lauantai 11. syyskuuta 2010

HS: Kari Rajamäki: Suomeen ei pidä ottaa turvapaikkashoppailijoita

Helsingin Sanomat, mielipide: Kari Rajamäki: Suomeen ei pidä ottaa turvapaikkashoppailijoita 11.9.2010

Husein Muhammed (HS Mielipide 7. 9.) luetteli tarkasti turvapaikanhakijoiden määriä ministerikaudeltani, mutta häneltä jäi huomaamatta eräs merkittävä asia. Turvapaikanhakijoiden määrä väheni johdonmukaisesti kauteni loppua kohden. Ministerikauteni alussa vuonna 2003 hakijoita oli 3 221 ja kauteni lopussa 1 505.

Viime hallituskaudella keskeinen painopiste oli nimenomaan hallittu maahanmuutto ja laittoman maahanmuuton torjunta. Nykyinen hallitus ei ole näitä asioita juuri maininnut. Sillä, minkälaisen signaalin annamme ulospäin, on vaikutusta. Somalien perheenyhdistämishakemuksia oli vuonna 2005 550 ja tänä vuonna jo 2 700.

Husein Muhammed korostaa, että nykyinen ulkomaalaislakimme valmisteltiin ja vietiin läpi viime hallituskaudella.

Huolimatta eräiden tahojen halusta avata ulkomaalaislakia entistä "avoimempaan" suuntaan annoin sisäministerinä muuttamattomana ministeri Ville Itälän aikana valmistellun ja kesken jääneen ulkomaalaislain eduskuntaan. Oli välttämätöntä, että laki olisi voimassa ennen EU:n itälaajenemista. Juuri lainsäädännön väljyydestä johtuen oli tärkeätä torjua tehokkaasti laiton maahanmuutto ja nopeuttaa turvapaikkakäsittelyä.

Kuten vuonna 2005 totesin: Turvapaikkajärjestelmän tarkoitus on antaa kansainvälistä suojelua vainotuille ihmisille. Vainottujen sijasta Suomeen tulee valitettavasti pääosin aivan toisenlaisia hakijoita. Näistä turvapaikanhakijoista voi käyttää termiä turvapaikkashoppailijat.

Kari Rajamäki
kansanedustaja (sd)
sisäasiainministeri 2003–2007