keskiviikko 8. syyskuuta 2010

Aamulehti: Biaudet: ihmiskaupan uhreja autettava, ei siivottava pois jonosta

Aamulehti: Biaudet: ihmiskaupan uhreja autettava, ei siivottava pois jonosta 8.9.2010

Vähemmistövaltuutettu Eva Biaudet odottaa maahanmuuttovirastolta perjantaihin mennessä selvitystä, onko somalialaisten perheenyhdistämishakemuksissa tapauksia, joissa on syytä epäillä ihmiskauppaa.

Biaudet'n mukaan vähemmistövaltuutetun toimistolle ei ole tähän mennessä tullut tietoa ihmiskauppatapauksista. Jos ihmiskauppaa on syytä epäillä, ensisijaista on suojella uhreja.

Helsingin Sanomat kertoi ensimmäisenä, että kasvattityttöjen osuus perheenyhdistämishakemuksissa on kasvanut reilusti. Maahanmuuttovirasto epäilee joissakin tapauksissa olevan kyse ihmiskaupasta.

Biaudet muistuttaa, että kyseisessä raportissa oli kyse siitä, miten perheenyhdistämishakemusten jonoa voidaan lyhentää.

- Ihmiskaupan ehkäisemiseksi ei ole järkevää siivota näitä ihmisiä pois jonosta. Silloin heidät vain ajetaan ihmiskauppiaiden syliin, Biaudet linjaa.

Somalian epävakaa tilanne on voinut johtaa siihen, että enemmän sukulaisia halutaan saada mukaan turvalliseen maahan. Perheenyhdistäminen voi olla tytöille turvallisin tapa pyrkiä pois maasta.

Toinen vaihtoehto olisi yrittää Eurooppaan omin neuvoin, ja silloin lähtijä joutuu usein turvautumaan hämäriin keinoihin. Riski joutua ihmiskaupan uhriksi kasvaa.

- Ei tunnu oikealta, että kasvattilapset eivät voisi kuulua ydinperheeseen, ja varsinkin ihmiskaupan torjumiseksi se olisi väärä askel. Se todellisuudessa jotakin aivan muuta kuin ihmiskaupan torjuntaa, Biaudet painottaa.

Vähemmistövaltuutetun mielestä turvapaikkaprosesseissa pitäisi muistaa tärkeimpänä lapsen etu. Nykyisen niin sanotun Dublin-järjestelmän mukaan turvapaikanhakija palautetaan toiseen EU-maahan, jos hän on tullut EU-alueelle sen kautta.

Biaudet'n arvion mukaan nykyjärjestelmä ei ole yhdenvertainen, koska turvapaikanhakijoita kohdellaan eri EU-maissa eri tavoin.

- EU-maiden olisi syytä pohtia Dublin-menettelyn laittamista uusiksi, varsinkin kun on kyse lapsista.

Hän on huolestunut keskustelussa, jossa ihmisoikeuksien puolustajat nähdään suorastaan ääri-ilmiönä ja vastapoolina perussuomalaisuudelle.

- Ihmisoikeudet ovat se perusta, jolta lähdetään, minimi, johon kaikilla on oikeus, Biaudet tähdentää.

____________________________________________________

Verkkouutiset: Vähemmistövaltuutettu: "Kasvattilapsetkin kuuluvat ydinperheeseen"

Vähemmistövaltuutettu Eva Biaudet (r.) odottaa saavansa perjantaina Maahanmuuttoviraston tekemän selvityksen viraston toimista ihmiskauppaepäilyissä.

Biaudet on pyytänyt selvitystä siitä, miten kasvattilapsiin liittyvissä perheenyhdistämishakemuksissa on pyritty tunnistamaan mahdolliset ihmiskaupan uhrit. Sisäministeriö epäilee osaa somalialaisten tekemistä perheenyhdistämishakemuksista perusteettomiksi.

- Malli, jossa kasvattilapset eivät kuulu ydinperheeseen, tuntuu minusta henkilökohtaisesti väärältä, sillä itselläni on kolme ei-biologista lasta. Kyseessä olisi myös askel väärään suuntaan ihmiskaupan torjumisessa, sanoo Biaudet.

Biaudet suhtautuu kriittisesti myös alaikäisenä esiintyvien turvapaikanhakijoiden iänmääritykseen. Vähemmistövaltuutetun raportin mukaan niistä, joille iänmääritys tehdään, noin 60 prosenttia osoittautuu alaikäisiksi.

Biaudet'n mielestä epävarmoissa tapauksissa tulisi aina ajatella, että kyseessä on lapsi.

- Esimerkiksi Ruotsissa iän määrittämistä röntgenkuvien avulla pidetään epäluotettavana menetelmänä.

Ulkomaalaispoliisi otti röntgenmenetelmän käyttöönsä toissa vuonna.