantioikeutta, jotta työehtojen toteutumista voitaisiin valvoa työpaikoilla paremmin. Ammattiliitoille SDP esittää kanneoikeutta, että ne voisivat puuttua väärinkäytöksiin ulkomaalaisten työntekijöiden puolesta.

Harmaan talouden vastaista työtä koordinoimaan SDP haluaa perustaa verohallintoon pysyvän harmaan talouden selvityskeskuksen.

Pakolaisten määrä ennallaan

Pakolaisten vastaanottamista SDP pitää osana suomalaiseen kulttuuriin kuuluvana solidaarisuutena ja haluaa siksi pitää vastaanotettavien pakolaisten määrän nykyisellään. Kunnille pakolaisten vastaanottamisesta maksettavat korvaukset pitäisi ohjelman mukaan korottaa vastaamaan todelista kustannustasoa ja niitä pitäisi maksaa neljän vuoden ajan nykyisen kolmen vuoden sijasta.

Turvapaikkahakemusten käsittelyä SDP nopeuttaisi lisäämällä käsittelijöiden määrää. Kielteisestä turvapaikkapäätöksestä johtuvat käännytykset puolue haluaisi pantavaksi toimeen nykyistä nopeammin.

Ohjelmassa toivotaan myös EU-maille yhtenäistä turvapaikkamenettelyä.

Maahanmuuttoselonteko käytännöksi

SDP:n mielestä hallituksen harjoittama maahanmuuttopolitiikka ei ole ollut vakuuttavaa. Maahanmuutto-ohjelmassa esitetyn arvostelun mukaan hallituksen linja on jäänyt epäselväksi ja hallituspuolueiden linjaukset ovat monissa kysymyksissä olleet ristiriidassa maahanmuuttoministerin ja hallituksen linjausten kanssa.

Puolue vaatii hallitukselta selontekoa maahanmuuttokysymyksistä vielä tällä vaalikaudelta ja jatkossa kerran vaalikaudesa.

---

YLE Uutiset: Urpilainen kritisoi muiden puolueiden maahanmuuttokantoja

SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen sanoo muiden puolueiden maahanmuuttokantojen vaihtelevan täydellisestä sinisilmäisyydestä maasta pois -linjauksiin. SDP on Urpilaisen mukaan maahanmuuttokeskustelun keskustassa.

SDP syyttää kokoomusta kylmästä linjasta ja halpatyövoiman hyväksikäytöstä. RKP ja vihreät edustavat Urpilaisen mukaan taas sinisilmäisyyttä. Urpilainen sanoo esimerkiksi vihreiden puheenjohtajan Anni Sinnemäen uskovan suotta, että lakeja maahanmuuttoasioissa itsestäänselvästi noudatettaisiin.

- Työperäisessä maahanmuutossa näin eri ole ja valvontaa väheksytään Suomessa, Urpilainen linjaa.

Keskustalla maahanmuuttopolitiikkaa ei Urpilaisen mukaan ole lainkaan. Urpilainen suomii myös koko hallitusta maahanmuuttopolitiikan poukkoilusta ja löysäämisestä.

Perussuomalaiset ovat SDP:n puheenjohtajan mukaan maahanmuuttopolitiikan toinen ääripää. Urpilainen suomii varsinkin perussuomalaisten maahanmuuttokriittisen ryhmän "nuivan manifestin" kiintiöpakolaislinjauksia ja kehitysavun lakkauttamispuheita.

SDP kannattaa työperäisessä maahanmuutossa työvoiman saatavuusharkintaa. Urpilainen muistutti, että perussuomalaiset kannattivat keväällä eduskunnassa saatavuusharkinnan poistoa. Urpilainen sanoo SDP:n olevan maahanmuuttokeskustelun keskustassa.

Puolue linjaa, että työssä olevia maahanmuuttajia on valvottava paremmin. Ensi vaalikaudella ei SDP:n mukaan tarvita laajaa työperäistä maahanmuuttoa.

________________________________________

Verkkouutiset: Satonen: SDP:n maahanmuuttokannat lyhytnäköisiä

Eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Arto Satonen (kok.) pitää SDP:n maahanmuuttolinjauksia lyhytnäköisinä.

- SDP näkee työperäisen maahanmuuton uhkana, vaikka se on meille tärkeä mahdollisuus turvata suomalainen hyvinvointiyhteiskunta. Suomi eläköityy Euroopan kovinta vauhtia, joten tarvitsemme tulevaisuudessa lisää eri alojen osaajia ulkomailta, Satonen sanoo.

Hänen mukaansa SDP:llä näyttää olevan varsin synkkä kuva Suomen talouden tulevaisuudesta: raportista syntyy vaikutelma, että Suomessa on vain tietty määrä työpaikkoja, jotka viranomaisten pitää turvata ensisijaisesti kotimaisille työntekijöille.

Satonen vakuuttaa, että työttömyyden poistaminen on myös Kokoomuksen päätavoite. Suomalaisten työllisyys ei kuitenkaan parane panttaamalla avoimia työpaikkoja. Päinvastoin: mitä nopeammin työnantajat saavat tekijöitä, sitä paremmin talous pyörii, ja sitä enemmän syntyy uusia työpaikkoja myös suomalaisille.

Hän sanoo kokoomuksen olevan SDP:n kanssa samaa mieltä siitä, että Suomessa on noudatettava suomalaisia työehtoja.

- SDP vaatii niin sanotun saatavuusharkinnan säilyttämistä, mutta tehokkaampi keino torjua harmaata taloutta on panostaa etukäteis- ja jälkivalvontaan.

Satisen mukaan SDP:n parjaamat vuokratyömarkkinat syntyivät osin siksi, että Suomi vaati SDP:n johdolla siirtymäajan työvoiman liikkuvuuteen.

- Muilta osin SDP:n maahanmuuttoraportti on hyvin samankaltainen kuin kokoomuksen linjaus, jonka julkistimme jo viime vuonna.