keskiviikko 8. syyskuuta 2010

HS: Isälle vankeutta lasten lähettämisestä Libyaan

Helsingin Sanomat/STT: Isälle vankeutta lasten lähettämisestä Libyaan 8.9.2010

Kolmen lapsen lähettäminen äidin luota Libyaan toi vankeustuomion Helsingissä asuvalle turvapaikanhakijalle.

Helsingin käräjäoikeuden mukaan mies syyllistyi törkeään vapaudenriistoon, kun hän vei 4-vuotiaan, 3-vuotiaan ja 4 kuukauden ikäiset lapset äidiltään ja lähetti nämä maasta toukokuussa. Lapset ovat yhä samalla matkalla.

33-vuotias Sami Mohamed Abdesalam Wandi sai yli kolmen vuoden vankeustuomion. Lisäksi hänen on maksettava korvauksia.

Perhe tuli Suomeen turvapaikanhakijoina viime syksynä. Wandi pahoinpiteli vaimoaan Kyläsaaren vastaanottokeskuksessa viime talvena.

Vaimo oli muuttanut turvakotiin ja hakenut avioeroa. Toukokuussa Wandi sai hänet ja lapset houkuteltua asunnolleen keskustellakseen lapsen ympärileikkauksesta. Hän kuitenkin huumasi vaimon rauhoittavalla lääkkeellä. Kun vaimo virkosi ja alkoi huutaa, mies uhkasi heittää vauvan ikkunasta.

Samana päivänä miehen sukulainen vei lapset pois maasta.

___________________________________________

Ilta-Sanomat: Pikkulapset Libyaan lähettänyt isä sai vankeutta

Kolmen lapsen lähettäminen äidin luota Libyaan toi vankeustuomion Helsingissä asuvalle turvapaikanhakijalle.

Helsingin käräjäoikeuden mukaan mies syyllistyi törkeään vapaudenriistoon, kun hän vei 4-vuotiaan, 3-vuotiaan ja 4 kuukauden ikäisen lapsen äidiltään ja lähetti nämä pois maasta toukokuussa. Lapset ovat yhä samalla matkalla.

33-vuotias mies sai 3 vuotta ja 2 kuukautta vankeutta törkeästä vapaudenriistosta, lapsikaappauksesta, laittomasta uhkauksesta ja kolmesta pahoinpitelystä. Hänet määrättiin pidettäväksi vangittuna.

Vapaudenriistoa pidettiin törkeänä muun muassa siksi, että se vaarantaa 4 kuukauden ikäisen, pelkällä rintaruokinnalla olleen, lapsen hengen ja terveyden.

Oikeus määräsi kullekin lapselle 6 000 ja äidille 5 000 euroa kärsimyskorvauksia. Oikeuden mukaan erillään olo äidistä on omiaan aiheuttamaan kärsimystä näin pienille lapsille.

Houkutteli lapset pizzalla

Oikeudessa kerrotun mukaan perhe oli tullut Suomeen turvapaikanhakijoina syyskuussa 2009.

Mies oli pahoinpidellyt vaimoaan Kyläsaaren vastaanottokeskuksessa viime talvena muun muassa lyömällä tätä nahkavyöllä ympäri kehoa. Miestä syytettiin myös kolmevuotiaan lyömisestä haarukalla, mutta tästä ei löytynyt riittävästi näyttöä.

Vaimo oli muuttanut turvakotiin ja hakenut avioeroa. Toukokuussa mies sai hänet ja lapset kuitenkin houkuteltua asunnolleen muun muassa lupailemalla lapsille pizzaa. Oikeudessa kerrotun mukaan hänellä oli tarkoitus keskustella vaimon kanssa lapsen ympärileikkauksesta.

Asunnolla mies oli huumannut vaimonsa diatsepaamia sisältävällä lääkkeellä ja yrittänyt teipata hänen suunsa ja sitoa kädet. Vaimo oli virvonnut ja alkanut huutaa, jolloin mies oli uhkaillut häntä nelikuisen lapsen heittämisellä ikkunasta. Samana päivänä lapset oli lähetetty miehen sukulaisten mukana pois maasta.

Mies selitti lasten lähettämistä maasta sillä, että Libya on heidän varsinainen asuinpaikkansa, koska perhe on Suomessa vain turvapaikanhakijana. Hän väitti äidin suostuneen lasten lähettämiseen, mutta oikeus ei uskonut tätä.